Juniori nechcú byť v extralige fackovacím panákom

  • Hokej / Šport
  • 17. septembra 2015, 14:25
  • Autor:T. Horký

Piešťanský hokej má ďalšie extraligové družstvo! Okrem dospelých havranov budú v tomto ročníku nastupovať v juniorskej extralige aj juniori HK Havrani Piešťany. Udialo sa tak z dôvodu reorganizácie súťaží a Piešťanci sa tak v tejto sezóne budú konfrontovať s najlepšími juniormi na Slovensku. My sme sa pozhovárali s trénerom Róbertom Parádim, ktorý nám prezradil viacero informácií z „hniezda“ mladých havranov.

Hoci v minulom ročníku ŠHK 37 Piešťany, respektíve po novom HK Havrani Piešťany (o.z. združujúce všetky mládežnícke kategórie), nemal v juniorskej súťaži prihlásený tím, tento rok sa družstvo podarilo dať dokopy a rovno bude nastupovať v extralige. Udialo sa tak na základe záchrany juniorov a družstiev prvej ligy juniorov, v ktorej ostali po Kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) iba štyri družstvá. V zmysle smerníc SZĽH sa totiž do zasadnutia kongresu odhlásili z prvej ligy pôvodne prihlásené družstvá Trnavy, Ružinova a Brezna, a keďže už dávnejšie boli administratívne preradení do extraligy Martinčania, v lige ostali len tímy HOBY Bratislava, Piešťan, Michaloviec a Prešova.
„Rozhodnutie, že sa v Piešťanoch bude hrať juniorská extraliga, padlo pre stavbu tímu dosť neskoro, až v polovici augusta. Odvtedy vlastne budujeme konkurencieschopný tím, nakoľko ide o najkvalitnejšiu súťaž na Slovensku. Domácich hráčov toľko nemáme, takže sme sa museli poobzerať po cudzích. Veľa ich už bolo rozobraných, takže sa nám o to ťažšie dopĺňal káder. Niečo sa napokon podarilo. Chceme hlavne hokejistov, ktorí chcú na sebe pracovať a budú vďační, že môžu najlepšiu juniorskú súťaž hrať práve v Piešťanoch,“ povedal tréner juniorov R. Parádi.
Piešťancom sa tak naskytla možnosť pomerať sa s najlepšími juniormi na Slovensku. Nebude to však pre mladých havranov, ktorí s extraligou nemajú takmer žiadne skúsenosti, až priveľký skok? „Pre domácich chalanov je to obrovská šanca predviesť sa v tej najsilnejšej konkurencii juniorov a porovnať sa s nimi. Je tam 18 tímov a o kvalite extraligy svedčí aj to, že je do nej zaradená reprezentačná osemnástka, takže sa môžeme porovnať aj s reprezentantmi. Pre chalanov to bude veľký skok, pretože väčšina z nich hrala len prvú ligu juniorov. Verím však, že sa s tým popasujú a tvrdou prácou sa súperom vyrovnajú,“ uviedol R. Parádi a prezradil nám aj to, s akými očakávaniami juniori vstupujú do extraligovej sezóny: „Očakávania sú realistické. Realita sa napokon ukázala aj v úvodných zápasoch. My sme hrali na tri formácie, zatiaľ čo naši súperi na štyri. To sa prejavilo hlavne po kondičnej stránke. Rozdiel jednej päťky bol badateľný a rozhodujúci. Pravidelným poctivým tréningom sa chceme týždeň po týždni zlepšovať a nechceme byť v tejto súťaži fackovacím panákom. Vôbec sa nestotožňujeme s úlohou outsidera, výsledky neprídu zo dňa na deň, ale určite budeme všetci poctivo pracovať. Týmto by som rád pozval aj fanúšikov, ktorých na našich zápasoch radi privítame a uvítame ich podporu.“
Nakoľko v kádri juniorov nebol dostatočný počet domácich hráčov,
do Piešťan prišlo viacero cezpoľných chlapcov z Trenčína, Prievidze, Senice, Trnavy, dokonca z Ruska. „Káder stále dopĺňame a je možné, že sa ešte objavia nejakí hráči,“ prezradil R. Parádi. Tréner tiež odpovedal na otázku o využití talentovaných dorastencov: „Spolupráca medzi juniorkou a dorastom bude, pretože vzťahy s trénerom Kolníkom máme nadštandardné a vieme si ukorigovať presuny hráčov, či už je to v tréningovom procese, alebo v zápasoch. Určite mu však nebudem chcieť narúšať stavbu kádra, pretože dorast by mohol mať opäť postupové ambície.“
Zaujímavým faktom je, že R. Parádi bude pri juniorke spolupracovať so známym mládežníckym trénerom Pavlom Bratrancom, ktorému cez ruky prešli hviezdy slovenského hokeja, ako napríklad Marián Hossa či Marián Gáborík. „P. Bratranec je známa tvár v slovenskom hokeji, jeho rukami prešli všetci velikáni z Dukly Trenčín a dodnes k nemu zachovávajú obrovskú úctu. Ja som s trénerom spolupracoval už počas štúdia na vysokej škole, keď som chodil na kemp k M. Gáboríkovi. Tam som sa prvýkrát stretol s jeho odbornosťou a prístupom k mládeži. To, že spolupracujeme aj teraz, ma potešilo a som presvedčený, že to bude fungovať. Bude obrovským prínosom nielen pre chlapcov, ale aj pre celý klub, pretože nám všetkým môže odovzdávať množstvo skúseností,“ dodal R. Parádi.
POZNÁMKA: Päť tímov, ktoré boli do extraligy juniorov administratívne presunuté (MHC Martin, HK Havrani Piešťany, ŠHK KŠK Bratislava, P.H.K. Prešov a HK Mládež Michalovce), si však podľa propozícií od SZĽH nebude môcť uhájiť svoje miesto v extralige pre sezónu 2016/2017. V prípade, že sa obnoví prvá liga juniorov, bude týchto päť celkov – bez ohľadu na umiestnenie v sezóne 2015/2016 – preradených späť do druhej najvyššej súťaže.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 38, ktoré je v predaji od 16. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek