Piešťanskí veslári dobyli Svět

  • Veslovanie / Šport
  • 4. septembra 2015, 09:56
  • Autor:th/av

Svět je rybník, na ktorom sa pretekalo počas víkendu 22.-23. augusta na Medzinárodnej regate v českej Třeboni, a kde sa po dlhých rokoch predstavili aj veslári z VK Sĺňava. Piešťanskí vodáci si vybojovali niekoľko medailových umiestnení.

Výbornú formu ukázali muži Matej Šmída a Ondrej Kovačovič v dvojskife, keď v sobotu vyhrali šprint na 500 metrov. V nedeľu tiež potvrdili úlohu favorita v tejto disciplíne aj na 1500-metrovej trati a v tvrdej konkurencii zvíťazili systémom štart-cieľ. V skifoch skončil v A-finále M. Šmída na druhom mieste a O. Kovačovič na nepopulárnej štvrtej priečke.
Pred blížiacou sa svetovou regatou Masters v Belgicku veteráni VK Sĺňava predviedli, že sú pripravení bojovať o čo najlepšie umiestnenia. Spoločenstvo osemveslice v zložení Andrej Vičan, Branislav Jurga, Eduard Drlička, Marián Klčo, Miroslav Škulec, Vojtěch Černák (OST), Jan Pešat (OST), Josef Akai (BŘE) s kormidelníčkou Erikou Jurgovou suverénne zvíťazilo nad domácou posádkou, tretia doveslovala posádka zložená z oddielov Hodonína a Břeclavy.
V dvojskife masters chýbala A. Vičanovi s M. Klčom len sekunda, aby mohli oslavovať triumf, keď ich dokázala predstihnúť iba posádka z Třebone. Druhý piešťanský dvojskif v zložení B. Jurga, E. Drlička skončil piaty. Títo štyria pretekári (Vičan, Jurga, Drlička, Klčo) si spolu sadli aj do párovej štvorky, kde v nedeľňajšom veľmi veternom počasí skončili po veľkom boji na druhom mieste. Striebornú príchuť kovu si znova vychutnal A. Vičan aj samostatne na skife, keď ho dokázal predstihnúť len ročníkovo mladší pretekár z Jindřichovho Hradca.
Zastúpenie mali Piešťany aj medzi ženami – veteránkami, ktoré sa len prednedávnom vrátili k pretekaniu na dvojskife a tiež ladia formu na regatu v Belgicku. Na dvojskife Adriana Piknová a E. Jurgová skončili na treťom mieste a spolu v zmiešanej párovej štvorveslici Piknová, Jurgová, Jurga, Drlička si toto umiestnenie zopakovali. Do štvorveslice, avšak čisto ženskej, si sadli spoločne s veslárkami z Ostravy a bez žiadneho predchádzajúceho spoločného tréningu doveslovali Piknová, Jurgová, Černáková (OST), Fišerová (OST) štvrté.
Veteráni spolu veslovali aj v miešaných párových dvojskifoch, kde loď Piknová – Drlička skončila na tretej priečke, Jurga – Jurgová na štvrtej a mixovaný dvojskif Vičan – Sieberová (Bohemians Praha) na piatej.
V piešťanskej výprave v Třeboni, samozrejme, nechýbali ani žiacke či dorastenecké kategórie. Medzi dorastencami si najlepšie viedli Pavol Taraba a Daniel Kuropka, hoci spolu sa im nepodarilo na dvojskife dostať do A-finále, samostatne na skifoch doň postúpili z prvého a druhého miesta. V nedeľu však veľmi fúkalo a chlapci sa s týmito podmienkami nevyrovnali tak ako ich súperi – Taraba skončil piaty a Kuropka šiesty.
Nina Masaryková pretekala aj medzi dorastenkami, hoci je vekom ešte žiačka. Po výbornej sobotňajšej jazde sa aj medzi staršími súperkami prebojovala do nedeľňajšieho A-finále, kde skončila šiesta. Vo svojej kategórii medzi žiačkami obsadila druhú priečku.
Andrej Čechvala si v skife starších žiakov v sobotňajšej rozjazde vyvesloval tretie miesto, no to však v tejto početnej skupine nakoniec na A-finále nestačilo.
Svoj prvý štart na regate má za sebou aj najmladší pretekár, iba deväťročný Marcel Škulec, keď v pretekoch na „krásu“ získal pamätnú medailu. V mixovanej posádke masters + žiak spolu s otcom M. Škulecom vo veľkej konkurencii nedokázali preveslovať žiadnu posádku.
Počas regaty zastihla piešťanskú výpravu aj smutná správa o neúčasti najúspešnejšieho člena klubu VK Sĺňava a slovenského reprezentanta vo veslovaní Lukáša Babača na majstrovstvách sveta vo Francúzku z dôvodu zlomenej kľúčnej kosti, ktorú si spôsobil na hrádzi cestou na tréning iba 400 metrov od lodenice. „Všetky úspechy, ktoré naša nie veľká výprava dosiahla, boli venované práve Lukášovi so želaním, aby sa zlomenina čo najskôr zrástla a mohol sa pustiť do ďalšieho tvrdého tréningu a skúsiť si vybojovať miestenku na olympiádu do Ria v dodatočnej kvalifikácii, ktorá sa bude konať o rok v Luzerne,“ povedal podpredseda VK Sĺňava A. Vičan.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 36, ktoré je v predaji od 2. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava