A. Stacho po majstrovstvách sveta: Mali sme na medailu

  • Hokej / Šport
  • 19. mája 2017, 10:09
  • Autor:Tomáš Horký

Pred necelým mesiacom sa odchovanec piešťanského hokeja Adam Stacho predstavil v drese slovenskej reprezentácie do 18 rokov na svetovom šampionáte, ktorý sa konal v Poprade a Spišskej Novej Vsi. Slováci síce vypadli vo štvrťfinále, no na turnaji sa prezentovali veľmi dobrým dojmom, hrali vyrovnané zápasy s elitnými družstvami a svojimi výkonmi si získali sympatie aj od prezidenta Andreja Kisku.

► Na majstrovstvách sveta ste skončili vo štvrťfinále, no podávali ste veľmi sympatické výkony. Ako s odstupom niekoľkých týždňov hodnotíš tento turnaj?
Beriem to ako zážitok na celý život, bolo úžasné zažiť majstrovstvá sveta na domácom ľade. Vynikajúca atmosféra, super podmienky, výborný kolektív… Jediné, čo mrzí, je, že sme nezískali vytúženú medailu. Mali sme nato.

► Na podobne veľkom turnaji si sa predstavil prvýkrát. Aké skúsenosti si si odniesol a v čom ťa to najviac posunulo?
Mal som možnosť porovnať sa s najlepšími chalanmi sveta môjho ročníka narodenia. Videl som, na akej úrovni sa pohybujú, a zistil som, kde sú moje nedostatky a na čom treba popracovať.

► Tím hral veľmi dobre a doslova ste pobláznili Slovensko, ktoré s nadšením sledovalo vaše zápasy, či už priamo v Poprade, alebo doma pri televíznych obrazovkách. Ako ste vnímali atmosféru na štadióne i mimo neho?
Bolo to naozaj super. Nečakal som, že nás bude toľko ľudí sledovať a fandiť nám. Myslím si, že fanúšikovia nás hnali dopredu, aj preto sa nám hralo výborne. Škoda, že sme ich nepotešili lepším umiestnením.

Piešťanský odchovanec hokeja strelil na šampionáte jeden gól.

► Váš reprezentačný výber hral po dlhých rokoch moderný hokej, korčuliarsky i kombinačne ste nezaostávali za súpermi ako Kanada, Fínsko či Rusko, s ktorými ste hrali vyrovnané partie. Čomu prisudzuješ túto skutočnosť?

Snažili sme týmto štýlom hrať celu sezónu. Zišli sme sa dobrý ročník. Tréneri nám dodávali dôveru, preferovali moderný štýl hokeja, preto sa nám celkom darilo.

► Boli ste len kúsok od postupu do semifinále, keď ste vo štvrťfinále nešťastne podľahli Rusom. Bolo to pre vás veľké sklamanie? Už sa to podarilo hodiť za hlavu?
Samozrejme, každá prehra mrzí, ale táto bude ešte dlho. Verili sme, že zvíťazíme, a snažili sme sa spraviť preto všetko. Boli sme kúsok od bojov o medaily, no nič s tým už nespravíme.

Reprezentantov prišiel po smolnom vypadnutí podporiť aj prezident Andrej Kiska.

► Po tomto stretnutí vás bol v šatni dokonca podporiť aj prezident republiky Andrej Kiska. Čo vám po nešťastnej prehre povedal a ako na teba toto stretnutie zapôsobilo?
Poďakoval nám za predvedené výkony na turnaji a povedal, že sa nemáme za čo hanbiť. Je super, že nás sledoval a prišiel medzi nás. Po prehratom zápase boli jeho slová čiastočná útecha.

► Šampionát bol veľmi dobre zorganizovaný, návštevnosť výborná. Vnímali ste to aj vy tak, že ste hlavným ťahákom pre Slovensko, a bolo o vás ozaj dobre postarané?
Mali sme super hotel, výbornú stravu a zabezpečenú regeneráciu. Vo všetkom, čo sme chceli, sa nám snažili vyhovieť. Nemohli sme sa na nič sťažovať a mohli sme sa sústrediť len na naše výkony.

► Mali ste počas šampionátu čas aj na nejaké mimohokejové aktivity? Absolvovali ste niečo s fanúšikmi alebo ste len venovali svoj čas regenerácii?

Väčšinu času sme trávili v hoteli, kde sme hlavne oddychovali. Ja som si najradšej pospal na izbe. Občas sme si s chalanmi zahrali stolný tenis alebo sme išli na prechádzku.

► Na podujatí sa to hemžilo rôznymi agentmi, skautmi a manažérmi. Bral si to aj ty ako možnosť predviesť sa, prípadne ťa kontaktoval niekto počas turnaja?
Snažil som sa hrať najlepšie, ako viem a čo najviac pomôcť tímu. Tých ľudí okolo som nejako extra nevnímal.

► Minulú sezónu si strávil v projekte slovenskej osemnástky, ktorá nastupovala v juniorskej extralige, a play-off si dohral v drese juniorského tímu Slovanu Bratislava. Máš už predstavu, kde budeš pôsobiť v nasledujúcej sezóne?
Niečo už sa rieši, ale stále to nie je stopercentné. Takže uvidím, zatiaľ to nechcem konkretizovať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 16. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek