Havrani odštartovali ďalšiu fázu prípravy na sezónu

  • Hokej / Šport
  • 29. júla 2014, 10:57
  • Autor:th

Po letných dovolenkách sa v extraligových hokejových kluboch začína opäť zarezávať naplno. Výnimkou nie je ŠHK 37 Piešťany, ktorý ďalšiu fázu prípravy odštartoval v pondelok. O novinkách a problémoch v klube sme sa porozprávali s jeho dvomi predstaviteľmi – prezidentom Jaroslavom Lušňákom a generálnym manažérom Jaroslavom Laiferom.

► Ako bude prebiehať druhá fáza letnej prípravy?
J. Laifer: Začali sme od pondelka. V dopoludňajších hodinách majú chalani pohybové tréningy a posilňovňu, popoludní je zaberačka na kolieskových korčuliach. V sobotu 2. augusta už bude nachystaný ľad a chalani budú mať voľný tréning, kde si budú môcť zakorčuľovať a vyskúšať si nový výstroj. Od nedele sa už pôjde naplno.
► Káder prešiel výraznou obmenou. Pribudnú do mužstva v druhej časti prípravy nejaké nové tváre?
J. Laifer: Na prvý zraz prídu len hráči, ktorí absolvovali letnú prípravu alebo sa pripravovali individuálne. Máme v pláne doplniť káder o ďalších hokejistov, no tí sa k tímu pripoja, až keď pôjdeme na ľad, čiže 3. augusta. O menách zatiaľ hovoriť nechceme, tie zverejníme po prechode na ľad.
► Z Piešťan odišlo viacero skúsených hokejistov, na ktorých v minulých sezónach stálo mužstvo. Na ich miesto prišli hráči, ktorí však nemajú toľko extraligových skúseností. Myslíte si, že bude mužstvo stále dostatočne konkurencieschopné ako po minulé roky?
J. Laifer: Dva roky dozadu sme
nastúpili do extraligy väčšinou s prvoligovými hráčmi. Chlapci hrali s pokorou, bojovali o každú minútu na ľade a dokázali, že vedia konkurovať ostatným. Dvakrát po sebe sme boli štvrtí, takže to o niečom svedčí. Kostra mužstva zostala a prichádzajú hráči, ktorí chcú potvrdiť ambície, chcú sa pobiť o miesto v extralige a dokázať, že vedia nahradiť tých, čo odišli.
J. Lušňák: Hokej je kolobeh, hráči odchádzajú a zase prichádzajú. Odišli však aj tí, na ktorých polovicu sezóny tribúna nadávala, čo tam robia. Ešte nikto nevidel nových chlapcov hrať a niektorí ich už dopredu odpisujú len preto, že nemajú zvučné meno. My tých chalanov poznáme, zavolali sme ich na skúšku a chceme im dať šancu. Ako sa s tým popasujú, je už len na nich.
► Piešťany sú jedným z mála tímov extraligy, v ktorom je vidieť minimum mladých odchovancov. Ako sa pozeráte na túto skutočnosť?
J. Laifer: S mládežou je to zložitejšie. Je aj našou chybou, že nemáme žiadne mládežnícke družstvo v extralige, a málokto si uvedomuje, že rozdiel medzi prvou juniorskou a dorasteneckou súťažou a extraligou dospelých je priepastný. Máme snahu to podchytiť, šéftrénerom mládeže bude Milan Klement, tak dúfame, že sa to pozdvihne. Nejde to zo dňa na deň, je to dlhodobý proces.
J. Lušňák: Jediný, kto sa v poslednej dobe z mladších hráčov ukázal, je Filip Hudec, ktorý možno bude súčasťou základného kádra mužov. Boli tam aj jemu podobní, no on jediný vydržal. Niektorí chalani šli na striedavý štart do prvej ligy, no tam zapadli do priemeru. Potom im došla motivácia a s hokejom skončili.
► Nie je tajomstvom, že viacero extraligových klubov má finančné ťažkosti. Podobným problémom sa nevyhol ani ŠHK 37. Aká je v súčasnosti situácia?
J. Lušňák: Všetko je v štádiu riešenia. Robíme kroky, aby sme to dali do poriadku. Už len skutočnosť, že začíname a budeme mať pripravený ľad, je pozitívny náznak. Môžeme všetkých ubezpečiť, že robíme všetko, aby sa v Piešťanoch extraliga hrala, ale v dnešnej ekonomickej situácii to nezáleží len na nás. Taktiež sme museli upraviť platovú politiku. Väčšina hráčov, čo odišli, mali iné zárobkové ambície a my sme pre nich také podmienky nedokázali zabezpečiť. Máme voči hráčom ešte nejaké podlžnosti, no tie sa snažíme v čo najkratšom čase vyrovnať.

Dôležitým faktorom v sezóne bude aj pravidelná návštevnosť fanúšikov na domácich stretnutiach. Ilustr. foto.
 
► Prvá extraligová sezóna bola pre fanúšikov boomom. V tej minulej to už bolo s návštevnosťou horšie. Ľudia sa sťažovali na vysoké ceny vstupeniek. Zmenilo sa niečo pred novým ročníkom?
J. Lušňák: Nebude návštevnosť, nebude hokej. Keď budú diváci, hokej bude. To je jednoduché. My to tu nebudeme robiť len sami pre seba. Vstupné bude štyri eurá na státie a päť na sedenie. Permanentkám sme znížili sumu o 15 eur. Po dohode s fanklubom sme sa rozhodli, že 37 najvernejším fanúšikov, ktorých zoznam spravil fanklub, sme dali permanentky za 40 eur. Permanentky sme síce zlacneli, no záujem zatiaľ bohvieaký neevidujeme. To ma presviedča o skutočnosti, že to nie je len o vstupnom. Všetko je to o záujme zo strany fanúšikov, či chalanov prídu podporiť.

Permanentky na hokej už v predaji
Fanúšikovia hokejistov ŠHK 37 Piešťany si už môžu v predstihu zakúpiť permanentku na nasledujúcu sezónu. Tie je možné kúpiť na sekretariáte klubu počas pracovných dní v čase od 14.00 do 16.30, v prípade dohodnutého termínu aj od 10.00 do 12.00 h. Vedenie ŠHK 37 avizovalo zníženie cien permanentiek. Sezónna permanentka na sedenie bude stáť 120 eur, na státie 90. Pre členov fanklubu 100 a 70 eur. Dôchodcovia nad 70 rokov zaplatia za permanentku 15 eur. Cena vstupeniek na stretnutia zostáva ako minulý rok – päť eur na sedenie a štyri na státie.
Všetky dôležité informácie nájdete na oficiálnej stránke klubu www.shk37piestany.sk.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava