Komentár: Memoriál I. Hlinku – nevážili sme si, čo sme mali pod nosom

  • Hokej / Šport
  • 16. augusta 2016, 14:25
  • Autor:T. Horký

Pôvodne som chcel napísať komentár k téme konca najvyššej hokejovej súťaže v Piešťanoch, ale ten si nechám až do budúceho čísla, keď bude všetko definitívne vyriešené a aj viac informácií. Už dlhšie však vo mne rezonuje ďalšia téma spojená s hokejom, a to mládežníckym a medzinárodným. Konkrétne najprestížnejší turnaj reprezentácií do 18 rokov – Memoriál Ivana Hlinku.

Toto podujatie bolo dlhé roky spojené s Piešťanmi, pretože sa tu každoročne začiatkom augusta hrávala jedna zo skupín tohto elitného podujatia a tiež vyraďovacia časť. Dá sa povedať, že Piešťany boli na týždeň centrom svetového mládežníckeho hokeja a vždy tu bola doslova promenáda talentov, z ktorých mnohé sú dnes hviezdy NHL. Až prišiel rok 2015 a všetko nabralo iný smer.

Minuloročný Memoriál I. Hlinku musel byť presunutý do Bratislavy, nakoľko v Piešťanoch bol problém s pokazeným kompresorom na zimnom štadióne. Nečinnosťou a neschopnosťou kompetentných sa oprava pretiahla o niekoľko týždňov, a tak na termín turnaja nebola pripravená ľadová plocha. Podobne to bolo aj tento rok, tentoraz pre výmenu mantinelov, preto sa podujatie opäť uskutočnilo v hlavnom meste, kde sa, vyzerá to tak, udomácnilo a do Piešťan sa už nevráti.

Teraz aspoň v krátkosti uvediem, o čo všetko sme prišli. Priamo pod nosom sa nám premávali tie najväčšie hokejové talenty. Určite vám niečo hovoria mená ako Steven Stamkos, Jevgenij Malkin, Sidney Crosby, Jonathan Toews, Alexander Ovečkin či mnohé ďalšie esá svetového hokeja. Memoriál I. Hlinku má väčšiu prestíž ako majstrovstvá sveta vekovej kategórie do 18 rokov, pretože sa koná pred sezónou a môžu na ňom štartovať všetci hráči. V termíne šampionátu sa totiž ešte hrajú kanadské juniorské súťaže a mnohé talenty reprezentovať nechodia. Ďalším faktom je prílev rôznych manažérov, agentov či skautov. Do Piešťan často zavítal dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára Jiří Hrdina, do Easton arény si dokonca našiel cestu aj Steve Yzerman, jeden z najlepších hráčov v histórii NHL a dnes generálny manažér Tampy Bay Lightning. O účasti množstva funkcionárov svedčí aj publicita a cveng celého turnaja. To, že sa konal v Piešťanoch, bolo uvádzané priamo na titulnej strane webu NHL.com, kde každý deň bývali reportáže z turnaja. Celkom slušná reklama pre malé mestečko, ako sú Piešťany, nemyslíte?

Steve Yzerman navštívil Memoriál I. Hlinku v roku 2014.

Prestíž turnaja je taká obrovská, že v Kanade by spravili aj nemožné, aby sa premiestnil k nim. Na zápasy by tam dokázalo prísť aj 20-tisíc fanúšikov. My sme si, žiaľ, nevážili, čo sme mali priamo pod nosom. To je slovenské a aktuálne i piešťanské.

Neuskutočnením memoriálu v kúpeľnom meste utrpel tiež cestovný ruch, pretože jeho prínos bol aj v tomto smere pozitívny. Minimálne týždeň tu strávili reprezentačné výpravy z účastníckych krajín, ktorých navyše dopĺňali agenti, skauti, manažéri, rodinní príslušníci či ďalší fanúšikovia mládežníckeho hokeja. Pre všetkých ponúkali Piešťany ideálne zázemie a v 90 percentách prípadov boli všetci spokojní a na organizáciu v Easton aréne i celkovo v meste smerovali slová chvály.

Ja viem, že množstvo ďalších ľudí tento turnaj vždy ohromne prežívalo a dávalo to Piešťanom veľký kredit. Preto ma hnevá, že nikoho z kompetentných vo vedení mesta netrápi, že sa tu akcia podobného rangu už druhý rok nekoná. Považujem to za obrovskú chybu, ktorá padá na hlavy pomazané, robiace z väčšej časti ich doterajšej činnosti akurát hanbu, a nie pozitívnu reklamu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 33, ktoré je v predaji od 16. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín