Veslár Lukáš Babač je majstrom Európy!

  • Veslovanie / Šport
  • 8. mája 2016, 11:50
  • Autor:sita

Slovenský reprezentant Lukáš Babač si na majstrovstvách Európy vo veslovaní v nemeckom Brandenburgu (6 – 8. 5. 2016) vybojoval premiérový titul. Po piatkovom suverénnom postupe z 2. miesta v rozjazde a sobotňajšom triumfe v semifinále nenašiel premožiteľa ani v nedeľňajšej finálovej jazde mužského skife ľahkých váh.

Ako obhajca minuloročného striebra z poľskej Poznane pri neúčasti lanského šampióna Pierra Houina z Francúzska naplnil na dráhe jazera Beetzsee papierové predpoklady v neolympijskej disciplíne, v ktorej vlani ovládol seriál Svetového pohára. Babač v A-finále, v ktorom sa rozhodovalo o konečnom umiestnení na 1. – 6. priečke, postupne stupňoval svoj výkon. Na úvodnom medzičase po 500 m bol ešte tretí, po polovici dvojkilometrovej trate sa posunul na 2. priečku a do záverečnej päťstovky išiel s tesným náskokom. Člen VK Sĺňava Piešťany napokon zvíťazil o vyše dve sekundy pred Nemcom Konstantinom Steinhübelom, tretí Rajko Hrvat zo Slovinska (aj pred rokom bol na ME 3.) zaostal už o viac ako tri sekundy. Pre Babača je úspech z kontinentálneho šampionátu povzbudením pred blížiacou sa olympijskou kvalifikáciou vo švajčiarskom Luzerne, kde sa pokúsi vybojovať miestenku do Ria v klasickom skife. 

"Moje ciele boli najvyššie, z majstrovstiev Európy som chcel minimálne medailu a zároveň som chcel zabojovať o zlato. Nebolo to ľahké, ale finále prebehlo hladšie, ako som čakal. Titul som si vybojoval v náročných podmienkach, na ktoré som sa pred šampionátom aj pripravoval. Najbližšie sa pokúsim uspieť v olympijskej kvalifikácii, v nasledujúcich týždňoch tomu podriadim všetko," uviedol pre agentúru SITA spokojný L. Babač. 

Tridsaťjedenročný Piešťanec premenil v Brandenburgu svoj deviaty štart na ME na štvrtý cenný kov – premiérovo najcennejší. Z kontinentálneho vrcholu má teraz už štyri medaily – zlato z roku 2016 v skife ľahkých váh, striebra z roku 2008 v "ťažkom" skife, z roku 2015 v skife ľahkých váh a bronz z roku 2010 tiež v skife ĽV. 

Výsledky – nedeľa: 

MUŽI 

skif ľahkých váh – A-finále (o 1. – 6. miesto): 1. Lukáš Babač (SR) 7:33,42 min, 2. Konstantin Steinhübel (Nem.) 7:35,54, 3. Rajko Hrvat (Slovin.) 7:36,72 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela