Turnaj Vlada Dzurillu v Piešťanoch vyhrali po piaty raz Slováci

  • Hokej / Šport
  • 13. februára 2017, 21:00
  • Autor:T. Horký

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov uspela na piešťanskom Turnaji Vlada Dzurillu a bez straty bodu celé podujatie ovládla. Slováci v generálke pred domácimi majstrovstvami sveta vyhrali všetky tri zápasy nad Bieloruskom, Nemeckom a Švajčiarskom a mohli sa tešiť zo zisku prvenstva. Druhí skončili mladí Švajčiari, tretí Nemci, štvrtí boli Bielorusi.

Prestížne podujatie hokejistov do 18 rokov, ktorým je tradičný Turnaj Vlada Dzurillu, prinieslo v jeho 16-ročnej histórii po piaty raz prvenstvo reprezentácie Slovenska. Zverenci trénera Norberta Javorčíka nestratili jediný bod a so skóre 9:2 predstihli Švajčiarov. Je to aj povzbudivý signál pred aprílovými majstrovstvami sveta v Poprade a Spišskej Novej Vsi, pretože hra mladých Slovákov mala veľmi dobrú fazónu. Aj veľkú legendu slovenského hokeja by potešilo, že za najlepšieho brankára turnaja vyhodnotili Slováka Daniela Jakuba Pavličku. Cenné je aj prvenstvo Slovákov v súťaži fair-play. Obe trofeje prevzal kapitán Martin Fehérváry. Najlepším obrancom sa stal Švajčiar Rim Berni a útočníkom Nemec Martin Bokk.

Slováci ovládli turnaj bez straty bodu, Švajčiarov zdolali 2:1.

Mladí Slováci, ktorí sa pripravujú na aprílové majstrovstvá sveta hráčov tejto vekovej kategórie, najskôr zdolali vo štvrtok Bielorusko 5:0, v sobotu porazili tesne 2:1 Švajčiarsko a o celkovom víťazstve na turnaji rozhodli v sobotnom stretnutí s Nemeckom, nad ktorým vyhrali rovnako 2:1.

Kouč slovenského tímu bol s priebehom turnaja spokojný a rád by však ešte pred svetovým šampionátom vyladil niektoré detaily, najmä v ofenzíve: „Turnaj v Piešťanoch bol veľmi kvalitnou a náročnou previerkou nášho tímu, najmä merania síl so Švajčiarmi a Nemcami. Ich spoločným menovateľom bolo, že sme v nich mali hernú prevahu, ktorú sme však nedokázali pretaviť do výraznejšieho náskoku. Obaja súperi stále cítili šancu a s pribúdajúcimi sekundami čoraz úpornejšie bojovali o jej využitie. K samotnému priebehu podujatia sme pristupovali spôsobom, ako budeme žiadať od kolektívu počas svetového šampionátu, teda ísť krok za krokom s maximálnou koncentráciou vždy na najbližší zápas bez toho, aby sme sledovali turnajovú tabuľku. V Piešťanoch ma uspokojila hra v defenzíve. V náročných momentoch dobre fungovala taktická disciplína, chlapci dokázali riešiť aj zložitejšie situácie s dostatočným pokojom. Plusom bola, samozrejme, osobná disciplína hráčov, čo sa odrazilo v minime vylúčených a napokon aj v trofeji fair-play pre náš kolektív. Kvitujem aj celkový prejav v ofenzívnej fáze, stále však vidím rezervy v zakončení. Chceme sa poďakovať piešťanským organizátorom za výborné komplexné podmienky. Hráči sa teraz rozídu do klubov na záverečné boje extraligy. Potom sa tu zídeme na dvojtýždňovej príprave, na ňu nadviaže rovnako dlhá záverečná fáza už pred majstrovstvami sveta v dejisku zápasov našej skupiny v Poprade.“

Martin Feherváry ako kapitán priviedol slovenskú osemnástku k víťazstvu.

Podobne hovoril aj veľký talent slovenského hokeja a kapitán výberu M. Fehérváry: „Cieľ pred turnajom bol jasný – uspieť vo všetkých zápasoch bez zaváhania. Podarilo sa, ale nebolo to jednoduché. Švajčiari a na záver s veľmi podobným spôsobom hry aj Nemci nám svojím aktívnym napadaním dali zabrať. V Piešťanoch to neboli naše vrcholné výkony, máme na viac. Určite je ešte dosť priestoru na zlepšenie vo všetkých činnostiach. V každom prípade hra i výsledky sú pre náš tím povzbudením do záverečnej fázy prípravy na svetový šampionát.“

Výsledky:


Štvrtok 9. februára:


Slovensko – Bielorusko 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)
Góly: 16. Šimurda (Krivošík, Roman), 26. Baláž (Liška), 31. Havrila (Köver), 36. Fehérváry (Regenda, Stacho), 53. Roman (Fehérváry)
vylúčenia: 1:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodcovia: Müllner, Stano – Gegáň, Valo, diváci: 270
Nemecko – Švajčiarsko 4:5 (2:3, 2:1, 0:1)

Piatok 10. februára:


Slovensko – Švajčiarsko 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Góly: 16. Krivošík (Roman, Hrehorčák), 56. Baláž (Dúžek, Kupec) – 55. Riat (Patry)
vylúčenia: 2:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodcovia: J. Konc, Goga – Gegáň, Valo, diváci: 294  
Bielorusko – Nemecko 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)

Sobota 11. februára:


Slovensko – Nemecko 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Góly: 21. Krivošík (Hrehorčák, Fehérváry), 33. Liška (Kupec, Fafrák) – 42. Bokk
vylúčenia: 3:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodcovia: J. Konc, Goga – Vyšný, Synek, diváci: 297
Švajčiarsko – Bielorusko 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)

Konečná tabuľka:


1. Slovensko         3     3 0 0 0     9:2     9
2. Švajčiarsko         3     2 0 0 1     9:8     6
3. Nemecko         3     1 0 0 2     9:7     3
4. Bielorusko         3     0 0 0 3     2:12     0

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 14. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín