Žitňanská o postupe hokejistiek: Ľudia nám neverili, ale dokázali sme to

  • Hokej / Šport
  • 22. apríla 2015, 10:39
  • Autor:T. Horký

Slovenská hokejová reprezentácia žien sa budúci rok predstaví v A-skupine prvej divízie majstrovstiev sveta, kam Slovenky postúpili po výborne odohranom turnaji v čínskom Pekingu. Oporou reprezentácie bola aj piešťanská hokejistka Gabriela Žitňanská, ktorú sme po príchode domov vyspovedali.

► Slovenská reprezentácia postúpila do A-skupiny prvej divízie majstrovstiev sveta. Ako by si zhodnotila vaše vystúpenie v Číne?
Turnaj bol veľmi náročný. Všetky tímy boli kvalitné až na Kóreu. Išli sme tam s tým, že musíme postúpiť a urobiť preto všetko. Mnoho ľudí nám neverilo, ale sme radi, že sme to dokázali.

► Na šampionáte ste prakticky dominovali a stratili ste len jeden bod proti Taliansku. V čom spočívala vaša sila?

Je to tak, stratili sme len bod, keď sme nad Taliankami vyhrali po nájazdoch. Bol to však prvý zápas a každý mal veľa síl. Určite by som vyzdvihla kolektív, pretože sme sa dokázali zomknúť, bojovali sme jedna za druhú a to nám pomohlo vyhrať celý turnaj.

► Dá sa povedať, že najdôležitejšie zápasy boli proti Maďarsku a Číne. Oba ste dokázali zvládnuť na výbornú, to rozhodlo o vašom postupe. Pripravovali ste sa na tieto stretnutia nejako špeciálne?
V zápase s Maďarkami sme si verili a vedeli sme, že ho vyhráme. V každom z týchto dvoch súbojov rozhodovali malé chyby a my sme sa ich snažili vyvarovať. Proti Číne sme vedeli, že nemôžeme hrať v oslabení, čo sa nám dve tretiny aj darilo, ale v poslednej prišiel zlom a boli sme veľa vylučované. Našťastie, oslabenia sme prežili a tešili sme sa z víťazstva.

► Výborne sa darilo aj tebe osobne, keďže si ako obrankyňa nazbierala štyri kanadské body za gól a tri asistencie. Zrejme si so svojimi výkonmi na šampionáte spokojná?
Tréneri ma považovali za jednu z tých skúsenejších, tak som sa snažila nesklamať ich dôveru. Som rada, že som každým bodom mohla pomôcť tímu k úspechu.

► Turnaj ste odohrali v ďalekom čínskom Pekingu. Ako na teba táto krajina zapôsobila?
Boli sme len v hlavnom meste, no Čína sa mi veľmi nepáčila. Prekážal nám smog v ovzduší, veľké množstvo ľudí a strava tiež nebola bohviečo.

Piešťanka Gabriela Žitňanská bola oporou obranných radov.

► Hoci ste mali nabitý program, stihli ste vo voľnom čase aj niečo zaujímavé v Pekingu popozerať?
Boli sme v Zakázanom meste a navštívili aj slovenského veľvyslanca v Číne. Väčšinu času sme však strávili na zimnom štadióne alebo v hoteli.

► Ako ste oslávili váš úspech?
Oslavy boli veľmi ťažké. Po poslednom zápase nasledovalo vyhodnotenie, po ktorom sme sa museli rýchlo zbaliť a utekali sme na letisko, keďže pár hodín po vyhodnotení sme už odlietali domov. Z osláv sme teda nič moc nemali.

► Turnaj bol veľmi divácky sledovaný. Váš posledný zápas proti Číne vraj v televízii sledovalo 72 miliónov divákov. Ako ste to vnímali priamo v dejisku?
Boli sme hlavne veľmi potešené, že nám fandilo množstvo Slovákov priamo na zápasoch, ale, samozrejme, sme radi, že nás povzbudzovali ľudia aj z domova.

► Nedávno skončená sezóna bola pre teba vydarená. Okrem postupu s reprezentáciou si sa pričinila aj o tretie miesto Popradu v prvej hokejovej lige žien a s ŠKP Bratislava ste skončili v európskej hokejovej lige na štvrtej priečke. Dá sa táto sezóna považovať za jednu z tvojich najúspešnejších?
Je pravda, že sezóna sa mi vydarila a bola jedna z najúspešnejších, ale na druhej strane som mala aj veľa zdravotných problémov, zápal obličiek a bolesti ramena. Dúfam, že sa mi zranenia budú vyhýbať a bude sa mi takto dariť aj naďalej.

► Hokejová sezóna sa ti teda skončila. Čo máš teraz na pláne? Uvidíme ťa opäť na majstrovstvách sveta v hokejbale, ktorému sa pravidelne venuješ?
Teraz mám konečne voľno, takže sa môžem naplno venovať škole, rodine a mojej najlepšej kamarátke Paulínke. Budeme však mať zrazy reprezentácie hokejbalistiek a je na trénerovi, či ma vyberie. Urobím maximum, aby som tam bola.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 21. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj