M. Krajčovič: Chceme hrať atraktívny futbal

  • Šport / Futbal
  • 29. júla 2016, 08:54
  • Autor:Tomáš Horký

PFK Piešťany bude mať po takmer dvojročnej prestávke opäť A-mužstvo. Nové vedenie futbalového klubu prihlásilo seniorský tím do ôsmej ligy, ktorá odštartuje už 6. augusta. Trénerom bude dobre známy Michal Krajčovič, ktorý prial výzvu vrátiť piešťanský futbal opäť na vyššie méty. Skúsený kouč chce s mužstvom produkovať kombinačný futbal a v rozhovore takisto prezradil, že jednoznačným cieľom je postup do vyššej súťaže.

► Po zmene vo vedení PFK prihlásili noví predstavitelia klubu A-mužstvo do ôsmej ligy a v Piešťanoch sa tak po dvoch rokoch bude hrať opäť seniorský futbal. V akom štádiu sa momentálne nachádza vami vedené áčko?
Nachádzame sa v počiatočnom stave. Stále hľadáme vhodných hráčov, ktorí budú schopní pravidelne absolvovať tréningový proces a zápasy. Nakoľko fungujeme na dobrovoľnej báze, ťažko ovplyvníme tých hráčov, ktorí majú svoje povinnosti. Niektorí pracujú na zmeny, iní mimo Piešťan. Navyše je stále dovolenkové obdobie, takže zatiaľ sa nám to darí čiastočne. Až do soboty sme nehrali žiaden prípravný zápas, ale verím, že sa to dostane do správnych koľají.

► Prípravu na sezónu 2016/2017 ste odštartovali pred dvomi týždňami. Ako to zatiaľ vyzerá s hráčskym kádrom?

Dvadsaťtri hráčov mi prisľúbilo, že sa zapojí do tréningového procesu. Zatiaľ bol však najvyšší počet na tréningu 12. Máme dvoch stabilných brankárov, takže verím, že na každý zápas aspoň jeden brankár príde. Káder je vyskladaný z futbalistov rôznych vekových kategórií. Zatiaľ majú lepšiu účasť na tréningoch starší hráči, mladší ich niekedy vynechávajú, no z objektívnych dôvodov.

► Môžete prezradiť, ako prebiehala tvorba mužstva, ktoré by malo nastupovať v nasledujúcej sezóne?
Oslovil som hráčov, ktorých osobne poznám a ktorí tu v minulosti pôsobili. Potom som už dostával nejaké tipy a postupne som všetkých oslovoval. Celkovo som mal na papieri asi 50 hráčov, polovica zareagovala pozitívne. Vo futbale je konkurencia veľká a aj po okolitých obciach si hráči dokážu niečo zarobiť, takže idú skôr tam.

► Spomínali ste, že kostru tímu budú tvoriť najmä starší a skúsenejší hráči, ktorí už v Piešťanoch pôsobili. Môžete vymenovať tých, na ktorých by malo byť mužstvo postavené?
Kostra by mala byť tvorená zo skúsených hráčov. V bráne sa budú
točiť Martin Nitka a Dušan Hrudka, potom spomeniem Cyrila Stachuru, Martina Javorku staršieho i mladšieho, Martina Krajčoviča, Petra Uváčika, Petra Vallu a dúfam, že v Piešťanoch zostane aj Jožo Glos. Z mladších hráčov môžem vymenovať Igora Octu, Patrika Saba či Jána Stachura. Ostatní sa dúfam pripoja a ukážu sa tiež v dobrom svetle.

► V minulej sezóne sa celkom darilo staršiemu i mladšiemu dorastu PFK. Máte v pláne zapojiť do áčka aj niektorých mladíkov?
Je to moja predstava a chcel by som niekedy dopĺňať áčko chlapcami zo staršieho dorastu. Uvidíme, či budú mať záujem. Starší dorast navyše bude chcieť postúpiť do vyššej súťaže, takže by som ho nerád nejako oslaboval. Ak však budú mať dorastenci voľno, určite ich oslovím, aby nám pomohli.

► Času na prípravu pred sezónou nie je veľa. Na čo konkrétne sa v tréningovom procese zameriavate?
Rešpektujem, že v kádri máme starších hráčov a takých, ktorí menej trénovali. Nejdeme do nejakej extrémnej záťaže. Venujeme sa skôr dynamike, šprintom, koordinačným veciam a najmä herným prvkom. Moja trénerská metodika je založená na hrách, takže to nemienim nejako meniť. Príprava sa zatiaľ nenapĺňa úplne podľa mojich predstáv, ale verím, že sa do začiatku súťaže pripravíme a budeme nachystaní na sezónu.

► Budete mať k dispozícii aj nejaký realizačný tím, ktorý bude fungovať okolo A-mužstva?
Asistentom bude môj brat Martin Krajčovič, vedúcim družstva Željko Milačič a masérom pravdepodobne Tóno Šiška.

► Hráči budú hrať bez nároku na odmenu a na dobrovoľnej báze. Bude ťažké ich motivovať, aby dodržiavali tréningovú a zápasovú disciplínu?
Hráčov zatiaľ málo poznám po charakterovej stránke. Mne veľmi záleží, aby to tu fungovalo. Verím, že aj starší hráči prišli preto, aby pomohli klubu. U mladších očakávam, že sa pridajú a ukážu svoj charakter. Vždy som dbal na to, aby bola dobrá partia, a verím, že sa tímovú chémiu podarí vytvoriť aj teraz. Chceme, aby v Piešťanoch bolo zdravé prostredie a všetci sa tu dobre cítili. Od hráčov až po fanúšikov.

Tréner má s tímom ambíciu postúpiť do vyššej súťaže hneď v prvej sezóne.

► Piešťanským fanúšikom zápasy A-mužstva určite chýbali. Chcete sa im po prestávke odvďačiť atraktívnym futbalom?
Budeme sa snažiť hrať kombinačný futbal. Starší hráči ovládajú prácu s loptou, chceme ju mať pod kontrolou, a mladší by tomu mali dodať trošku rýchlosti a dravosti.

► V ôsmej lige budete pravdepodobne patriť k favoritom na postup. Je teda prioritným cieľom postúpiť do vyššej súťaže hneď v prvej sezóne?

Iný cieľ ako postup ani nemôžeme mať. Síce to ešte len rozbiehame, ale ambície nemôžeme mať malé.

► Prvé kolo odohráte 6. augusta proti Sokolovciam, ktoré budú tiež jedným z favoritov súťaže. Bude hneď tento zápas pomyselným zrkadlom toho, v akom stave sa nachádzate?

Sokolovce sú najväčší ašpirant na postup. Aspoň to tak deklarujú. Chcú postúpiť a určite pôjdu do sezóny veľmi odhodlane. Hneď prvé stretnutie nám teda ukáže, na čom sme.

► Máte informácie aj o ďalších súperoch v ôsmej lige?

Priznám sa, že nemám príliš zmapovanú túto súťaž, pretože som na zápasy ôsmej ligy minulý rok nechodil. Z tabuľky viem, že Sokolovce a Kočín-Lančár budú patriť k favoritom, takže to budú takí naši priami súperi.

► Možno je ešte skoro hovoriť, no je nejakým koncepčným cieľom PFK postupovať rok čo rok vyššie?
Minimálne do krajskej súťaže by sme chceli rok po roku postúpiť. Vo vyšších súťažiach je konkurencia už kvalitnejšia, sú tam mužstvá, v ktorých sú financie, bude to tam ťažšie. Chceme však vrátiť PFK meno, aké malo v minulosti.

► Mužský futbal v Piešťanoch bol úplne na lopatkách. Čo vás motivovalo prijať funkciu hlavného trénera?
Som veľký srdciar piešťanského futbalu. Vždy mi na ňom záležalo. Do 21 rokov som tu hrával, neskôr som trénoval. Piešťanský futbal bol u mňa vždy na prvom mieste a trápilo ma, kam spadol. Oslovil ma už bývalý predseda Róbert Studený, absolvoval som s ním predbežné rokovania. Keďže prišlo aj k výmene vedenia, ktoré považujem za dobré, tak som sa len utvrdil v tom, že PFK chcem pomôcť.

► Športovým riaditeľom PFK je skúsený tréner i funkcionár Cyril Stachura. Bude vám aj on nejako pomáhať pri vedení mužstva, keďže by mal sám hrávať?
Bude mať na starosti športovú stránku klubu. Určite s ním aj budem veľa vecí konzultovať, rešpektujem ho ako odborníka a teším sa na spoluprácu.

► V novom vedení klubu sú viacerí „srdciari“, ktorí chcú pomôcť zlepšiť situáciu pri mládeži i u seniorov. Ako ste spokojný s kolektívom spolupracovníkov?

Sme všetci kamaráti. Vo futbale sme už niečo absolvovali a verím, že sa nám podarí dostať piešťanský futbal vyššie. Veľa o futbale diskutujeme, samozrejme, sú nejaké výmeny názorov, ale to k tomu patrí. Verím, že sa nám podarí zlepšiť športovú i ekonomickú stránku klubu.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 26. júla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek