Rusnák bude dostávať olympijské štipendium

  • Kanoistika / Šport
  • 30. septembra 2014, 10:27
  • Autor:sita

Dvanástka športovcov, medzi ktorou je aj piešťanský kanoista Matej Rusnák, bude až do konca olympijských hier 2016 v Riu de Janeiro poberať podporu z celosvetového štipendijného programu Olympijskej solidarity Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Tucet športovcov navrhol Slovenský olympijský výbor (SOV), ktorému dodali podklady národné federácie.

Návrh SOV akceptoval MOV, ktorý nový cyklus štipendijného programu spustil v septembri. Vďaka MOV dostane dvanástka slovenských športovcov viac ako 180-tisíc eur. Individuálni športovci budú počas dvoch rokov dostávať sumu v priemere 800 dolárov mesačne, u dvojice plážových volejbalistiek v rámci osobitného projektu podpory kolektívneho športu pôjde o celkovú sumu 60-tisíc dolárov. Prostriedky môžu športovci použiť na financovanie zabezpečenia svojej prípravy na olympiádu vrátane športového materiálu, doplnkov výživy, telovýchovno-lekárskych prehliadok, masáží a podobne, ako aj účasti na súťažiach. Okrem toho budú mať financovanú účasť na jednom kvalifikačnom podujatí.
„Vybraných športovcov považujeme za tých, ktorí budú tvoriť základ Slovenského olympijského tímu, preto chceme touto cestou skvalitniť ich prípravu,“ uviedol prezident SOV František Chmelár. V olympijskom tíme, ktorý vytvoria kandidáti na štart v Riu spolu so štipendistami, bude ďalších 22 „letných“ športovcov. Tím podporila spoločnosť Tipos bez pár desiatok tisíc sumou jeden milión eur. Zatiaľ sú v ňom zaradení športovci, ktorí sa už kvalifikovali na olympijské hry alebo na vrcholných podujatiach dokázali, že patria k svetovej špičke.
Ohlas piešťanského štipendistu M. Rusnáka: „Som rád, že som sa dostal do tohto projektu. Peniaze z fondu využijem predovšetkým na regeneráciu, ktorá je v našom športe veľmi dôležitá. Platí zásada, že koľko trvá tréning, toľko by mala trvať aj regenerácia, čo som doteraz dosť zanedbával. Peniaze tiež využijem na zahraničné sústredenia, ktoré chceme v zimných mesiacoch absolvovať. Zatiaľ nemáme vybranú destináciu, v zimnom období by sme však chceli dlhší pobyt v Juhoafrickej republike.“

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín