Slovenská futbalová reprezentácia odletela z Piešťan na Ukrajinu

  • Šport / Futbal
  • 6. septembra 2014, 21:42
  • Autor:sita/red

Hráči a vedenie slovenskej futbalovej reprezentácie odleteli z Piešťan na Ukrajinu o 10.30hod. Po viac ako piatich rokoch sa opäť stretnú futbalové reprezentácie Slovenska a Ukrajiny. Dovedna si výbery oboch krajín zmerali sily už trikrát, no až v pondelok 8. septembra 2014 pôjde v Kyjeve o súťažný duel. Domáci tréner Michail Fomenko a kormidelník Slovákov Ján Kozák budú na Olympijskom štadióne od 20.45 h SELČ bojovať o prvé body v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska.

"Pondelkový duel je vyvrcholením septembrového zrazu. Všetko sme smerovali k tomu, aby hráči boli pripravení na toto stretnutie," povedal kouč slovenského mužstva. Vo štvrtok večer jeho zverenci v prípravnom súboji zdolali v Žiline tím Malty 1:0. "Vyhrali sme, ale pocit z hry nebol najlepší," priznal Kozák, ktorý mal už po žilinskom súboji predstavu o zostave na stretnutie proti Ukrajine. "Verím, že všetci hráči budú pripravení na tento duel," dodal. 
Mužstvá Ukrajiny a Slovenska sa doteraz stretli trikrát, zakaždým v prípravných dueloch. V novembri 2002 v Trnave aj v apríli 2004 v Kyjeve sa zrodila remíza 1:1. Vo februári 2009 na turnaji v cyperskom Limassole triumfovali Ukrajinci 3:2. "V pondelok nás čaká omnoho silnejší súper ako Malta a oveľa náročnejší zápas. Nečakám od Ukrajincov totálnu ofenzívu, no hrajú doma a budú chcieť vyhrať. My sa však budeme snažiť o to isté," povedal pre odletom do Kyjeva súčasný kapitán slovenského mužstva Marek Hamšík, ktorý proti ukrajinskému tímu nastúpil už v spomenutom súboji na Cypre a raz skóroval za chrbát gólmana Šovkovského. 
Zatiaľ posledným Slovákov, ktorý v národnom tíme dal gól, je útočník nemeckého klubu 1. FC Union Berlín Adam Nemec: trafil do siete Malty vo štvrtok v Žiline. "V Kyjeve to bude veľmi ťažké, úplne iný duel ako v Žiline. Budeme hrať pravdepodobne pred vypredaným štadiónom. Pôjde o kvalifikačné body a stáť proti nám bude výborný a nepríjemný súper. Nemáme však čo stratiť, dáme do duelu všetko," poznamenal 29-ročný rodák z Banskej Bystrice. 
Podľa pravého obrancu Petra Pekaríka je pred duelom na Ukrajine dôležité, že Slováci zlomili nepriaznivú žilinskú sériu, keď pod Dubňom triumfovali takmer po šiestich rokoch čakania. Víťazstvu 1:0 nad Maltou predchádzalo osem zápasov (3 remízy a 5 prehier) v tomto dejisku. Predtým tu tím SR uspel v novembri 2008 v príprave proti Lichtenštajnsku. "Na kyjevský duel sme sa naladili víťazstvom, no čaká nás iný zápas ako vo štvrtok. Domáci sú obrovský favorit stretnutia, no my chceme vykročiť do kvalifikácie správnou nohou," deklaroval Pekarík. 
Aj brankár Matúš Kozáčik si myslí, že v pondelok čaká na Slovákov diametrálny odlišný zápas. "Ukrajina má väčšiu silu ako Malta. Bude to úplne iný duel, kvalita Ukrajiny je inde. Pokiaľ si dobre spomínam, tento súper už v Kyjeve dlhšie neprehral," poznamenal gólman českej Plzne. 
Ukrajinci sa v pondelkovom súboji musia zaobísť bez kapitána Anatolija Tymoščuka. Tridsaťpäťročný defenzívny stredopoliar ruského Zenitu Petrohrad sa zranil v stredu v príprave proti Moldavsku. Skúsený futbalista nastúpil na svoj 133. reprezentačný duel a je rekordérom v počte štartov za národný tím. Aj Slováci sa v tomto súboji predstavia bez tradičného kapitána, momentálne tiež zranený obranca Martin Škrtel by aj tak nemohol nastúpiť pre disciplinárny trest. 
Aj slovenskí futbalisti pozorne sledujú napätú situáciu na Ukrajine. "Podrobne som to neskúmal, vedomosti však mám. Je mi ľúto, čo sa tam deje. So spoluhráčmi v Kazachstane sme sa o tom bavili a Kyjev by mal byť pokojný," povedal skúsený zadák Ľubomír Michalík, ktorý sa do reprezentácie vrátil po dlhšej pauze. "Nie je to nič príjemné. Vedomie, že človek cestuje do krajiny, kde vládne vojna a nepokoje, trochu ovplyvní psychiku hráčov. Sme tu však kvôli futbalu a absolútne sa na to koncentrujeme. Verím, že to všetko pôjde mimo nás. Zápas v Kyjeve sa určite uskutoční bez najmenších problémov," poznamenal Peter Pekarík. 
Pondelňajší zápas Ukrajina – Slovensko povedú škótski rozhodcovia – hlavným bude Craig Thomson, na čiarach mu pomôžu Graham Chambers a Alan Mulvanny a pri bránkach Steven McLean a John Beaton. Rezervným štvrtým rozhodcom bude David McGeachie, pozorovateľom UEFA Švajčiar Markus Nobs. 
((myvideo:1))  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek