Lukáš Babač chce ísť na olympiádu: Verím, že kvalifikáciu zvládnem

  • Veslovanie / Šport
  • 14. apríla 2016, 09:58
  • Autor:T. Horký

Piešťanský veslár Lukáš Babač má za sebou zimnú prípravu pred náročnou sezónou, ktorá preňho bude mať viacero vrcholov. Jedným budú olympijské hry v brazílskom Riu de Janeiro, kde by sa rád kvalifikoval medzi skifárov ťažkých váh. Špičkový slovenský veslár smeruje všetko práve k tomuto cieľu a Piešťanskému týždňu porozprával, v akej sa cíti forme.

► Ako ste spokojný s prípravou na sezónu, ktorá bude mať viacero vrcholov. Splnila účel?
Viac-menej áno. Zo začiatku to bolo síce spomalené, pretože som sa dával dokopy po zranení kľúčnej kosti. Všetky osobáky, ktoré som si chcel zlepšiť, som vylepšil, a všetko ukazuje, že som lepšie fyzicky pripravený ako minulý rok. Cítim sa silnejší. Na vode toho síce nemám veľa najazdené, pretože počasie nebolo bohvieaké. Pomaličky si už na to ale zvykám a verím, že prvé preteky dopadnú veľmi dobre a zvládnem všetky tohtosezónne ciele.

► Jedným z cieľov je prebojovať sa na olympiádu do Ria medzi skify ťažkých váh. Avizovali ste, že sa budete snažiť zvyšovať výkon, a nie svoju váhu, keďže patríte do kategórie ľahkých váh. Ako sa vám to zatiaľ darí?

S trénerom sme sa dohodli, že moja váha zostane zhruba rovnaká. Snažili sme sa pridať viac posilňovne a trochu viac intenzívnych tréningov, aby som dokázal odjazdiť všetky preteky naplno. Zatiaľ to vyzerá, že táto zmena padla na úrodnú pôdu. Uvidíme, ako sa to podarí preniesť na vodu a čo ešte bude treba zlepšiť.

► Aby ste sa dostali do Ria, musíte absolvovať kvalifikáciu, ktorá sa uskutoční 22. mája. Ako vidíte svoje šance, keďže medzi veslármi ťažkých váh to nebudete mať jednoduché?
Ťažkí veslári merajú okolo dvoch metrov, vážia sto kilogramov a dokážu svoju hmotnosť a silu preniesť do výkonu. Myslím si, že je tam šanca pre šikovného „ľahkáča“, čo dúfam budem ja. Verím, že sa v prvej trojke umiestnim a budem mať otvorené dvere na olympiádu.

Lukáš Babač (druhý zľava) sa počas víkendu predstavil v chorvátskom

► Máte už informácie, aká konkurencia vás čaká v kvalifikácii?
Ešte je asi priskoro hovoriť. Viem, že by tam mal byť Dani Fridman z Izraela, proti ktorému som pár pretekov absolvoval a dokázal som ho aj poraziť. Je možné, že pribudnú nejaké silné krajiny, možno Nemci. Budeme to vedieť tak dva týždne pred pretekmi.

► Ktoré preteky vás čakajú pred samotnou kvalifikáciou?

Absolvujem Svetový pohár, kde budem štartovať za ťažké váhy, aby som sa vedel porovnať, hoci tam zrejme nebude úplná špička. Potom ma čakajú majstrovstvá Európy, kde by som chcel obhájiť medailu v skife ľahkých váh.

► Dá sa povedať, že minulý rok ste mali životnú formu. Pred majstrovstvami sveta, kde ste pomýšľali na víťazstvo, ste však mali nešťastnú nehodu na bicykli, ktorá sa skončila zlomenou kľúčnou kosťou. Ako dlho ste sa s takýmto koncom sezóny vyrovnávali?
Ešte to stále trošku pretrváva. Sem-tam sa zamyslím, ako by sezóna dopadla, nebyť pádu na bicykli. Musel som to však nejako hodiť za hlavu, aby som sa dal dokopy a opäť začal trénovať a zlepšovať sa.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 12. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek