Memoriál Karola Šebeka má 20 rokov, pohár putuje do Veľkých Kostolian

  • Šport / Futbal
  • 27. apríla 2018, 07:08
  • Autor:Ján Král

V Piešťanoch v sobotu spomínali pri futbale na nezabudnuteľného človeka. Memoriál Karola Šebeka napísal už dvadsiatu kapitolu, čo je samo o sebe signálom, že na muža, ktorému je venovaný, jeho blízki a kamaráti radi spomínajú. Inak by podujatie také roky prežiť nemohlo.

Halou Gymnázia Pierra de Coubertina sa niesla kamarátska atmosféra. Všetci chceli vyhrať, medziľudské vzťahy však ani zápolenia na palubovke nenarušili. Naopak, umocnili. Zo slov účastníkov zaznievalo, že po roku znova radi prišli.
Karol Šebek sa stal v roku 1997 náčelníkom Mestskej polície v Piešťanoch. V tíme svojich ľudí bol obľúbeným šéfom pre svoje povahové črty. So svojím zástupcom Marcelom Mihalikom začali organizovať futbalový turnaj, na ktorom sa stretávali mestské polície či iné bezpečnostné zložky. Karolovi Šebekovi však podkopala zdravie choroba a vo veku 54 rokov svoj najťažší súboj v živote prehral.
Turnaj potom premenovali na jeho memoriál a doposiaľ sa teší obľube. V sobotu zvádzalo súboje osem tímov, vo finále napokon zvíťazili Veľké Kostoľany nad družstvom Marell Trnava, ktorý dal dokopy Šebekov syn Marek, 2:1. V súboji o tretie miesto PD Moravany nad Váhom zdolali Mestskú políciu Piešťany 2:1. Na ďalších priečkach bez určovania poradia skončili Termomont Trnava, V-Sport Piešťany, Veľvyslanectvo Ukrajiny v SR a Cesty Nitra.

V Kostoľanoch nezabudli


Veľké Kostoľany sú s K. Šebekom úzko späté. Rodák z českého Mělníka si tu našiel manželku a v dedine z piešťanského regiónu sa usadil. Ako veľký futbalový nadšenec funkcionársky pomáhal miestnemu klubu, za ktorý si i rád zahral.
„Hrávali sme spolu za starých pánov, bol to zodpovedný a poctivý futbalista, hru mal rád a vždy si rád prišiel kopnúť do lopty. Po povahovej stránke patril medzi serióznych ľudí, bol kľuďas. Po futbale sme si často v partii sadli a zaspievali, bol to príjemný človek,“ spomínal Viliam Porubský, ktorý bol na turnaji ako vedúci mužstva Veľkých Kostolian.
Na podujatie sa prišiel pozrieť aj brat K. Šebeka, Ladislav, ktorý momentálne žije neďaleko Mladej Boleslavy. „Páči sa mi atmosféra tohto turnaja. Karol bol veľký futbalový nadšenec, aj mňa k nemu ako o tri roky starší brat priviedol. Šport bral vážne, prežíval víťazstvá aj neúspechy. Medzi kamarátmi bol obľúbený. Vážim si tradíciu tohto turnaja, ktorý výrazne podporuje aj jeho syn Marek,“ uviedol L. Šebek.
Tradíciu chce zachovať
Marek Šebek odohral turnaj v drese číslo 47, ktorý symbolizuje rok narodenia jeho otca. Podujatie roky podporuje aj finančne.
„Hektická doba nám neumožňuje zastaviť sa, podebatovať len tak so známymi a kamarátmi. O to cennejšie bývajú takéto stretnutia. Zastávam názor, že tradície treba udržiavať, zvlášť pri turnaji, ktorý funguje 20 rokov. Otec bol akčný človek, spoločenský, chodil rád medzi ľudí. Mal veľa priateľov, som rád, že mnohí si prídu na neho dodnes zaspomínať, i keď je pravda, že niektorí účastníci turnaja ho už ani nemohli poznať. Podstatné je, že sa akcia stále nesie v duchu spomienky na neho,“ povedal M. Šebek.
Ako dodal, 20. ročníkom sa nič nekončí. Aj preto tento rok zakúpili organizátori nový putovný pohár.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava