Lukáš Babač pred MS: Chcem bojovať o zlato

  • Veslovanie / Šport
  • 22. septembra 2017, 06:48
  • Autor:Tomáš Horký

Už o pár dní (23. 9. – 1. 10.) sa piešťanský veslár Lukáš Babač predstaví na majstrovstvách sveta, ktoré sa uskutočnia na Floride v meste Sarasota-Bradenton. Člen VK Sĺňava Piešťany už odcestoval do USA, kde sa bude pokúšať skompletizovať svoju medailovú zbierku zo svetových šampionátov ziskom zlata v skife ľahkých váh.

Najlepší slovenský veslár tento rok podriadil celú sezónu príprave na šampionát, ktorý termínovo vychádzal až na záver sezóny. Aj preto na podujatiach, ktoré absolvoval, nezískal toľko pódiových umiestnení, na ktoré sme u neho boli zvyknutí. „Očakávania sa viac-menej naplnili. Dokázal som priniesť jednu medailu zo Svetového pohára. Verím, že všetko prebehlo, ako malo. Príprave som venoval sto percent a teraz to už musím odmakať na pretekoch. Budem robiť všetko, aby som bojoval o zlatú medailu,“ povedal pre televíziu TA3 piešťanský veslár.
Model prípravy aj tejto sezóny sa podobá na tú z roku 2010, keď sa Babačovi podarilo na svetovom šampionáte na Novom Zélande vybojovať striebornú medailu. Preto sa spolu s trénerom Václavom Kacířom zhodli, že sa podobnou cestou vydajú aj tentoraz a ešte viac budú chcieť vyladiť detaily, aby boli majstrovstvá sveta v Amerike ešte úspešnejšie. „S trénerom sme to rozoberali už po konci minulej sezóny, aký režim prípravy nastolíme. Trochu sme napodobnili sezónu 2010. Rozdiel bol v tom, že aj výsledky boli tento rok dokonca lepšie, tak dúfam, že i záver v podobe majstrovstiev sveta bude tiež lepší ako vtedy. Na Novom Zélande z toho bolo striebro, a už je len jeden stupienok vyššie, o ktorý budem bojovať zo všetkých síl,“ prezradil Piešťanec.

Člen VK Sĺňava Piešťany už odcestoval do Ameriky.

Svetový šampionát sa tento rok koná na Floride, ktorú v posledných týždňoch zužovali problémy s hurikánom Irma. Podľa správ, ktoré má Babač od organizátorov, by nemal byť ohrozený a všetko by malo bežať podľa plánov. „Našťastie, hurikán neudrel v tejto lokalite v plnej sile. Posledné správy, ktoré máme od organizátorov, sú, že všetko je v pohode. Škody boli minimálne. Dráha je v poriadku, posielajú nám fotografie, videá a momentálne je tam počasie lepšie ako u nás,“ pokračoval skifár.
Napriek tomu ho v meste Sarasota-Bradenton čaká špecifická trať. Otvorená voda, v ktorej sa môžu objaviť aj aligátory, je známa silným vetrom, ktorý môže pretekárom znepríjemňovať jazdu. „Viem, že tam môže fúkať istý typ vetra, na ktorý som sa snažil pripraviť, ale viac-menej je tá dráha regulárna. Neočakávam, že by tam mali byť veľké vlny,“ podotkol Babač.
Jeho cieľ na šampionáte je jasný – získať zlato. V ceste mu však budú stáť konkurenti, ktorí mu nič nedarujú a viacerí z nich si robia rovnako zálusk na najcennejšiu medailu. „Budú tam tí istí pretekári, s ktorými sme sa stretávali celý rok. S chlapcami sa poznáme veľmi dobre. Každého sa mi podarilo poraziť, ale aj naopak, každému z nich sa podarilo zdolať mňa. Predpokladám, že to bude tesné a rozhodnú maličkosti. Keď som sa pozeral na štartovné pole, tak už len dostať sa do finále bude veľký úspech, keďže nás tam bude plno medailistov z majstrovstiev sveta a majstrovstiev Európy. Uvidíme, komu záverečná forma vyjde najlepšie. Ja som odhodlaný nechať tam všetko a vybojovať zlato. Samozrejme, poteší každá medaila.“
Piešťanský veslár si tento rok stanovil jasný cieľ – zlato z majstrovstiev sveta.

Posledná časť prípravy na vrchol sezóny bude prebiehať priamo v USA. Babač sa musí vysporiadať s časovým posunom, aklimatizáciou na počasie či spoznaním trate. Preto už má dopredu daný program, ktorého sa bude priamo v dejisku šampionátu držať. „Nesmieme zabúdať, že šampionát trvá šesť dní, takže aj tam treba nastaviť formu. Nie je podstatné, aby som vyhrával rozjazdy s veľkým náskokom, ale dôležité bude, aby všetko vyšlo vo finálový deň,“ dodal na záver piešťanský skifár.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav