Babač chce skompletizovať svoju zbierku medailí zlatom

  • Veslovanie / Šport
  • 7. septembra 2016, 13:20
  • Autor:th/sita

Vlani ho nešťastná udalosť – pád z bicykla po uštipnutí osou a zlomená kľúčna kosť – pripravila o možnosť štartovať na majstrovstvách sveta vo francúzskom Aiguebelette. Našťastie, tento rok slovenského reprezentanta vo veslovaní Lukáša Babača z Piešťan už nepostihla smola a mohol zabojovať na svetovom šampionáte v neolympijských disciplínach v holandskom Rotterdame o popredné umiestnenie v mužskom skife ľahkých váh. Keďže sa nekvalifikoval na olympiádu do Ria de Janeiro, MS 2016 boli preňho vrcholom sezóny.

„Na olympijské hry som sa pokúšal kvalifikovať medzi ťažkými skifármi. Veľa mi k tomu nechýbalo. Dá sa povedať, že mi to zobralo veľa mentálnej energie. Potreboval som sa dostať z menšieho neúspechu a namotivovať sa na majstrovstvá sveta. Pred odletom som si hovoril, že budem spokojný s účasťou v A-finále. Vedel som, že keď sa tam dostanem, donesiem aj medailu,“ uviedol L. Babač, ktorému v sobotu 27. augusta zavesili na krk bronzový kov. „Ja nie som nikdy úplne spokojný s výsledkom. Myslím si, že je to správne, lebo takto sa dokážem posúvať ďalej. Samozrejme, zo zisku medaily mám radosť. Tento rok bolo náročné si ju vybojovať, štartové pole finalistov bolo vyrovnané, stretli sme sa tam najlepší za posledné roky,“ tvrdí 31-ročný veslár.

Za bronz je rád, ale keďže už má aj striebro z MS 2010 z novozélandského Karapira, túži po zlate. „Mám motiváciu na skompletizovanie zbierky, v ktorej mi zatiaľ chýba najcennejší kov. Treba ďalej tvrdo pracovať. Už sme s trénerom zhodnotili, kde sú moje rezervy, aby som sa dokázal posunúť aj na najvyšší stupienok,“ vyhlásil L. Babač po návrate domov.

Člen VK Sĺňava Piešťany absolvoval v Rotterdame tri víťazné jazdy – rozjazda, štvrťfinále a semifinále. Dvaja súperi ho predstihli až vo finále. „Mňa potešilo, že som sa dostal do A-finále, čo bolo pomerne náročné. Pred finálovou jazdou som bol nervózny. Prvýkrát som pociťoval tlak, že som jeden z favoritov na medailu. Napokon sa mi ju podarilo získať. Škoda, že nebola aspoň strieborná ako pred šiestimi rokmi. Počas pretekov som však spravil maximum. Ešte 700 metrov pred cieľom to vyzeralo, že z toho možno nebude ani pódiové umiestnenie. Keď som sa však na môj výkon pozrel retrospektívne, prišiel som k záveru, že sa dalo niečo spraviť aj lepšie,“ zhodnotil s odstupom času svoje vystúpenie L. Babač.

Piešťanský veslár priniesol z holandského Rotterdamu bronz.

Pred finálovou jazdou sa trochu zmenili podmienky, slovenského reprezentanta to však nezaskočilo. „Otočil sa vietor. Začal fúkať protivietor, čo mne vyhovuje, keďže som silovejší typ veslára s nižším počtom záberov za minútu. Veľmi dobre to zvládol Maďar Galambos, ktorý skončil druhý, a vrátil mi prehru zo semifinále,“ poznamenal piešťanský rodák.

Slovenská skifárska jednotka nevzdáva ani snahu druhýkrát v kariére sa kvalifikovať na olympijské hry. Momentálne vidí tri možnosti. „Buď niekto vyrastie za štyri roky a budem mať parťáka do dvojskifu, alebo sa mi podarí vyjazdiť miestenku medzi ťažkými skifármi. Tretia možnosť je, že sa rysujú zmeny v zozname olympijských disciplín. Je možné, že sa do programu hier dostane aj skif ľahkých váh. Všetko je však zatiaľ vo hviezdach. Uvidíme, ako sa to vyvinie. Mne by najviac vyhovovala posledná možnosť. Keby som mohol štartovať na olympiáde v skife ľahkých váh, tak by som veril, že by z toho mohla byť aj medaila,“ načrtol L. Babač svoje vízie na olympijský štart.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 36, ktoré je v predaji od 6. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel