Presunie M. Moravcová plavecký kemp do Čilistova?

  • Plávanie / Šport
  • 27. augusta 2015, 08:54
  • Autor:T. Horký

V piatok dopoludnia zavrel svoje brány šiesty ročník letného plaveckého kempu Martiny Moravcovej. Počas troch prázdninových turnusov si v Piešťanoch zdokonaľovalo pod vedením najúspešnejšej slovenskej plavkyne v histórii a jej trénerského tímu techniku vyše 180 mladých plavcov z rôznych kútov Slovenska i zahraničia. S legendárnou M. Moravcovou sme sa na záver kempu pozhovárali, aby nám priblížila viaceré detaily z dnes už tradičného sústredenia pre nádejných plavcov.

V šiestom ročníku plaveckého kempu prešlo Martine Moravcovej a jej trénerským kolegom rukami vyše 180 detí, rozdelených do troch turnusov. V prvom v Piešťanoch trénovali plavci vo veku 10-11, v druhom od 12 do 13 a v treťom od 14 do 15 rokov. Podľa slov piešťanskej plaveckej legendy kemp si všetci náramne užili. „Začali i skončili sme v úplnom poriadku a plnom zdraví. Nikto nemal žiadne problémy. To pri toľkých deťoch človek nikdy nevie. Všetci sa snažili a azda si z pobytu niečo odniesli,“ povedala na úvod M. Moravcová.

Kemp s prekvapeniami
Aby mladí plavci v turnusoch nemali len stereotypný program, pripravil im organizačný tím na čele s M. Moravcovou prekvapenia. „V prvom turnuse deti hrali bowling a navštívili triatlon Slovakman 226. So stredným turnusom sme videli v Čilistove novú Aqua Arénu a s tými najstaršími sme chceli ísť na Ratnovskú zátoku na vodné lyže, lenže počasie nám veľmi neprialo. Počas kempu nás navštívil aj odborník na zdravú výživu Igor Bukovský a prišiel aj reprezentant Slovenska v plávaní Tomáš Klobúčnik. Deťom predviedol niečo z prsiarskej techniky,“ priblížila M. Moravcová.
Niektorí plavci sa plaveckého kempu M. Moravcovej zúčastňujú už niekoľkýkrát. Je na nich vidieť z roka na rok zlepšenie? „Určite je. Deti rastú a zlepšujú sa, takže je to určite viditeľné. Tí, čo sem prvý raz prišli ako desaťroční, majú dnes 14 rokov a je zaujímavé sledovať, ako sa menia a vyvíjajú,“ povedala držiteľka viacerých kovov z olympiády i ďalších vrcholných podujatí. M. Moravcová nám prezradila, či sú medzi účastníkmi kempu aj nádejní plavci, v budúcnosti možno kráčajúci v jej šľapajach. „Samozrejme, niektorí sa ukazujú veľmi dobre. Škoda, že tu nie je viacero reprezentantov, práve odleteli na MS juniorov. Termínovo sa s našim kempom kryjú. Spomenúť môžem plavkyňu Robin Reindl. Už teraz dosahuje výborné výsledky doma i za hranicami a dúfajme, že o nej ešte počujeme.“

Legendárna piešťanská plavkyňa bola s priebehom kempu spokojná.

Od Moravcovej sa učia Slováci i Česi
Plaveckého kempu, sústredeného v jedinom krytom bazéne v Piešťanoch v Hoteli Sorea Sĺňava, sa zúčastnili plavci zo všetkých kútov Slovenska, no i talenty zo susednej Českej republiky. „Je super, že sa môžeme učiť od M. Moravcovej, skvelej plavkyne. V Česku chodíme na podobné sústredenie, organizuje ho v Znojme bývalý výborný pretekár Květoslav Svoboda,“ povedal mladý plavec z Prahy.
M. Moravcová, dvojnásobná mamička dcéry Karolíny a syna Michala Jána, prezradila, aký majú jej ratolesti vzťah k vode a či ich vedie k plávaniu. „Obaja majú vodu veľmi radi od malička. Asi to majú v krvi,“ povedala s úsmevom bývalá úspešná plavkyňa a dodala: „Miško je ešte malý, ale Karolínka sa kempu ako plavkyňa nezúčastnila len pre nízky vek. Celý čas tu však pobehovala a poskakovala s nami.“

Z Piešťan do Čilistova
Plavecký kemp M. Moravcovej má za sebou v Piešťanoch šesť ročníkov, no budúci rok sa podujatie možno presunie do Čilistova pri Šamoríne, v rámci megaprojektu Elements Resort tu vznikol aj plavecký areál Aqua Arena, kde sú na plávanie oveľa lepšie podmienky ako v súčasnosti v Piešťanoch. „Je to pravda, kemp by sa tam mohol presunúť. Všetko záleží aj od fungovania našej nadácie, pretože v Poštovej banke došlo k zmene majiteľa, tak ešte uvidíme, ako to ovplyvní jej chod. V Čilistove je k dispozícii nádherný areál svetových parametrov. Päťdesiatka má deväť dráh, kde sa s deťmi hravo pomestíme. Je to niečo iné než bazén v Piešťanoch. Jediný dôvod, prečo už šiesty ročník nebol v Šamoríne – Čilistove, sú chýbajúce ubytovacie kapacity pre toľko detí. Do konca roka tam však otvoria prvú časť hotelového komplexu…“
V posledných mesiacoch sa v Piešťanoch často riešila otázka krytej plavárne, no zatiaľ sa nič nedeje. Ako sa na túto skutočnosť díva M. Moravcová? „Krytá plaváreň tu chýba. To je fakt. Mesto má dlhú plaveckú tradíciu a nemáme sa tu dnes čím popýšiť. Menšie mestá s tým nemajú problém, no u nás očividne áno. Tu nejde len o plavecké, či iné športy, ale aj o verejnosť, ktorá by určite rada chodila plávať,“ dodala na záver plavecká legenda.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 25. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava