Pre nadané futbalové talenty vzniknú športové triedy

  • Šport / Futbal
  • 20. januára 2017, 09:21
  • Autor:mb/th

Jesennú časť sezóny majú úspešne za sebou aj najmenší futbalisti z prípravky PFK Piešťany. Kluby z Považia založili novú súťaž, tzv. Považskú miniligu. Premiérovo si ju vyskúšali tri najstaršie ročníky, ktoré si v nej počínali veľmi úspešne. Výkony najmladších futbalistov zanalyzoval tréner deväť- a desaťročných Ján Stachura.

Postavenie v tabuľke


Prípravka U9, teda ročník 2008, v minilige zvíťazila, keď pri výrazne aktívnom skóre dosiahla až 18 víťazstiev, tri prehry a štyri remízy. Prípravka U10, ročník 2007, obsadila takisto suverénne prvé miesto s náskokom 15 bodov, pričom svoj prvý súťažný ročník absolvovala bez jedinej prehry. Prípravka U11, ročník 2006, sa umiestnila v rámci miniligy na druhej priečke za tímom Dubnice, suverénom tejto kategórie.

Strelci gólov


Trénera J. Stachuru veľmi teší, že strelecky sa presadilo viac než desať hráčov z ročníka 2008 aj ročníka 2007: „Naši chlapci sa stali aj najlepšími strelcami celej miniligy – v kategórii U9 Adam Pernisch a v kategórii U10 Filip Fodrán. Oboch chcem vyzdvihnúť za ich prínos pre družstvo, pričom Adam patril k najlepším hráčom aj medzi staršími chlapcami v U10 a Filip sa stal dokonca najlepším piešťanským strelcom aj medzi o rok staršími chlapcami v U11.“

Najvýraznejšie pokroky


Na začiatku sezóny si piešťanské prípravky za cieľ určili zlepšiť sa najmä v individuálnej technike a v herných činnostiach jednotlivca. „Po slabšom úvode, keď bola v lete pre dovolenky nižšia účasť na tréningoch, sa chlapci dali dokopy a poctivo trénovali za vynikajúcej účasti. Priemer hráčov, ktorí sa zúčastnili tréningov, sa pohyboval medzi 18-20. U drvivej väčšiny prípravkárov sme zaznamenali viditeľný pokrok. Okrem spomínaných chlapcov by som chcel za všetkých vyzdvihnúť a pochváliť Lukasa Gešvandtnera z družstva U10, ktorý zaznamenal najväčší pokrok a z ktorého by si mali brať ostatní príklad. Samozrejme, máme na čom pracovať, veľký počet chlapcov prináša niekedy nižšiu koncentráciu a musíme sa zamerať aj na ďalšie aspekty hry, takže nás čaká ešte dlhá cesta. Verím však, že budeme pokračovať v nastavenom trende a naďalej sa budeme systematicky zlepšovať,“ uviedol J. Stachura.

Silné a slabé stránky


Za silné stránky považuje tréner individuálnu technickú vybavenosť hráčov, na ktorej sa darí úspešne pracovať. „Takisto veľmi pozitívne vnímam nasadenie v zápasoch a tempo hry. Za slabé stránky považujem slabšiu koncentráciu hráčov v určitých momentoch a veľké rozdiely v taktickej vyspelosti a vnímaní hry, čo je však zatiaľ ešte pochopiteľné vzhľadom na nízky vek. Rezervy máme, samozrejme, aj v kolektívnom poňatí hry, na tom sa budeme snažiť pracovať. Veľkou nevýhodou sú chýbajúci brankári, keď aj pri vysokom počte hráčov máme len jedného chlapca na tento post a musia tam zaskakovať hráči v poli. Medzi silné aj slabé stránky zároveň musím zaradiť aj premieňanie šancí. Veľkým pozitívom je obrovský počet streleckých príležitostí, ktorý si vytvoríme. Pri veľkom počte gólov však naši chlapci takmer rovnako často triafajú do konštrukcie brány, čo je pre nich niekedy až demotivujúce,“ povedal J. Stachura.

Ciele do konca sezóny


Z hľadiska programu je cieľom prípravky PFK zabezpečiť pre chlapcov zápasovú prax v zime halovými turnajmi a na jar pokračovať v ďalšom ročníku miniligy. „Z výkonnostného hľadiska sa budeme zameriavať ďalej na zlepšovanie individuálnej techniky hráčov a, samozrejme, na odstránení nedostatkov. Určite sa budeme pomaly snažiť o kolektívnejšie poňatie hry a koncentráciu na tréningoch. Takisto sa v oveľa väčšej miere zameriame na rozvoj pohybových schopností, keďže chlapci už sú vo veku, ktorý sa nazýva ‚zlatý vek motoriky‘, a je pre nich nesmierne dôležité, aby teraz naplno rozvinuli svoje pohybové schopnosti,“ vyjadril sa tréner.

Tréner prípraviek Ján Stachura hodnotí jesennú časť.

„Na záver by som chcel vyjadriť veľkú spokojnosť s tým, akým smerom sa v tomto roku klub vybral. Dáva to prísľub do budúcnosti, ktorý takisto ešte podčiarkujú tieto talentované ročníky v prípravke. V súvislosti s tým ma teší fakt, že sa nám podarilo dotiahnuť do konca rokovania so Základnou školou na Holubyho ulici v Piešťanoch a pokiaľ sa kladne vyjadrí aj mestské zastupiteľstvo, od školského roka 2017/2018 sa na tejto škole otvoria športové triedy pre piaty ročník. Tým sa vytvorí ďalšia možnosť pre našich talentovaných chlapcov z prípravky a všetkých ďalších, ktorí sa ešte len rozhodnú stať futbalistami alebo sa pridať k nám. Vzhľadom na tieto okolnosti si dovolím tvrdiť, že futbalová budúcnosť tohto regiónu je žlto-modrá a futbal v Piešťanoch bude spĺňať definíciu, že je športom pre všetkých. Dostupným pre každého, s mnohými možnosťami a príležitosťami, kvalitnou ponukou a starostlivosťou,“ dodal J. Stachura.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 17. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava