Hádzanári idú do nadstavby s najvyššími cieľmi

  • Šport / Hádzaná
  • 7. apríla 2017, 14:44
  • Autor:Štefan Gregorička

Počas prvého aprílového víkendu sa začala nadstavbová časť prvej hádzanárskej ligy mužov. Hráči MHK Piešťany do nej vstúpili ako víťaz základnej časti domácim zápasom so Slovanom Levoča. Ešte pred ním sme sa o základnej časti i začínajúcej nadstavbe porozprávali s prezidentom klubu Petrom Palcom a trénerom Martinom Nedorostom.

M. Nedorost zhodnotil základnú časť takto: „Pred sezónou sme chceli skončiť v prvej štvorke. Naštartovalo nás víťazstvo v Levoči a domáca výhra v ťažkom zápase nad Cíferom. Po nešťastnej prehre v Stupave sme išli od zápasu k zápasu, pričom v každom sme chceli vyhrať. Aj napriek tomu, že sme nastupovali vždy v inej zostave, naša hra sa stále zlepšovala. V posledných kolách sa hráči vysporiadali aj s tlakom očakávaných víťazstiev. Trpezlivou hrou, aj keď nám nešla podľa predstáv, sme dokázali otáčať skóre v náš prospech. V závere stretnutí sa ukázala ako rozhodujúca kvalita našej lavičky.“

Minulý rok obsadili Piešťanci v základnej časti tretie miesto, no nadstavbu o extraligu vyhrali. O štart v najvyššej súťaži však nemali záujem… „Pred touto sezónou sa družstvo skladalo ťažko, pretože s hraním skončili Šantavý s Varačkom a Miženko odišiel. Na prvý zápas sme cestovali len deviati. Postupne sa situácia v kádri zlepšovala. Začali sa vracať hráči Lacuška, Vlado, Grúň, Michal Nedorost, Ondrejička, Magula, ktorí hrávali aj minulý rok. Obnovila sa spolupráca s Topoľčanmi. Pred sezónou prišiel Fejes a počas nej Halo a Kosák. Naopak, pre zranenie sa sezóna po jeseni skončila pre Filipa Matejoviča. Družstvo sa v posledných zápasoch začína podobať tomu z minulej sezóny aj hráčsky, aj herným prejavom. Slabšie zápasy sme odohrali doma s Levočou, v Dunajskej Strede, ale, naopak, výborné boli oba s Martinom, doma so Stupavou a ŠKP. Nemáme klasického strelca, preto sa presadzovali viacerí hráči. Z opôr spomeniem aspoň Lacušku, Kapšu, Salvatu a Kotulu. Celkovo sa v základnej časti vystriedalo tridsať hráčov. Vo všetkých stretnutiach nastúpili Kapša, Stano a Macek. Kostru mužstva tvorili Lacuška, Fejes, Halo, Igor Matejovič, Strižinec, Grúň, Salvata, Majerník, Kotula, Filip Matejovič a na jar aj Kosák. Dopĺňali ich Herda, Michal Nedorost, Ondrejička, Magula, Molnár, Vlado, Drlička, Palec a Martin Nedorost. V zápasoch nám chodili podľa možnosti pomáhať hráči Topoľčian Králik, Javorček, Jadroň, Durček, Miženko, Briatka, Franta, Michalka. Po víťazstve v základnej časti chceme znova hrať o prvé miesto,“ dodal M. Nedorost.

Od P. Palca sme chceli vedieť, aká je momentálne v klube situácia. Vlani Piešťanci prepustili postupové miesto Malackám, neradostná je i situácia s mládežou. „Dôvodom takéhoto rozhodnutia bolo zhodnotenie situácie, pretože v našom meste nie je reálna možnosť hrať extraligovú hádzanú. Profesionálny šport si vyžaduje rozsiahle zázemie hráčov, funkcionárov a sponzorov. V neposlednom rade je to aj hala na tréningový proces a samotné zápasy. Diplomat arénu si postavili basketbalistky vo vlastnej réžii, za čo treba vzdať ich majiteľovi veľkú úctu a obdiv, avšak stavali ju pre seba a jej využitie pre iný šport na profesionálnej úrovni je sotva možné. To limituje naše možnosti. Nadstavbu síce chceme vyhrať, čo bude ďalej, je zatiaľ otázne. Máme informáciu, že v prípade obnovenia HIL by bola na Slovensku iba jedna spoločná súťaž zo zvyšných klubov extraligy a súčasnej prvej ligy. Pravdepodobne však dôjde k jej rozdeleniu na východnú a západnú časť. Z tohto dôvodu sa pre nás v prípade spustenia HIL nič nezmení. Klub nemá v súťaži dorast, takže nie je čím doplniť ani áčko, za ktoré hrajú zväčša starší hráči. Už dva roky však pracujeme s mládežou a od tejto sezóny pôsobia v majstrovstvách kraja mladší žiaci. Dlho sme uvažovali o tomto kroku, nakoľko po nešťastnom rozhodnutí mestského zastupiteľstva o odpredaji hádzanárskej haly a jej následnom zbúraní Slovenským paralympijským výborom je dostupnosť športovísk v našom meste takmer neriešiteľným problémom,“ ozrejmil nám situáciu prezident klubu.

„Pomáha nám však ochota na základných školách Mojmírova a Holubyho i na Gymnáziu Pierra de Coubertina. Veľmi sa nám osvedčila aj spolupráca s Centrom voľného času Ahoj. Čo sa týka spolupráce s mestom, podobne ako iné menšinové kluby v Piešťanoch aj my sa uchádzame o dotáciu na športovú činnosť z mestského rozpočtu. Nanešťastie, sumy vyčlenené z rozpočtu sú len zlomkom súm určených na podporu športových aktivít v iných mestách. V každom prípade sme za takúto pomoc radnici veľmi vďační,“ dodal P. Palec.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 4. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav