Tenisová Vrškárska liga napísala už tridsať kapitol

  • Šport / Tenis
  • 21. októbra 2015, 14:44
  • Autor:mk

Už tridsať ročníkov má v Piešťanoch za sebou Vrškárska liga v tenise. Súťaž pre neregistrovaných hráčov založil v roku 1986 Štefan Gregorička. Vtedy netušil, že sa dožije takého pekného jubilea. Záujem o ňu neutícha, v budúcom roku načne aj štvrtú desiatku.

„V mladosti som aktívne hrával hádzanú, po skončení kariéry som sa preorientoval na rekreačný tenis,“ spomína Š. Gregorička. „Spolu s Mikinom Brezovanom, Otom Duchajom, bratmi Tónom a Gustom Gudiakovcami i dnes už nebohým Pavlom Rebrom sme sa stretávali na dvorcoch v piatok popoludní a počas víkendov, no hrávali sme iba tréningovo. Neskôr mi napadlo, že by sme mohli založiť súťaž. Keďže po zápasoch sa chodilo na pivo do reštaurácie na Vŕšku, dostala názov Vrškárska liga. Paľo Rebro dal v Tesle zhotoviť veľký pohár z nerezovej ocele. Pripevnili sme ho na podstavec z dubového dreva. Táto večne putovná trofej má riadnu hmotnosť. Premiéru absolvovali šiesti hráči, s pribúdajúcimi ročníkmi sa počet účastníkov zvyšoval. Veľký záujem o súťaž pri systéme hrania každý s každým spôsobil jej obmedzenie na maximálne 14 tenistov,“ dodáva zakladateľ súťaže.
Za tri desaťročia sa vo Vrškárskej lige vystriedalo viac ako 50 hráčov, medzi nimi aj dve ženy, Marika Gabovičová a Gabika Čajková. Počas pôsobenia v Piešťanoch si zahrali aj tenisti z Nemecka, Česka a USA. Spočiatku vo Vrškárskej lige dominovali bratia Gudiakovci. Anton ju vyhral päťkrát a jeho brat dvakrát. Neskôr sa počet víťazov rozširoval, figuruje medzi nimi napríklad aj dvojnásobný olympionik, plavec Ladislav Bačík, bývalý tenista RH Praha Dušan Golian či súčasný prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko. Medzi divákmi nechýbal ani na finálovom zápase 30. ročníka. „Ako bývalý aktívny hráč som pôvodne nechcel túto ligu hrať, no chlapci ma presvedčili, že je to v prvom rade o zábave,“ povedal o svojej účasti v súťaži.

Na finále sa prišli pozrieť nielen súčasní, ale aj bývalí hráči.

Dušan Golian najradšej spomína na záverečné vyhodnotenie na kolkárni. Po odovzdaní cien si všetci zahrali kolky. „Na druhý deň som sa skoro nepostavil na nohy,“ vrátil sa o pár rokov späť D. Golian.
„Najviac prvenstiev má na konte sedemnásobný víťaz Vladimír Hanic, navyše sem tam vo finále aj prehral,“ pridáva bývalý športový redaktor Piešťanského týždňa Š. Gregorička, dlhoročný šéf súťaže.
Dnes má Vrškársku ligu „pod palcom“ Vlado Púchy. „V tomto roku malo hrať 18 hráčov, no zapojilo sa 15. Dvaja odriekli pre služobné povinnosti v zahraničí a jeden zo zdravotných dôvodov. Nikto však neodohral všetky zápasy,“ vyratúval účastníkov jubilejného 30. ročníka.
Základnú časť vyhral Vlado Hanic pred Dušanom Legenzom, Ivanom Hrdinom a Julom Šiškom. Obhajca prvenstva Juraj Jankech síce neprehral ani raz, no neodohral štyri zápasy a do prvej štvorky sa nedostal. V semifinále Hanic zdolal Šišku 4:6, 6:3, 7:5 a Hrdina Legenzu 6:1, 6:1. V zápase o tretie miesto vyhral Legenza nad Šiškom 6:1, 6:3 a vo finále Hrdina nad Hanicom 6:7, 7:6, 10:8.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 20. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava