Ahoj, Laco, maj sa tam krásne!

  • Plávanie / Šport
  • 13. januára 2016, 12:00
  • Autor:Ivan Markovič, spoluhráč

AAA Pred pár dňami nás zastihla smutná správa, zomrel Laco Bačík, veľká postava nielen piešťanského plaveckého, ale i vtedajšieho československého športu. Mnohonásobný držiteľ československých plaveckých rekordov, dlhoročný československý plavecký reprezentant, víťaz mnohých medzinárodných pretekov, výrazný pojem európskych plaveckých bazénov 50. a 60. rokov minulého storočia. No a vynikajúci hráč vodného póla, akému bolo ťažké hľadať pár i v najlepších svetových tímoch. Strelec par excellent!

Osud mi doprial stretnúť sa s Lacom ako dlhoročný spoluhráč vo vodnopólovom mužstve Slovan Kúpele Piešťany od roku 1953. Po postúpení do I. československej vodnopólovej ligy v roku 1956 sme tuho bojovali temer každý rok o titul majstra republiky, až kým sa nám podarilo v roku 1965 vyhrať.

Laco je doslova dieťa plavárne Eva. Rodina Rudolfa Bačíka, vedúceho plavárne, s tromi synmi, Emilom, Rudolfom a Lacom, obývala malý byt, súčasť areálu. A tu Laco vyrastal priamo vo vode. Jeho otec, bývalý športovec, podporoval u všetkých troch chlapcov záujem o plávanie, ale najmä u Laca, preukazujúceho veľký športový talent. V dvoch odvetviach sa prejavil, v disciplínach znak a voľný spôsob, a v takmer všetkých loptových hrách. Mal taký cit pre loptu, s akým sa veľmi zriedkavo v športe stretávame. Navyše jeho strely na bránku dosahovali nevídanú intenzitu, rýchlosť a presnosť. Laco bol vo vode i neobyčajne mrštný, dokázal v zlomku sekundy zmeniť smer plávania, a tak privádzal hráčov súpera do zúfalstva. Ako útočník to často využíval. Naraz zmenil o 90 stupňov smer pohybu a objavil sa dva-tri metre vedľa súpera, a ak v tom okamihu dostal prihrávku 12-15 metrov od súperovej bránky, s veľkou pravdepodobnosťou to zaváňalo gólom…

V bazénoch mal rád teplú vodu. Jeho otec hovorieval: „Laco je pohyblivý ako kočka a má rád teplo ako kočka.“ Jeho šikovnosť však prirovnám skôr k lasici. Odkedy sa venujem vodnému pólu ako hráč či ako tréner doma i v zahraničí, nestretol som sa s takým typom vodnopólového útočníka. Lacovho súčasníka, maďarského centra Szivosa, považovali za svetovú jednotku. Strelu mal vynikajúcu, ale hral staticky. Podobne sovietsky stredný útočník, Gruzínec Mvsvenieradzei. Hral perfektne obomi rukami, ale nedal lopte tú razanciu ako po vypálení Laco… Bačík dokázal z ťažkého uhla streliť z 15 metrov nad hlavu brankára bez toho, aby vedel, že má loptu v bráne.
Existuje ešte dosť pamätníkov streleckých exhibícií duše piešťanského mančaftu, Laca Bačíka. Ak mal optimálne podmienky, rozhodol zápasy. Ale nie vždy. Ak sa hralo v chladnej vode, jeho výkon šiel dolu.

Úspešný plavec a pólista v mladosti.

Laco, veľmi citlivý človek, sa rád pozoroval, či nie je chorý. Stačilo malé prechladnutie a do hry nenastúpil. Neskôr si zranil rameno a často si na to sťažoval. Ale ak mal bazén teplú vodu a on sa cítil fit, mali sme takmer iste vyhratý zápas! Veď nastúpil hráč Nr. 1!!!

Športu sa venoval aj vo vyššom veku, pokiaľ mu to zdravie dovoľovalo. S manželkou Zlatkou vychovali dvoch synov – Maroša a Borisa.

Laco Bačík už, žiaľ, nie je medzi nami. Pre dobré meno piešťanského plaveckého športu urobil viac než veľa. Vážme si ho a spomínajme na neho s vďakou…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav