Babač na ME v Poznani slovenskou medailovou nádejou

  • Veslovanie / Šport
  • 28. mája 2015, 15:41
  • Autor:sita

Záver týždňa bude v Poznani patriť majstrovstvám Európy vo veslovaní (29. – 31. 5. 2015). V Poľsku sa od piatka do nedele predstaví jediná slovenská loď. Sadne si do nej najlepší slovenský skifár ostatných rokov Lukáš Babač. Člen VK Sĺňava Piešťany bude súťažiť v skife ľahkých váh, v ktorom patrí medzi favoritov na medailové umiestnenie. Tridsaťročný Piešťanec vyhral v tejto disciplíne pred troma týždňami preteky 1. kola Svetového pohára v slovinskom Blede.

Babač bude na ME štartovať už ôsmykrát, absentoval len pri obnovenej premiére kontinentálneho šampionátu v roku 2007. Doteraz získal dve medaily – striebro v roku 2008 v "ťažkom" skife a bronz v roku 2010 v skife ľahkých váh. Na predchádzajúcom šampionáte v srbskom Belehrade štartoval medzi "ťažkými" skifármi a klasifikovali ho na 16.

"Ja som veľmi opatrný v stanovovaní cieľov, ale chcel by som sa v Poznani prebojovať do finále. Ak sa tam už dostanem, určite budem pomýšľať na medailu," uviedol nedávno  účastník OH 2004 v Aténach.

ME 2015 sa uskutočnia na jazere Malta, na ktorom sa o kontinentálne tituly bojovalo aj pred ôsmimi rokmi. Rozjazdy i opravné jazdy sú na programe v piatok, semifinálové jazdy v sobotu a finále v nedeľu. Babač bude mať 16 súperov. "Veríme, že sa Lukášovi opäť podarí skončiť na stupni víťazov, aj keď to bude mať zrejme o niečo náročnejšie ako na SP v Blede. Hlavným favoritom je Dán Mads Rasmussen. Ak je v silách skifára ľahkých váh prejsť dvojkilometrovú trať pod sedem minút, tak to svedčí o jeho kvalitách. Babač, ktorý má cit pre vodu a jazdí veľmi ľahko, to dokáže. Keď mu to opäť vyjde, tak klobúk dole," poznamenal predseda a zároveň generálny sekretár Slovenského veslárskeho zväzu (SVZ) Alexander Dénes.

Tradíciu veslárskych šampionátov starého kontinentu obnovili v roku 2007 po 34 rokoch. Na ME 2007 v poľskej Poznani štartovali tri slovenské lode, pričom všetky sa prebojovali do B-finále. Najlepšie napokon skončili Peter Lejko s Ľubošom Podstupkom, ktorí v dvojskife mužov obsadili konečné 8. miesto. V roku 2008 bol v gréckom Maratóne jediným zástupcom SR Lukáš Babač, ktorý bol medzi "ťažkými" skifármi druhý. O rok neskôr na šampionáte v bieloruskom Breste mu patrila 4. priečka. V roku 2010 v portugalskom Montemor-o-Velho skončil Babač tretí v skife ľahkých váh a Barbore Sagovej patrila v rovnakej disciplíne žien 9. pozícia. V roku 2011 v bulharskom Plovdive obsadili Richard Vančo – Stanislav Gajdošík v dvojskife ľahkých váh 10. miesto, Babač skončil medzi "ťažkými" skifármi ešte o stupienok nižšie (11.). V roku 2012 v talianskom Varese bolo duo Richard Vančo – Lukáš Babač ôsme v dvojskife ľahkých váh a debutant André Rédr v skife jedenásty a predvlani v španielskej Seville figurovala posádka R. Vančo – Babač na 19. pozícii dvojskifu ĽV. Minulý rok v srbskom Belehrade obsadili Lukáš Babač (skif) i Marek Režnák (skif ĽV) zhodne 16. post, Matúšovi a Richardovi Vančovcom sa v dvojskife ĽV ušiel konečný 18. stupienok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava