17-ročný debutant M. Štefanka v bránke seniorov ŠHK 37 Piešťany

  • Hokej / Šport
  • 16. marca 2017, 10:06
  • Autor:ŠHK 37/mv

V stretnutí druhej hokejovej ligy seniorov ŠHK 37 Piešťany – Dolný Kubín sa postavil medzi tri žrde aj brankár dorastu Mathias Štefanka, ktorý v auguste tohto roku oslávi 18. narodeniny. Stále len 17-ročný odchovanec piešťanského hokeja, ktorý v tejto sezóne dotiahol dorastencov do štvrťfinále play-off, vystriedal v 24. minúte zápasu 44-ročného kolegu Petra Kuba.

► Proti Dolnému Kubínu si sa prvýkrát v kariére postavil do bránky v zápase seniorov. Aký to bol pocit?
Bol to pre mňa neskutočný pocit. Najprv som mal z toho celkom stres, veď predsa sú to muži, ale postupom času to zo mňa všetko opadlo a chytalo sa mi výborne.

► Bol to veľký rozdiel oproti dorastencom?
Samozrejme, hráči sú rýchlejší a silnejší, takže je to cítiť aj pri strelách. Ešte nemôžem veľmi porovnávať, keďže som odohral iba jedno stretnutie za mužov, ale väčší rozdiel tam určite je.

► Kedy si sa dozvedel, že pôjdeš s mužmi na zápas?

Túto informáciu som sa dozvedel v pondelok večer. Práve som pozeral televízor a zrazu mi zasvietila správa od manažéra klubu, že v sobotu idem s mužmi na zápas. Veľmi som sa potešil.

► Nastupoval si do už rozbehnutého zápasu ako náhradník. Hovorí sa, že brankári to nemajú radi a radšej chytajú od začiatku, je to pravda?

Áno, je to pravda. Každý brankár je rád, keď nastúpi do bránky od začiatku, ale nie vždy to vyjde a treba byť pripravený celý čas na to, aby mohol kedykoľvek naskočiť do zápasu.

► V druhej tretine si vystriedal kolegu P. Kuba, ktorý je o 27 rokov starší ako ty, čo je v hokeji málo vídaný jav. Uvedomoval si si tento fakt?
Keď som išiel do bránky, vôbec som na takúto vec nemyslel. Chcel som sa sústrediť na hru, ale všetko toto som si uvedomil až po zápase a bol to veľmi zaujímavý a pekný pocit. Bola mi veľká česť striedať takú legendu piešťanského hokeja, ako je Peter Kubo. Veď keď som mal iba osem rokov, chodil som sa naňho pozerať, ako výborne chytá.

► Dorastenecká liga pre teba so spoluhráčmi skončila už pred dvomi týždňami, keď ste vypadli vo štvrťfinále play-off. Ako to vnímaš s odstupom času?
Teraz už lepšie, ale zo začiatku sme to brali s chalanmi celkom zle. Avšak v hokeji musí niekto vyhrať a niekto prehrať a v tejto sezóne sme prehrali my, takže také veci sa stávajú a treba na to úplne zabudnúť a ísť ďalej. Chcem sa poďakovať chalanom za to, že sa v sezóne snažili a dotiahli sme to až do toho veľkého play-off, aj keď to nám nevyšlo. Verím, že budúci rok to už konečne piešťanským dorastencom vyjde a postúpia do extraligy

► Z osobného hľadiska však môžeš byť so sezónou spokojný, nie? V dorasteneckej lige si patril k najlepším brankárom, v základnej časti si dokonca ovládol všetky štatistiky vo vašej skupine a v novembri si si prebral cenu pre hráča mesiaca v piešťanskom klube…
Ako sa to vezme. Áno, sčasti môžem byť spokojný, veď som odchytal skoro všetky zápasy a môžem hlavne poďakovať trénerovi Jozefovi Čepanovi, že mi stále veril a dával šancu. Štatistiky sú veľmi pekná vec, keď sa na ne človek pozrie a vidí, že je niekde vpredu, tak ho to veľmi teší, ale tie nie sú iba o brankárovi, je to zásluha celého tímu. Takže sezónu môžem hodnotiť ako celkom úspešnú, veď mi toho aj veľmi veľa dala. Cenu, štatistiky a prvý štart za áčko beriem ako čerešničku na torte.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 14. marca.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava