Tréner hádzanárov M. Nedorost: Ideme krok po kroku, extraliga je však lákadlom

  • Šport / Hádzaná
  • 15. apríla 2018, 08:15
  • Autor:Tomáš Horký

Hádzanári MHK Piešťany hrajú vo veľkej forme a ťahajú 16-zápasovú šnúru víťazstiev. V nadstavbovej časti prvej ligy sú po polovici odohratých zápasov na prvom mieste so štvorbodovým náskokom a všetko nasvedčuje tomu, že by sa mali prebojovať do baráže.

V nej chcú zabojovať o miestenku do najvyššej hádzanárskej súťaže na Slovensku. O aktuálnej forme i vyhliadkach do budúcnosti sme sa porozprávali s trénerom tímu Martinom Nedorostom.
V nedeľu ste na domácej palubovke zvládli šláger nadstavbovej časti s druhým tímom tabuľky Košice Crows a vyhrali ste 35:25. Očakávali ste až takto jednoznačný výsledok?
Vedeli sme, že to bude nesmierne ťažký zápas a bude to o obrane a brankároch. Zo začiatku sa nám darila hra na ich postavenú obranu, relatívne dobre sme bránili a dokázali sme vyrážať do rýchlych protiútokov. Dávali sme góly a vybudovali sme si v polovici zápasu šesťgólový náskok. To bol základ nášho víťazstva.
Upokojili sme sa a do druhého polčasu sme šli s tým, že vieme, čo chceme hrať. Cez týždeň sme sa pripravovali na ich defenzívu a ukázalo sa, že dobre. Opäť zavážilo, že sa presadzovali viacerí hráči. Nebolo to len na jednom strelcovi, ako je to v niektorých mužstvách.

Tréner Martin Nedorost (uprostred) by rád dotiahol piešťanský tím do extraligy.

Hoci išlo o súboj prvých dvoch tímov tabuľky, vy ste od začiatku mali zápas pod kontrolou a hrali ste s veľkým prehľadom a istotou. Disponuje momentálne váš tím veľkým herným sebavedomím?
Je to aj o tom. Dôležité však je, že gro tímu tvoria hráči, ktorí tu boli pred dvomi rokmi. Vtedy sme vyhrali prvú ligu. Družstvo je dlhšie spolu, tím je vyzretejší a hráči o sebe na palubovke vedia. Je pravda, že počas sezóny sme ešte doplnili káder o niektorých hráčov, ktorí výborne zapadli do kolektívu hráčsky aj povahovo.
Hoci ste na začiatku sezóny mali slabší rozbeh a úvodné tri kolá ste prehrali, odvtedy ťaháte víťaznú 16-zápasovú šnúru. V čom nastal zlom, že ste sa takto rozbehli a vládnete prvej lige? 
Úprimne poviem, že pred sezónou to bolo všelijaké. Nechcel som už trénovať pre pracovné povinnosti a aj teraz som dosť pracovne vyťažený. Jozef Kapša ma prehovoril, aby sme skúsili zabojovať o extraligu. Do sezóny sme šli bez letnej prípravy a prípravných zápasov. V prvých kolách sme mali ťažších súperov a je pravda, že rozbeh bol pomalší. Odvtedy si však tím dobre sadol a po jeho doplnení sa nám darí. Nesmieme však poľaviť.
Ako sa vám v úvode sezóny podarilo zlákať hráčov, ktorí sú na prvú ligu nadpriemerní?
Všetko je to o dobrých vzťahoch. Nadštandardné ich máme s Topoľčanmi, odkiaľ nám pravidelne chodia hrávať dvaja hráči. Počas sezóny prišiel Bočkay i Jaššo. Ak mu to čas dovolí, chodí za nás hrať aj Bolješik z Modry, ktorý je Piešťanec.
Ľubomír Bočkay je pre piešťanský celok veľkou posilou.

Koľkokrát do týždňa trénujete? Dá sa skĺbiť tréningový proces s pracovnými povinnosťami, keďže MHK Piešťany nefunguje na profesionálnej báze?
Trénujeme dvakrát do týždňa. S tým, že musíme tréningový proces prispôsobovať pracovným povinnostiam hráčov, nakoľko fungujeme v podstate na amatérskej báze. Aj teraz proti Košiciam sme hrali zápas o hodinu skôr než zvyčajne, pretože niektorí chalani išli na nočnú zmenu.
Nadstavbovú časť máte rozohranú veľmi dobre. Po polovici odohraných zápasov vediete tabuľku o štyri body a všetko nasvedčuje tomu, že by ste nemali v baráži o extraligu chýbať…
Vedieme o štyri body, čo je dobrý náskok, no, samozrejme, ešte je všetko otvorené. Máme dva zápasy doma so Stupavou a Levočou. Potom pôjdeme na veľmi ťažký duel do Martina, nakoľko aj on je ešte v hre o postup. Následne máme doma Pezinok a v poslednom kole cestujeme do Košíc. Program je náročný, ale cieľom je dostať sa do baráže a ideálne z prvého miesta.
Nálada v MHK Piešťany je v súčasnosti uvoľnená a pozitívna.

Už pred dvomi rokmi, keď ste v prvej lige triumfovali, ste mali možnosť hrať najvyššiu hádzanársku súťaž, no z viacerých dôvodov sa to neuskutočnilo. Ak by sa vám teraz podarilo vybojovať postup, mali by ste záujem v extralige pôsobiť?
V krátkosti sa vrátim dva roky späť. Vtedy bol prvý dôvod finančný, no druhý, čo zavážil, bol ten, že sa mala hrať československá súťaž a tam z desiatich družstiev malo postúpiť prvých šesť. Na Slovensku bolo v tom čase osem profesionálnych tímov a báli sme sa do toho ísť.
Napokon sa projekt spojenej súťaže s Českom neuskutočnil a ostali sme v prvej lige. Čo sa týka aktuálnej sezóny, ideme krok po kroku. Prvým cieľom bolo postúpiť do nadstavby, teraz chceme postúpiť do baráže. Ako to dopadne, uvidíme. Ak by sa nám to podarilo, extraligu by sme mali záujem hrať. Samozrejme, záležalo by to na financiách i na tom, kde by bol náš domovský stánok. To však ešte príliš predbiehame.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav