Tréner Trebatíc V. Hornáček: Štvrté miesto považujem za zodpovedajúce

  • Šport / Futbal
  • 8. januára 2016, 20:28
  • Autor:T. Horký

Futbalisti OFK Stavoprac Trebatice patria k favoritom piatej ligy a v jesennej časti obsadili štvrtú priečku. Pred jarou je ešte všetko otvorené a je viac než jasné, že Trebatičania budú opäť bojovať o postup, ktorý im v minulých rokoch unikol pomedzi prsty. Po skončení jesennej časti sme sa pozhovárali s trénerom OFK Vladimírom Hornáčkom.

► Trebatice sú ambiciózne mužstvo a vždy pomýšľajú na najvyššie priečky. Je štvrtá priečka po jesennej časti uspokojivá?

Výsledné štvrté miesto považujem za zodpovedajúce. Ak by sme chceli hrať vyššie, museli by sme mať zastabilizovanú zostavu, to sme však nemali. Do krátkej letnej prípravy pred súťažou sa zapojilo až deväť nových hráčov, k čomu sa ešte pridali zranenia na začiatku sezóny Chebeňa a Zemka. Z toho vyplývalo, že zostava a aj základné herné rozostavenie sa menilo pred každým zápasom. Aj keď máme druhú najlepšiu obranu ligy, nie som spokojný s defenzívnym blokom celého mužstva, a to v kompaktnosti defenzívnych a ofenzívnych stredopoliarov. Chýbala mi tam osobnosť s defenzívnymi povinnosťami s následným jednoduchým prechodom do ofenzívy. V útočnej fáze máme štvrtý najlepší útok, tu nás však tlačí päta, kde sme „trpeli“ na množstvo nepremenených šancí v dôležitých situáciách. Rozhodne nám chýba rozdielový hráč, respektíve zakončovateľ, ktorý by v nepriaznivých fázach zápasu potiahol mužstvo.

► Ako ste spokojný výkonmi vášho mužstva v zápasoch prvej polovice sezóny?

Po dobrom úvode, keď sme vstúpili do súťaže s dvomi výhrami, prišiel zápas v Hlohovci, ktorý bol viac než zlý, a všetkým nám otvoril oči. Od tohto momentu nasledovali stretnutia, v ktorých sa striedali dobré výkony s priemernými. Individuálne chyby a nekoncentrovanosť v určitých sekvenciách zápasov ovplyvnili výsledky a znegovali všetko, čo predchádzalo v príprave, pričom kolektív vo viacerých prípadoch už nemal mentálnu silu zvrátiť nepriaznivý vývoj hry. Konkrétne hovorím o zápasoch v Hlohovci, doma so Spartakom Šaštín-Stráže, v Drahovciach a v Horných Orešanoch. Nevyhli sme sa stratám bodov na domácich aj na súperových ihriskách, čo nás stálo lepšie postavenie v tabuľke.

► Ktoré pozitívne a naopak negatívne faktory vám ukázala jesenná časť?

Ak mám niečo vyzdvihnúť, je to hlavne zapojenie mladých chlapcov do tréningového a zápasového diania. Títo hráči sa stali pevnou súčasťou základnej zostavy, hovorím o Suchánkovi, Pekarovičovi a Macháčovi. Veľkým plusom pre nich bola zápasová prax v seniorskej kategórii, čo určite potrebujú pre svoj výkonnostný rast. Naproti tomu treba uviesť, že skúsenejší hráči nezvládli nepísanú funkciu opôr v dôležitých zápasoch. Chcem, aby si uvedomili, že ide o zdravú kritiku od trénera, ktorá má byť určitou formou motivácie do ďalšieho obdobia.

► V posledných sezónach unikol Trebaticiam postup do vyššej súťaže pomedzi prsty. Nezanechalo to na hráčoch, ktorí boli vtedy v mužstve, nejaké následky?

Chlapcom ďakujem, že v náročnom období po frustrácii a fóbii „z druhého miesta“ z predchádzajúceho ročníka dokázali nájsť motiváciu a chcenie urobiť maximum. Tím prešiel prerodom a chlapci, ktorí v ňom zostali a ktorí sa do procesu zapojili, to vôbec nemali jednoduché.

Vladimír Hornáček

► Na ktorých činnostiach chcete najviac zapracovať počas zimnej prestávky?

Z trénerskej pozície musím uviesť, že som v jesennej časti nemohol v hernej koncepcii uplatniť svoj herný systém. Dôvodov je viac, avšak ten najdôležitejší spočíva v tom, že účasť hráčov v tréningovom procese je pod hranicou päťdesiat percent. Toto číslo je alarmujúce a ako tréner sa s tým neviem vysporiadať, keďže väčšina hráčov má k neúčasti na tréningoch subjektívne príčiny spočívajúce hlavne v školských povinnostiach a v pracovných pozíciách. Východiskom pred jarnou časťou bude hľadanie optimálneho riešenia, a to hlavne v organizácii dní a časov v týždenných mikrocykloch po dohovoroch s hráčmi.

► Môžete nám prezradiť, čo všetko vás čaká počas prípravy na jarnú časť?

Naplánovaná je od 19. januára, pričom do prvého kola odohráme sedem zápasov. Zimnú prípravu absolvujeme v domácich podmienkach, s výnimkou krátkeho herného sústredenia vo Vrátnej, kde odohráme jedno stretnutie a tréningový proces doplníme tréningami na umelej ploche v Žiline. Ostatné prípravné súboje odohráme väčšinou na umelej tráve v Piešťanoch a tréningový proces budeme kombinovať na našom pomocnom ihriskom s osvetlením s tréningom v viacúčelovej hale Matchpoint.

► Plánujete počas prestávky nejaké zmeny v kádri?

Do útoku máme dohodnutého Dušana Klasa s Ivanom Šimovičom. Už v priebehu jesennej časti v tíme skončili Verchola a Valla, od ktorých sme očakávali viac.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 5. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj