Sára Niepelová: Mojím snom je študovať a plávať v Amerike

  • Plávanie / Šport
  • 15. decembra 2017, 07:58
  • Autor:Tomáš Horký

Plavkyňa z ŠPK Kúpele Piešťany Sára Niepelová patrí k najväčším talentom slovenského plávania. Onedlho osemnásťročná Piešťanka má za sebou sezónu plnú výborných výsledkov. Navyše sa dokázala prebojovať na vrcholné podujatia medzi juniormi i kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta seniorov v Číne.

V závere sezóny si chytila výbornú formu a zbierala si medailu za medailou. Ako hodnotíš úspešný plavecký rok a čomu pripisuješ, že sa ti práve takto výnimočne darilo?
Hodnotím ho veľmi dobre, pretože to bola doteraz moja najúspešnejšia sezóna, keďže sa mi podarilo kvalifikovať na majstrovstvá Európy juniorov v Izraeli a na majstrovstvá sveta juniorov v USA. Za tieto úspechy vďačím hlavne mojej dlhoročnej trénerke Darine Moravcovej, ktorá to nie vždy má so mnou ľahké, a takisto mojej rodine.
Naposledy si sa blysla 10 medailami v Šamoríne. Nielenže si dominovala medzi juniorkami, ale aj medzi ženami, a patríš k najlepším slovenským plavkyniam. Aké máš ohlasy od okolia, verejnosti či plaveckých inštitúcií na svoje výkony?
Všetci, ktorí ma podporujú, fandia a veria mi, sa tešia spolu so mnou z medailí, z limitov a juniorských slovenských rekordov. Prevládajú, samozrejme, pozitívne reakcie.
Jedným z najväčších úspechov sezóny je, že si sa kvalifikovala na seniorské majstrovstvá sveta do Číny. Ako vnímaš túto skutočnosť a čo pre teba znamená, že sa budeš môcť konfrontovať s najlepšími z najlepších?
Z limitu na svetový šampionát do Číny sa veľmi teším. Pravdupovediac, vôbec som to nečakala, a tak bola radosť z výsledku ešte väčšia.

Niepelová patrí k najväčším talentom slovenského plávania.

Pristupovala si k tejto sezóne nejako špeciálne? Bola príprava alebo tvoj prístup k nej niečím výnimočný?
Príprava na sezónu bola iná v tom, že všetky prázdniny som strávila na sústredeniach. Malé zmeny nastali aj v mojich nie veľmi zdravých stravovacích návykoch. Upravila som stravu, začala som si dávať pozor na to, čo jem, pretože strava a pitný režim sú jedným zo základov dobrého výkonu športovca.
Si dlhoročnou členkou klubu ŠPK Kúpele. S plaveckým vybavením a bazénom v Piešťanoch je dlhodobý problém a na tréning potrebuješ kvalitné podmienky. Máš už predstavu o ďalšej budúcnosti?
Keďže by som sa aj v budúcnosti rada venovala tomuto športu, ale podmienky v Piešťanoch nie sú úplne ideálne, tak mi nezostáva nič iné, ako odísť preč.
Sára Niepelová je pravidelnou zberateľkou medailí z rôznych podujatí.

Momentálne študuješ v treťom ročníku na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Piešťanoch. Je pre teba náročné skĺbiť štúdium s plávaním?
Nie je to úplne jednoduché. Skĺbiť tieto dve veci je dosť náročné, pretože prvý tréning mám ráno pred školou a druhý hneď po nej, čo dáva dosť fyzicky zabrať. Chcem poďakovať u čiteľom aj vedeniu gymnázia, pretože sa mi snažia vychádzať v čo najväčšej možnej miere v ústrety.
Máš už plány, čo budeš robiť po skončení strednej školy? Chceš ostať na Slovensku alebo plánuješ odísť do zahraničia, kde sú lepšie podmienky pre progres.
Po skončení školy je mojím najväčším snom odísť študovať a plávať do USA. Podmienky na tamojších univerzitách sa so Slovenskom nedajú porovnať a myslím si, že práve tam by som sa mohla ešte viac zdokonaľovať.
Čo plánuješ vo svojej najbližšej plaveckej budúcnosti a aké sú tvoje konkrétne ciele?
Budúca sezóna bude plná výziev a nových cieľov, pretože okrem svetového a európskeho šampionátu sa budú konať aj Olympijské hry mládeže v argentínskom Buenos Aires, na ktoré sa bude mimoriadne ťažké kvalifikovať. Mojím najväčším snom je ako pre každého športovca sa zúčastniť olympijských hier a za týmto cieľom si pôjdem.
Kráčaš v stopách Martiny Moravcovej, slovenskej plaveckej legendy pochádzajúcej z Piešťan. Jej mama Darina je tvojou dlhoročnou trénerkou. Je pre teba veľkým vzorom?
Martina je len jedna a taká plavkyňa, ako je ona, ešte na Slovensku dlho nebude. Martina každoročne organizuje plavecké kempy, kde odovzdáva svoje skúsenosti, a som rada, že sa môžem od nej či od jej mamy učiť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava