Úspešní masters plavci pred MS

  • Plávanie / Šport
  • 13. júla 2017, 09:06
  • Autor:aki

Koniec júna a začiatok júla boli pre piešťanských veteránskych plavcov poslednými previerkami pred augustovými majstrovstvami sveta v plávaní masters v bazénoch v Budapešti a otvorenej vode jazera Balaton.

Kúpeľné mestečko Gyula na vzdialených maďarsko-rumunských hraniciach vo svojom prekrásnom areáli s termálnymi, voľnočasovými a plaveckými bazénmi privítalo 23.-25. júna na tradičných medzinárodných pretekoch plavcov domácich maďarských oddielov, zo Srbska, Slovinska a nechýbala ani výprava zo Slovenska a moravského Prostějova.

Za ŠPK Kúpele Piešťany sa na tomto podujatí predstavila Anna Kičinová. Súperkám v otvorenej päťdesiatke na tratiach 100 m motýlik, 50 m prsia a 200 m prsia nedala šancu a so ziskom troch zlatých medailí mohla byť so svojím premiérovým účinkovaním v maďarských bazénoch spokojná. Vzhľadom na to, že meranie dosiahnutých časov bolo iba manuálne, zaplávaný slovenský rekord na 100 m motýlik nebol oficiálny.

Všetky podmienky pre uznanie slovenského rekordu však boli splnené na medzinárodných letných plaveckých pretekoch Slovakia Swimming Masters Cup 1. a 2. júla v areáli X-bionic sphere v Šamoríne. Vonkajší olympijský desaťdráhový 50-metrový bazén hostil na prvom ročníku tohto podujatia 169 pretekárov zo 45 klubov z Českej republiky, Slovinska, Rakúska, Ruska, Maďarska a Slovenska.

Jednotlivé disciplíny boli venované memoriálom legiend slovenského plávania a popri vyhlasovaní výsledkov a medailových ceremoniáloch boli čestnými plaketami oceňovaní zaslúžilí tréneri a funkcionári plaveckého športu uplynulých rokov. Piešťancov potešilo uvedenie do Siene slávy a Memoriál Laca Bačíka na 200 m polohové preteky, Memoriál Petra Lohnického na 50 m motýlik a ocenenie dlhoročnej práce trénerky Věry Čamborovej, ktoré prevzala jej vnučka Klaudia.

Anna Kičinová a Karol Kantek.

Piešťanským masters plavcom Karolovi Kantekovi a Anne Kičinovej sa tieto preteky vydarili. Ziskom siedmich zlatých a jednej bronzovej medaily sa zaradili na 12. miesto medzi štartujúcimi klubmi. Kičinová zvíťazila v troch disciplínach: v kvalitnom čase na 100 m prsia, na 50 m prsia jej vytúžený slovenský rekord unikol o päť stotín sekundy a vynahradila si to na 100 m motýlik, kde zlato korunovala zlepšeným slovenským rekordom masters. Zaváhanie prišlo na 50 m motýlik, kde brala „iba“ bronzovú medailu. Kantek si v príprave na MS v Budapešti vyskúšal 50 m voľný spôsob, 50 m motýlik, 50 m znak a 100 m voľný spôsob. Všetky svoje štarty premenil na zlato a po pretekoch odchádzal spokojný aj s dosiahnutými výkonmi aj s medailovou nádielkou.

Masteráci, ktorí vedia plávať, aj keď pod sebou nemajú čiaru, si v sobotu 1. júla odplávali svoje tri kilometre na Majstrovstvách Slovenskej republiky v diaľkovom plávaní na otvorenej vode na bratislavských Zlatých pieskoch. Trojica Piešťancov dokázala svoje kvality aj v týchto neštandardných podmienkach. Vo veternom počasí sa majstrom Slovenska v kategórii 30-34 rokov stal Lukáš Rusnák, v kategórii 45-49 rokov patrilo prvenstvo Pavlovi Škodnému a striebro získal Juraj Horil.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava