Piešťanský hokej kríza (zatiaľ) príliš nepoznačila

  • Šport
  • 24. augusta 2009, 10:54
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – Ani sme sa nenazdali a už nám klope na dvere nová hokejová sezóna. V tej predchádzajúcej upútali z klubu ŠHK 37 Piešťany predovšetkým hráči „áčka“, ktorí si po druhom mieste v prvej lige zahrali aj v baráži o extraligu. Aká je situácia v piešťanskom klube pred novým súťažným ročníkom sme sa porozprávali s jeho prezidentom Jaroslavom Lušňákom.

V čase hospodárskej krízy dochádza v niektorých kluboch k redukcii družstiev. Koľko ich bude mať váš klub v novej sezóne v súťažiach?

– Dohromady ich budeme mať jedenásť. Muži, juniori a dorastenci budú hrať druhú najvyššiu súťaž, teda prvú ligu. Okrem toho máme prihlásených do žiackej ligy päť družstiev, rozdelených po ročníkoch od piatakov po deviatakov. K nim treba prirátať aj tri družstvá prípravky. Tréneri nám zostali, v tomto smere sa väčšie zmeny neudiali.
K trénerovi „áčka" Milanovi Klementovi však pribudol asistent Roman Sýkora, ktorý mal ako hráč pre zranenie kolena rok pauzu. U dorastu je jediná zmena – vrátil sa Ľudovít Venutti, ktorému bude robiť asistenta Lexo Rymarenko. Juniorku povedú Robo Paradi s Mišom Bubeníkom.

S akými cieľmi ide do súťaže prvoligové „áčko"?

– Doba je ťažká, preto máme aj my skromnejšie ciele než pred rokom. Teraz je trh plný voľných hráčov a je ťažké sledovať, ktorý zo súperov sa nimi posilní. Aj v našom mužstve dochádza k zmenám, no i tak sa chceme opäť prebojovať do play-off. To je naším prvoradým cieľom, hoci asi bude problém ho dosiahnuť. Ak sa dostaneme do play-off, chceme ísť tak ďaleko, ako sa bude dať.

Keď už je reč o hráčoch, k akým zmenám došlo cez leto v kádri prvoligového A-mužstva mužov?

– Niektorí hráči išli po minulosezónnom úspechu za lepším chlebíčkom. Či bude naozaj lepší, to ukáže až čas. Do extraligy odišiel obranca Chovan (Trenčín), z útočníkov si to Haring namieril do Hodonína, Mihálik s nami zmluvu nepodpísal a momentálne si hľadá nový klub. Zo Skaličanov, ktorí u nás hosťovali, asi skončí Klučár v Liptovskom Mikuláši alebo v zahraničí, Horský je na skúške v Spišskej Novej Vsi a Hollý s Hankom majú namierené do Hodonína.

Sú to všetko hráči, ktorí patrili v minulej sezóne medzi opory mužstva. Ako ich chcete nahradiť?

– V prípravných zápasoch skúšame viacerých nových hráčov, stále
hľadáme vhodné typy, ktoré spĺňajú predstavy trénera i klubu, aby zapadli do kolektívu čo najlepšie. Do začiatku súťaže by sa mala zostava vykryštalizovať.

V takýchto prípadoch obyčajne siahne klub po vlastných odchovancoch z mládežníckych družstiev. Piešťanským juniorom a dorastencom sa už dlhšie nedarí postúpiť do extraligy. Prejavuje sa to aj v reprezentačných výberoch, kde v poslednom čase nemá klub nikoho…

– Dlhšie ani nikoho mať nebudeme. Teraz však v reprezentácii máme aspoň našich odchovancov, ktorí obliekajú dres iných klubov. Spomeniem aspoň Mišuru, Potočka a Mrázika. Ten sa teraz pripravuje v našom klube. Naším problémom je, že viacerí chlapci, ktorí sa naučia hrať hokej v Piešťanoch, si potom zbalia veci a odídu do extraligových klubov.

Ale ani mladšie ročníky nehrajú v poslednom čase o popredné priečky tabuľky…


– Už aj v minulosti som deklaroval filozofiu nášho klubu. U nás nie sú prvoradé výsledky, ale výchova hráčov. To, že mládežnícke tímy nemajú výsledky, ešte nie je obraz toho, že s mládežou robíme zle. Myslím si, že naša filozofia je dobrá a že sa nám celkom darí. Svedčí o tom aj väčší počet kvalitných hráčov, ktorých sme vychovali a odišli od nás do extraligy alebo do zahraničia.
V slovenskej extralige sú v súčasnosti Miklík a Heňo Ručkay. V Třinci, ktorý hrá českú extraligu, sú teraz Mišura, Lušňák a Potoček. Týmto chlapcom sa jednoducho nedá zabrániť, aby si išli zahrať kvalitnejšiu súťaž. Bolo by to proti zdravému rozumu. Radi by sme mali takýchto hráčov v našom mužstve, ale pre nich by to bol len krok späť.

Ale keďže najlepší hráči stále odchádzajú, ani mužstvo nemôže hrať lepšie. Keby Piešťany postúpili do extraligy, zostali by?

– Najskôr sa treba opýtať, čo by postup do extraligy priniesol mestu? Iba zvýšené náklady. V okolí Piešťan však nie sú silné spoločnosti, ktoré by dokázali zafinancovať extraligu. Zohnať tu 30-40 miliónov ročne je nemožné. Musíme stáť rovnými nohami na zemi. Ak by sa nám podarilo postúpiť, tak by sme to riešili.

Pred pár mesiacmi tu však taká šanca v prípade úspechu v baráži s Popradom bola..

– To je síce pravda, no extraligista bol nad naše sily. Tragédiu z toho nerobíme. Trhať si žily pre to, že ju nehráme, si určite nebudeme.

Nie je žiadnym tajomstvom, že hokej je finančne veľmi nákladný šport a bez pomoci rodičov to nejde. Nesúvisia odchody mladých hráčov ešte v mládežníckom veku o tom, že v Piešťanoch nenašli dobré podmienky na svoj herný rast?

– Hokej je u nás jeden z najdrahších športov, ale rodičia platia len mizivú časť z toho, čo výchova hokejistu stojí. Vyjadrené v korunách platia rodičia v Piešťanoch osem až desaťtisíc korún. Takže nehovorme o tom, že platia nejaké závratné sumy. Je to omnoho lacnejšie, ako liečiť deti z drogových závislostí. Čo sa týka výstroja, v dnešnej dobe SZĽH zabezpečuje kompletne vystrojenie hráčov.
Takže už aj v tomto majú rodičia dosť veľkú úľavu. Samozrejme, kto chce kvalitnejší výstroj, musí si ho zakúpiť. Ale v klube je dostatok výstroja, aby ho rodičia nemuseli kupovať z vlastného – samozrejme okrem korčúľ. Korčule si z hygienických dôvodov, ale aj preto, aby si dieťa formovalo nohu odmalička, kupujú rodičia sami. Bola by hlúposť kupovať ich pre klub.

Máte v súčasnosti dosť hráčov v mládežníckych družstvách?

– Myslím si, že ešte na rok-dva máme zabezpečený prísun kvalitných hráčov do áčka. Napríklad Mrázik, ktorý je vekom ešte dorastenec, sa už výkonmi prediera do áčka. Takisto mladý Hluch je na skusoch v extraligovej Skalici, ale počítame s ním v áčku, Macháč sa ukazuje tiež veľmi dobre. Myslím si, že je to dobrá perspektíva pre Piešťany.

V poslednom čase badať viaceré pozitívne zmeny aj na budove zimného štadióna. Znamená to, že ste sa pustili do jeho rekonštrukcie?

– Čo sa týka budovania štadióna, v tomto sme urobili dosť výrazný pokrok. Od sponzorov sme zohnali potrebné financie na to, aby sme zveľadili vstupné priestory. Otvorila sa tu nová prevádzka – Café bar 37, ešte v priebehu tohto mesiaca za začnú práce na regeneračnej časti reprezentačnej kabíny, kde bude kompletne vybavená posilňovňa a regenerácia pre hráčov. Zimný štadión musí reprezentovať klub aj mesto.

Na rekonštrukciu štadióna v nie tak dávnej minulosti prispel aj Slovenský hokejový zväz, aby štadión slúžil aj reprezentáciu. Platí to aj naďalej?

– Áno. Štadión je aj reprezentačným stánkom, preto sa tu stále hrajú medzinárodné turnaje Ivana Hlinku a Vladimíra Dzurillu. Jednáme so zväzom aj o tom, aby do Piešťan konečne pritiahol aj významnejšie tímy, než je reprezentačná osemnástka.

Môžete našim čitateľom prezradiť, koľko ročne stojí prevádzka klubu?

– Vlaňajšia sezóna nás stála zhruba 13 miliónov korún. Energie nám hradí mesto, ale ide to do rozpočtu klubu. Aj tak však musíme zhruba 1,5 milióna korún na energie doplácať, pretože dotácia od mesta nestačí. Sú veci, ktoré sú fixne dané – energie, údržba štadióna, mzdy zamestnancov a trénerov. Zvyšok tvoria mzdy hráčov áčka, kde to závisí od výkonnosti. Chlapci majú totiž nízke základné platy, zato vyššie prémie. Ak teda vyhrávajú, zarobia si viac. Takáto forma odmeňovania sa nám v minulosti osvedčila.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel