Plavci nevydierajú, len chcú naďalej športovať

  • Plávanie / Šport
  • 17. februára 2016, 08:37
  • Autor:Tibor Hlobeň

Tréningové podmienky pre športovcov všetkých vekových kategórií, venujúcich sa plávaniu a vodnému pólu v Piešťanoch, sú katastrofálne. Hotel Sorea Sĺňava s jediným krytým bazénom v meste vlastní Jednotný majetkový fond zväzov odborových organizácií (JMF ZOO) v SR a ten má celý objekt od júna prenajať susediacemu Medical Centru Adeli.

O budúcnosti plaveckých športov v meste barlolámača sa Piešťanský týždeň porozprával s Pavlom Škodným, zástupcom novovytvoreného občianskeho združenia (OZ) Bazén Piešťany. Založili ho miestne plavecké oddiely – Piešťanský plavecký klub a Športový plavecký klub Kúpele Piešťany a uchádza sa o prenájom bazéna, zatiaľ disponujú ústnou dohodou s majiteľom.

► Povedzte to na plné ústa. Je OZ Bazén Piešťany účelovo založený, aby pomohol zachrániť plavecké športy v Piešťanoch?
Jednoznačne. Už od júla minulého roka upozorňujeme vedenie mesta a poslancov mestského zastupiteľstva na naše problémy, ale spočiatku nás ignorovali. Až v stave, hroziacom katastrofou, uzavretím bazéna v hoteli Sorea Sĺnava, sa chopili iniciatívy a v decembri minulého roka zvolali stretnutie plaveckých klubov a vodnopólového klubu aj za prítomnosti primátora.

► Na prvý pohľad sa najjednoduchším riešením zdá byť nájomná zmluva mesta s prevádzkovateľom bazéna…
Súhlasím a s takýmto riešením sme sa aj na prvom stretnutí s primátorom rozišli. Debata pokračovala týždeň pred Vianocami, už s poznaním, že krytá plaváreň prinášala majiteľovu ročnú stratu približne 40-tisíc eur. Primátor iniciatívne začal rokovať s JMF ZOO, ale po novom roku oznámil, že mesto nepôjde do nájomného vzťahu. Jeho argument znel, že nemôže vstúpiť do stratového podniku.

► Vaše slová nekorešpondujú s vyhlásením Miloša Tamajku v mesačníku Radnica informuje, kde v januárovom čísle uvádza, že mesto sa zo dňa na deň muselo vysporiadať s možným zatvorením bazéna…
Každý, kto číta noviny alebo pozerá prenosy z mestského zastupiteľstva, vie, kedy som o probléme po prvý raz hovoril. Pán primátor vedel minimálne pol roka o zlej situácii.

► Iniciatívy sa chopili oba miestne plavecké kluby. Nešli ste do beznádejného zápasu, vykryť prevádzkové náklady a platiť prenájom nie je nad vaše sily?

Stretli sme sa a založili občianske združenie, nedalo sa čakať. Každý deň predpokladáme schválenie registrácie. Ako zástupca OZ Bazén Piešťany som rokoval so zástupcami JMF ZOO a vysvetlil, že pre krátkosť času nie sme schopní pripraviť ani zabezpečiť prevzatie bazénu k 1. februáru. Navyše, niet čo tajiť, naša odkázanosť na finančnú dotáciu od mesta trvá. Bez týchto peňazí bazén nedokážeme prevádzkovať. Ročný nájom 50-tisíc eur neuhradíme. Podľa našich výpočtov rodičia plavcov a kluby ale dokážu zmenšiť prevádzkovú stratu na polovicu. Chceme, aby bazén slúžil aj verejnosti, čiže nejaký príjem je zaručený, rovnako aj od iných športových klubov. To od začiatku deklarujeme primátorovi a poslancom.

► Máte aspoň prísľub na poskytnutie dotácie mesta vášmu OZ?
Máme zápisnicu, podpísanú primátorom i jeho zástupcom a poslancami Tomášom Hudcovičom a Jurajom Brnom so záväzkom, že mesto vstúpi do OZ a dotáciu poskytne vo forme členského. V návrhu rozpočtu som si prečítal, že vo výške 35-tisíc eur, ale ten neprešiel ani mestskou radou. A my budeme musieť mesačne platiť nájom plus prevádzkové náklady.

► JMF ZOO rokuje s Medical Centrom Adeli o prenájme celého objektu vrátane bazéna v termíne od 1. júna. Čo vyrieši trojmesačná nájomná zmluva, ak aj mesto vstúpi do OZ Bazén Piešťany?

Oba subjekty sú naklonené, aby sme bazén prevádzkovali aj ďalej. Nie je to len na tri mesiace, máme prísľub na dlhodobý prenájom.

► Hrozí piešťanskému pretekárskemu plávaniu koniec, ak poslanci tento týždeň na mestskom zastupiteľstve neschvália rozpočet?
Neviem, či treba takto postaviť otázku. JMF ZOO vie o rozpočtovom provizóriu a je ochotný počkať s nájmom dva-tri mesiace. Ale záruku vstupom mesta do OZ potrebujeme.

Zástupca OZ Bazén Piešťany, P. Škodný (vľavo), dodnes aktívne pláva.

► Neostáva nič iné, len vyvinúť občiansky tlak na primátora a poslancov, aby našli kompromisný návrh rozpočtu..
To ste povedali vy. Nechcem sa dostať do pozície, že niekto povie, plavci vydierajú mesto, aby prijalo hoc aký rozpočet. Iniciatíva prekrytia vonkajšieho bazéna na Eve asi padla, podľa mojich informácií takýto postup neschválil pamiatkový úrad. Súhlasil by vraj s dočasným zastrešením na dva roky, ale podmieňuje ho rekonštrukciou vnútorného bazénu. Čiže niet inej alternatívy, ak si odmyslíme výstavbu nového bazéna.

► Áno, v posledných mesiacoch sa veľa hovorí o iniciatíve podnikateľa zo Senca. Jeho záujmom je však postaviť skôr zážitkový ako plavecký bazén.

Každých päť rokov nám tu ide stavať niekto bazén a zatiaľ nemáme nič. Najjednoduchšie riešenie znie – nech mesto postaví bazén z úverových alebo európskych zdrojov, ale neviem, či k tomu dokáže smerovať. Bazén seneckého podnikateľa nevyhovuje pólistom, plavcom by postačil na tréningy, otázkou je, za akých finančných podmienok by prenajímal dráhy.

► Sú samosprávy na Slovensku vôbec schopné stavať a prevádzkovať vlastné bazény?
Dobre sa pýtate. Od roku 1990 na Slovensku pribudli hádam tri bazény. Aj tak si myslím, že by to piešťanská samospráva s celkovým ročným rozpočtom niekde na úrovni 22 miliónov eur mala zvládnuť. Investícia do bazéna predstavuje asi desať percent z tejto sumy. Pri súčasných úrokových mierach dvojmiliónový úver mesto za osem rokov bez problémov vyrovná. Krytá plaváreň je vždy stratová záležitosť, preto aj vo svete sú bazény mestské, univerzitné či hotelové. Potrebujú niekoho, schopného ich dotovať. Aj projekt podnikateľa zo Senca je postavený na získaní eurofondov. Keď mesto vlastní pozemok, nemôže tiež žiadať o eurofondy?

► Keby sme hovorili o citovom vydieraní, tak táto investícia spôsobí, že štyristo detí z Piešťan rozumne využije voľný čas a 800 rodičov si oddýchne. Dobrý marketingový ťah pre samosprávu, nie?
Plávanie nie je masový šport, ale deti, navštevujúce plavecké kurzy alebo tréningy pre začiatočníkov v Piešťanoch, naozaj dosahujú vami uvedené počty. Navyše, zabezpečujeme ich plaveckú gramotnosť. To si treba uvedomiť. Plávanie je pre zdravý vývoj detí ideálne.


Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 16. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel