Žitňanská na svetovom šampionáte v Pekingu

  • Hokej / Šport
  • 7. apríla 2015, 13:08
  • Autor:th/sita

Slovenská hokejová reprezentácia žien odletela v nedeľu 29. marca do čínskeho Pekingu, kde sa od 6. do 12. apríla uskutoční turnaj B-skupiny prvej divízie majstrovstiev sveta. V reprezentačnom kádri je aj piešťanská hokejistka Gabriela Žitňanská.

Slovenky v dvoch prípravných dueloch (25. a 26. marca) proti Češkám neuspeli a súperkám nestrelili ani gól – podľahli 0:6 a 0:1. V Číne budú hrať proti domácim hokejistkám, Maďarsku, Holandsku, KĽDR a Taliansku. Trénerovi Andrejovi Schöberovi budú chýbať dve skúsené hráčky. Zranenie vyradilo z účasti Petru Jurčovú, Viktóriu Ihnaťovú zasa neuvoľnil ruský klub Arktik Uchta. Do záverečnej prípravy začiatkom týždňa preto nastúpili namiesto nich Martina Staroňová a Tatiana Korenková a vybojovali si miestenku na šampionát.
„Nechceli sme v Pekingu už hrať žiaden prípravný zápas, neradi by sme odkrývali karty. So súperkami sa nepoznáme, hrali sme iba s Maďarkami. V tejto sezóne sme absolvovali len zápasy so súperkami z vyšších kategórií MS. Nečaká nás jednoduchý turnaj. Talianky majú svoj projekt v Bolzane a budujú tím, Maďarkám pribudli do družstva úspešné hráčky do osemnásť rokov, ktoré hrali elitnú kategóriu, Čína či KĽDR sú nevyspytateľné. Naše zápasy proti súperkám z vyšších kategórii boli vyrovnané a rovnaké budú aj tie v Pekingu, budú o gól či dva. Skromným cieľom je postup vyššej kategórie, ale nebude to jednoduché,“ povedal A. Schröber.
V reprezentačnom výbere figuruje aj G. Žitňanská. Osemnásťročná odchovankyňa piešťanského hokeja v uplynulej sezóne pôsobila v ŽHK Poprad, s ktorým v slovenskej ženskej lige získala bronzové medaily. Okrem toho hrala aj v ŠKP Bratislava, za ktorý nastupovala v európskej lige EWHL, kde skončili na štvrtom mieste. G. Žitňanská je študentkou Gymnázia J. B. Magina vo Vrbovom a v piatok 27. marca ju ocenili ako jednu z desiatich najúspešnejších športovcov Piešťan v roku 2014. Vzhľadom na to, že Gabriela sa pripravovala s reprezentáciou, ocenenie za ňu prevzal otec Jaroslav.
„Chcela by som poďakovať hokejovému klubu ŠHK 37 Piešťany na čele s Jaroslavom Lušňákom a Jaroslavom Laiferom, ktorí mi vytvorili podmienky, aby som mohla trénovať s chlapcami a naďalej sa zlepšovať. Moja vďaka patrí aj trénerom Milanovi Kubovi, Mariánovi Juricovi, Ivanovi Valachovi, Oldrichovi Chvojkovi, Radoslavovi Kolníkovi a Róbertovi Parádimu, ktorí ma toho veľa naučili a pomáhali mi v mojom hokejovom raste,“ aspoň na diaľku vyjadrila vďaku G. Žitňanská.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek