A. Klapica: Stratou Tipsport Ligy mesto prichádza o pozitívne prvky

  • Hokej / Šport
  • 14. septembra 2016, 09:31
  • Autor:T. Horký

Ako je už niekoľko týždňov jasné, hokejisti ŠHK 37 Piešťany sa v nasledujúcej sezóne nepredstavia v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži – Tipsport Lige, kde pôsobili posledné štyri sezóny. Seniorské mužstvo Piešťan sa rozhodlo prihlásiť do amatérskej druhej hokejovej ligy, k čomu vedenie klubu donútili finančné problémy. Téma „Hokej v Piešťanoch“ bola častým bodom ostrých diskusií pri zasadaniach mestského zastupiteľstva. Preto sme sa na názor na situáciu okolo hokeja opýtali jedného z poslancov, Andreja Klapicu.

Piešťany potrebujú pozitívnu reklamu


Hokejový klub ŠHK 37 predal licenciu pre Tipsport Ligu do Liptovského Mikuláša. Jeho vedenie dospelo k tomuto kroku najmä pre finančné problémy a havrani budú nastupovať v druhej lige, ktorá sa hrá na amatérskej úrovni a je finančne menej nákladnejšia.

Poslanec A. Klapica nám prezradil, ako vníma celú situáciu okolo piešťanského hokeja: „Vždy ma mrzí, keď sa dozviem, že sa niektorému podniku v Piešťanoch nedarí, dokonca, že musel zatvoriť alebo zúžiť svoju prevádzku. Znamená to menej pracovných miest, pomalší rozvoj pre mesto a v konečnom dôsledku viac nespokojných ľudí. Takto to vnímam aj v prípade piešťanských havranov. Klubu sa zrejme nepodarilo zohnať dostatočný počet sponzorov. Určite by sme boli všetci spokojnejší, ak by mohli hrať aj naďalej v Tipsport Lige a prinášať radosť ľuďom z kvalitných zápasov. Takisto aj robiť nášmu mestu pozitívnu reklamu, ktorú veľmi potrebujeme pre rozvoj cestovného ruchu.“

Tipsport Liga síce v Piešťanoch bude mať zastúpenie prostredníctvom reprezentačnej dvadsiatky HK Orange 20, ktorá v kúpeľnom meste bude mať svoje sídlo, zápasy slovenských mladíkov však zrejme pre piešťanských fanúšikov nebudú také atraktívne. O čo všetko mesto Piešťany príde, keď sa tu nebude hrať najvyššia slovenská hokejová súťaž? „Myslím si, že mesto prichádza o dva pozitívne prvky. Prvým je radosť pre našich obyvateľov, keď mali možnosť každý týždeň sledovať snahu ‘našich havranov‘. Tento aspekt obyvateľov zjednocoval, dodával Piešťancom určitý druh súdržnosti, možnosť športového a kultúrneho vyžitia. Našťastie, v meste zostávajú Piešťanské Čajky, tak verím, že časť fanúšikov príde povzbudzovať na ich zápasy. Druhý aspekt je z môjho pohľadu pre mesto ešte dôležitejší – je to pravidelná podvedomá reklama, ktorú nám havrani robili. O najvyšších športových ligách pravidelne informujú printové a televízne médiá na štátnej úrovni. Poslanci terajšieho mestského zastupiteľstva deklarujeme, že máme záujem rozvíjať cestovný ruch v Piešťanoch. Jedným z neodmysliteľných predpokladov jeho rozvoja je práve pravidelná reklama. Síce chceme rozvíjať cestovný ruch, ale zároveň sa mi zdá, že nie všetci poslanci si uvedomujú, že klientela, na ktorú sa má mesto zamerať, je iná, ako tá, na ktorú sa zameriavajú piešťanské kúpele. Klientela, ktorú sa má mesto snažiť osloviť, sú v prvom rade ľudia zo Slovenska. Turistov musíme lákať na aktívnu dovolenku: na turistiku, cykloturistiku, koncerty, šport, históriu, ktorej je v Piešťanoch a okolí dostatočne. Infraštruktúru máme vybudovanú celkom slušne, stačil by už len jednotnejší prístup a pravidelná reklama,“ povedal A. Klapica.

Fanúšikovia hokeja prišli protestovať na posledné zasadnutie zastupiteľstva.

Treba žiadať rozšírenie mládežníckej základne


Hokejovému klubu bolo na poslednom mestskom zastupiteľstve odsúhlasené navýšenie energií na maximálne 200-tisíc eur ročne do konca aktuálneho volebného obdobia. Argumentovalo sa aj tým, že by to malo prispieť k záchrane hokeja. A. Klapicu sme sa spýtali, či poslanci neberú ako podraz, že najskôr hokejistom odsúhlasili navýšenie energií, no chvíľu nato predal ŠHK 37 licenciu do Liptovského Mikuláša. „Nateraz má mesto zmluvu s nájomcom. V tejto zmluve sa hovorí o financovaní energií do výšky 150-tisíc eur za rok. Všetci vieme, ako biedne sa štát stará o financovanie športu. Zároveň všetci tvrdíme, že naša mládež priveľmi lipne na počítačoch, tabletoch a smartfónoch. Všetci si uvedomujeme a, žiaľ, zdá sa, že na miestnej úrovni viac ako na štátnej, že je to nezdravé a je s tým potrebné niečo robiť. Hlavným motívom pri schvaľovaní doplatku za energie bolo pre mňa udržanie tohto športu v Piešťanoch v prvom rade pre mládež. Zotrvanie v Tipsport Lige by bol len vedľajší pozitívny produkt. Odsúhlasili sme navýšenie splatenia energií maximálne o 50-tisíc eur a myslím si, že toto navýšenie má byť začiatkom pre nasledovné kroky: z hľadiska energií by sa mesto malo pokúsiť vyrokovať nižšie poplatky od dodávateľov energií a z hľadiska mládeže by sme mali byť nároční a žiadať od klubu zvýšenie počtu detí, ktoré sa venujú tomuto športu. Veľmi by som si prial, aby z Piešťan vzišli noví reprezentanti v hokeji, plávaní, tenise, futbale či v kanoistike,“ uviedol na záver A. Klapica.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava