Veslár L. Babač: Z majstrovstiev sveta chcem zlato

  • Veslovanie / Šport
  • 24. augusta 2016, 08:54
  • Autor:T. Horký, SITA

Elitného slovenského veslára, Piešťanca Lukáša Babača, čaká už počas tohto týždňa posledný vrchol sezóny. Aktuálny majster Európy v skife ľahkých váh sa predstaví v holandskom Rotterdame na majstrovstvách sveta, kde bude patriť k horúcim kandidátom na zisk medaily. Podarí sa mu uloviť tú najcennejšiu?

► Aktuálna sezóna mala pre vás hneď niekoľko vrcholov a teraz vás čaká ten posledný – svetový šampionát v Rotterdame. Aká bola doterajšia sezóna z vášho pohľadu?
Zatiaľ bola ako na horskej dráhe. Po minuloročnom zranení som sa dával dokopy, ale forma v zimnej príprave sa stupňovala. Dosiahol som zatiaľ môj najväčší úspech, stal som sa majstrom Európy. Potom prišlo trpké obdobie, keď sa mi nepodarilo prebojovať na olympiádu do Ria. Zatiaľ je to tak 50 na 50. Dúfam, že ju zavŕšim pozitívne na svetovom šampionáte.

► Minulý rok ste boli vo vynikajúcej forme a horúcim kandidátom na zlato z majstrovstiev sveta. Prišiel však nešťastný pád na bicykli, zlomená kľúčna kosť a všetko bolo stratené. Dokázali ste sa už zo zranenia úplne dostať?
Musel som do tréningového procesu zapojiť rehabilitáciu. Trošku ma to ešte obmedzuje, ale dúfam, že sa mi to podarí úplne odstrániť. V príprave som sa snažil byť zase o niečo rýchlejší ako minulý rok, takže žiadne veľké zmeny neboli.

► Ako teda vyzerala príprava na šampionát?
Prebiehala v klasickom modeli ako pred každým veľkým podujatím. Nebolo na nej nič špeciálne. Tento rok som akurát nechodil na tréningy na bicykli, aby som sa vyhol pádom. (smiech)

► Je známe, že sa veslovaniu venujete popri zamestnaní, nie ste profesionálnym veslárom. Ako sa vám darí skĺbiť tieto dve veci?
Trénujem dvojfázovo. Pred prácou a po skončení pracovnej doby. Mám šťastie, že v Piešťanoch sú podmienky veľmi dobré a dá sa tu dobre pripraviť. Bohužiaľ, nemáme tu stojatú vodu, takže si nevieme presne porovnať časy s pretekmi, ale na najazdenie kilometrov je to tu ideálne.

► V Rotterdame budete patriť k horúcim favoritom na zisk medaily. S akými ambíciami cestujete na majstrovstvá sveta?

Chcem sa prebojovať do šesťčlenného finále a rád by som domov priniesol medailu. Samozrejme, túžim po tej najcennejšej, ale sezóna bola dosť dlhá a pociťujem na sebe trošku fyzickú i mentálnu únavu. Nikto si v pretekoch nič nedaruje, bude to tuhý boj a pevne verím, že sa mi podarí uspieť.

► Máte informácie, aké podmienky na pretekanie vás v Holandsku čakajú?
Zatiaľ sme tam nemali žiadne preteky, takže to bude trošku nepoznané prostredie. Čo som si zisťoval, je to blízko pri mori, takže je možné, že tam bude fúkať. Môže vyjsť ozaj pekné počasie, ale môže sa stať, že preteky budú pre počasie neregulárne. Uvidíme.

► Ste majstrom Európy a určite budete aj v Rotterdame patriť k najväčším favoritom. Čo konkurencia? Máte prehľad, kto sa objaví v štartovnej listine?
Podľa posledných prihlášok je nás deväť pretekárov, ktorí budeme bojovať o šesťmiestne finále. A až sedem môže bojovať o najcennejšiu medailu. Bude to ťažké, je tam napríklad držiteľ striebornej medaily z ľahkého dvojskifu, takže je to veľmi nabité. V štartovej listine sú medailisti z európskych či svetových šampionátov z posledných štyroch rokov.

► Tento rok ste sa pokúšali kvalifikovať na olympiádu do Ria medzi ťažké váhy, čo sa vám, žiaľ, nepodarilo. Čo hovoríte na výkony vašich konkurentov, ktorí sa do Brazílie dostali?

Ťažko sa to porovnáva. Ukázalo sa, že kvalifikácia bola naozaj nadupaná a z troch postupujúcich lodí bol víťaz kvalifikácie celkovo štvrtý. Myslím si, že každý, kto postúpil z kvalifikácie, mal na elitnú desiatku. Verím, že ak by sa mi na olympiádu podarilo dostať, nestratil by som sa.
AKTUALIZOVANÉ:

Babač ako víťaz rozjazdy do štvrťfinále



Slovenský reprezentant Lukáš Babač si suverénne počínal vo svojom úvodnom vystúpení na majstrovstvách sveta vo veslovaní v neolympijských disciplínach seniorov v holandskom Rotterdame (zároveň sa koná aj šampionát do 23 rokov a juniorov). Babač zvíťazil v pondelkovej piatej rozjazde mužského skifu ľahkých váh a postúpil do štvrťfinále.

Člen VK Sĺňava Piešťany potvrdil pri vstupe do MS úlohu favorita. Hoci po prvej polovici dvojkilometrovej trate bol úradujúci majster Európy až tretí s tesným odstupom, kontroloval situáciu a na zostávajúcom kilometri predstihol svojich súperov. Babač mal v cieli ako víťaz rozjazdy až päťsekundový náskok pred Rakúšanom Matthiasom Taborským.

Výsledky – pondelok:
MS v neolympijských disciplínach
Muži – skif ľahkých váh – V. rozjazda (prví štyria do štvrťfinále, ostatní do opráv): 1. Lukáš Babač (SR) 7:11,54 min, 2. Matthias Taborsky (Rak.) 7:16,54, 3. Colin Ethridge (USA) 7:21,44




Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 34, ktoré je v predaji od 23. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel