Martin Žitňanský vymenil ľadový hokej za in-line

  • Hokej / Šport
  • 4. novembra 2017, 08:13
  • Autor:Tomáš Horký

Piešťanský hokejista Martin Žitňanský vymenil ľadové korčule za kolieskové a prioritou sa preňho stal in-line hokej. Hoci sezónu odštartoval na ľade, jeho kroky viedli do talianskeho tímu Libertas Hockey Forlí, kde hrá najvyššiu taliansku súťaž v in-line hokeji.

O dôvodoch tejto zásadnej zmeny i svojich dojmoch z nového pôsobiska nám 24-ročný Piešťanec prezradil po takmer mesiaci v Taliansku.
Prioritne ste hrávali hokej a in-line bol pre vás doplnkový šport. Prečo nastala zmena?
Aj túto sezónu som začal prípravou na ľade. Najprv v Trnave, potom som šiel na skúšku do HC Bratislava. V tomto období som ešte nerátal s tým, že nakoniec vymením ľadové korčule za kolieskové. Keď prišla ponuka na in-line, už som nemal žiadne iné možnosti ohľadne ľadového hokeja a chcel som opäť okúsiť zahraničie. Zavážilo aj to, že sa môžem dostať o dva roky na majstrovstvá sveta. Povedzme si na rovinu, že s hokejom by taká možnosť určite nebola, jedine ako divák.
V Taliansku hráte najvyššiu súťaž v in-line hokeji. Prezradíte nám, ako ste sa dostali do tímu Libertas Hockey Forlí?
Kamarát Roman Šimúnek mi na majstrovstvách sveta v Bratislave spomenul, že by vedel niečo vybaviť, keďže už niekoľko rokov pôsobí v Taliansku. Potom sme sa ešte raz rozprávali v Piešťanoch, kde organizoval letný hokejový kemp pre jeho zverencov z Milána. Nakoniec prišla ponuka z tímu Forlí, ktorý hľadal do tímu práve cudzinca. Je to pomerne mladý kolektív, takže je stále čo zlepšovať.

24-ročný Piešťanec brázdi in-linové plochy v talianskej najvyššej súťaži.

Ako sa vám zatiaľ pozdáva nové pôsobisko mimo in-line hokeja?
Mesto sa vola Forlí, má niečo vyše stotisíc obyvateľov. Zatiaľ som nemal príliš času ho spoznávať, keďže tam nie som ani mesiac. Samozrejme, centrum som si už prešiel. Mám to kúsok do Bologne a Florencie, kam mi už spoluhráči odporučili ísť na výlet, takže to mám aj s priateľkou v pláne.
Akú úroveň má in-line hokej v Taliansku? Je na vyššej úrovni ako slovenská extraliga?
V Taliansku funguje in-line hokej, ako keď si predstavíte hokejový klub na Slovensku. Každý klub má mládež rôznych vekových kategórií, svojich trénerov a funkcionárov klubu. V tomto je veľký rozdiel medzi slovenským in-line hokejom a talianskym. Úroveň líg je tiež neporovnateľná, keďže chlapci v Taliansku hrajú celoročne, u nás sa hrá len dva mesiace v roku. Týmto nepodceňujem slovenskú extraligu, keďže ju každoročné hrá kopec kvalitných hokejistov z rôznych líg. Je organizovaná vďaka pár nadšencom, bez ktorých by sa možno ani in-line na Slovensku nehral.
Prevažujú v talianskych tímoch skôr domáci hráči alebo si kluby platia legionárov? V tíme Forlí ste jediným Slovákom?
V kádri som jediný Slovák a čo sa týka cudzincov v lige, vôbec nemám prehľad. Viem akurát, že v jednom tíme majú Američana a v ďalšom štyroch Slovincov.
Do Talianska ste išli hrať hokej na kolieskových korčuliach profesionálne. Venujete sa len tomu alebo stíhate aj nejaké civilné zamestnanie?
Mám kontrakt, takže dostávam za to plat, ale, samozrejme, venujem sa aj práci popritom.
Tento rok je návrat späť k hokeju vylúčený? Ste v Taliansku spokojný?
Tento rok som ľad už uzavrel. Som v spojení s jedným agentom, ktorý mi minulý týždeň volal a ponúkol mi ísť hrať na Island. Žiaľbohu, musel som to odmietnuť, keďže som mal už podpísanú zmluvu v Taliansku. Zatiaľ som spokojný, no uvidíme po sezóne. Ľudia sú tu fajn a zatiaľ nebol žiaden problém, takže to hodnotím pozitívne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela