Djokovičov tréner Marián Vajda oslávil päťdesiatku

  • Šport / Tenis
  • 1. apríla 2015, 11:10
  • Autor:sita

Päťdesiatka titulov Novaka Djokoviča, ktorú srbský tenista zavŕšil v nedeľu v kalifornskom Indian Wells, nie je jediným takýmto číslom spojeným v týchto dňoch s lídrom svetového rebríčka. V utorok 24. marca totiž oslávil 50. narodeniny Belehradčanov slovenský tréner Marián Vajda.

Rodák z Považskej Bystrice, ktorý vyrastal v Piešťanoch, akceptoval v júni 2006 päťtýždňovú skúšobnú lehotu u Djokoviča, vtedy 40. hráča renkingu. Spolupráca trvá dodnes a Vajda posunul svojho zverenca až na absolútny vrchol poradia. Po sezóne 2013 prepustil pozíciu šéfa realizačného štábu Nemcovi Borisovi Beckerovi aj pod vplyvom svojej ambície venovať po rokoch putovania svetom viac času rodine. Stále však zostáva dôležitým členom Srbovho zázemia.
Djokovič viackrát označil Vajdu za svojho druhého otca. V novembri 2012 roztlieskali bratislavské NTC na exhibičnom podujatí Tennis Classic aj s Dominikom Hrbatým a Martinom Kližanom. „Myslím si, že Maroš nikdy nemal možnosť oficiálne oznámiť na podobnom fóre ukončenie kariéry. Dnes to teda môžeme napraviť,“ skonštatoval Djokovič na prezentačnej tlačovej besede a vyžiadal aplauz pre svojho trénera.
M. Vajda tenisovo rástol v Piešťanoch, dlhé roky bol hráčom Slovana Bratislava. Získal titul na dvoch turnajoch ATP World Tour (Praha 1987, Ženeva 1988), je bývalým 34. mužom renkingu, účastníkom OH 1992 v Barcelone. Niekdajší kouč spomenutého Hrbatého a Karola Kučeru pôsobil aj ako kapitán fedcupovej reprezentácie a tréner daviscupového tímu SR. V septembri 2008 ho uviedli do Siene slávy Slovenského tenisového zväzu. S manželkou Ingrid majú dcéry Nikolu a Natáliu, obe tenistky, jeho brat Jozef je známym hercom.
„Je to dvadsať rokov, čo som s ním začal trénovať…“ zaspomínal si slovenský daviscupový rekordér D. Hrbatý. Pripomenul napríklad úspechy na egyptskom satelitnom okruhu v roku 1996. „Vyzerá to tak, že zavesím raketu na klinec. Trápi ma chrbtica, ktorá pobolieva. Azda sa objavím už iba v lige, ale s profesionálnym hraním je vskutku koniec,“ komentoval vtedy Vajda svoj prestup do trénerskej sféry. Sám v tom čase sotva predpokladal, aké úspechy v nej dosiahne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava