T. Košút: Chcem ukázať, že mám na zahraničie

  • Šport / Futbal
  • 8. februára 2018, 11:53
  • Autor:Tomáš Horký

Piešťanský futbalový obranca Tomáš Košút sa po nevydarenom pôsobení v poľskom tíme Arka Gdynia, kde mu zranenie nedovolilo výraznejšie sa presadiť, presúva do Maďarska.

Novým pôsobiskom ľavonohého stopéra sa stal klub s veľmi bohatou históriou – Honvéd Budapešť. O tom, prečo sa rozhodol práve preň a aké sú prvotné dojmy z nového angažmánu, nám prezradil v exkluzívnom rozhovore.
Naposledy ste pôsobili v mužstve Arka Gdynia, kde ste sa však výraznejšie nepresadili. V čom vidíte dôvod, že ste nezískali stabilné miesto v zostave A-tímu a hrali ste len za rezervu?
V Poľsku som sa zranil a vždy, ako som chcel naskočiť čo najskôr, tak sa mi to isté zranenie trikrát obnovilo a zhoršilo. To bol aj dôvod, prečo som chcel odísť a požiadal som o ukončenie kontraktu.
Poľská liga ide rapídne hore a naberá na kvalite. Ako sa vám pozdávalo zázemie v klube a čo si myslíte o tejto súťaži, v ktorej pôsobí veľa Slovákov?
Musím povedať, že je to veľmi kvalitná súťaž. Sú tam krásne štadióny, na zápasy chodí veľa fanúšikov, pôsobí tam množstvo kvalitných zahraničných hráčov a všetky tímy majú výborné zázemie na rozvoj.

Tomáš Košút už za nový tím nastúpil v prípravnom zápase.

Vaším novým pôsobiskom bude maďarský celok Honvéd Budapešť. Čo zavážilo, že ste sa rozhodli napokon pre tento celok?
Honvéd je maďarský majster zo sezóny 2016/2017. Je to klub s bohatou históriou a stále má veľmi vysoké ciele. To mi na mojom novom pôsobisku veľmi imponovalo. Je tu kvalitný káder, veľká konkurencia a mojím cieľom je ukázať sa tu, presadiť sa a pomôcť tímu k dobrým výsledkom.
Bolo v hre aj viac možností? Hovorilo sa o záujme klubov z Kazachstanu…
Mal som na výber z viacero ponúk, ale mojou prioritou bolo zostať v Európe a najviac ma zaujala ponuka z Honvédu. Verím, že som sa rozhodol správne.
Bolo pre vás prioritou iba zahraničie? Nezvažovali ste návrat na Slovensko či do Česka?
Nie, teraz to nepripadalo do úvahy. Chcem sa presadiť v zahraničí a ukázať, že na to mám, a angažmán v Poľsku mi pokazilo len zranenie.
Honvéd patrí medzi popredné tímy v Maďarsku, aktuálne je na štvrtej priečke. Hralo úlohu vo vašom rozhodovaní aj to, že máte šancu prebojovať sa do európskych pohárov?
Presne tak. Hoci sa tím v lige nachádza na štvrtej priečke, má ambície skončiť čo najvyššie. Takisto pokračujeme ďalej v Maďarskom pohári. Jedným z hlavných cieľov pre druhú polovicu sezóny je zabojovať o pozície, ktoré by nám umožnili účasť v pohárovej Európe.
Už ste sa pripojili k tímu? Aké sú zatiaľ vaše prvé dojmy z nového pôsobiska?
Od minulého pondelka som už v tréningovom procese, takže mám za sebou niekoľko tréningových jednotiek i prípravný zápas. Zatiaľ mám z nového pôsobiska len pozitívne pocity. Spoluhráči ma prijali bez problémov, zázemie je na vysokej úrovni a aj herný štýl mi vyhovuje.
Piešťanský obranca sa po zranení na nový angažmán poctivo pripravoval.

Mali ste už možnosť detailnejšie komunikovať s trénerom? Čo od vás bude očakávať a aké sú vaše šance dostať sa do základnej zostavy?
Každý deň spolu intenzívne komunikujeme. Očakávania od klubu sú vysoké. Bude záležať len na mne, či sa presadím alebo nie. Tréner so mnou počíta do základnej zostavy, takže budem robiť všetko, aby som jeho dôveru nesklamal.
Ako sa tešíte na život v maďarskej metropole? Zrejme je fajn, že to nebudete mať až tak ďaleko domov.
Je to super, že nebudem ďaleko od domova. Prvýkrát som v Budapešti a teším sa na to, keď si ju pozriem celú. Je to mesto s bohatou históriou a určite pekné na život. Som tu však hlavne pre futbal.
Zatiaľ, čo ste nemali pôsobisko, ste sa poctivo pripravovali individuálne. Čo všetko ste absolvovali v dobe bez angažmánu? Bolo prioritou dôkladne sa pripraviť na nové pôsobenie?
V prvej fáze prípravy som si chcel posilniť veci okolo zranenia, ktoré ma v poslednej dobe trápilo, a aby sa už viac neopakovalo. Fyzickej príprave som venoval maximálne úsilie, aby som bol na sto percent nachystaný na nové pôsobisko po každej stránke.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav