Futsalista M. Směřička prestúpil do Slavie Praha

  • Šport / Futbal
  • 27. januára 2017, 12:28
  • Autor:Tomáš Horký

Pobedimčan Martin Směřička patrí k najlepším futsalistom na Slovensku, minulý rok získal s Pinerolou Bratislava majstrovský titul a zaradil sa k oporám reprezentácie. Teraz sa však rozhodol spraviť ďalší krok vo svojej kariére. Počas uplynulého týždňa prestúpil do celku Slavia Praha, ktorý je účastníkom českej najvyššej súťaže. V exkluzívnom rozhovore sme sa s M. Směřičkom pozhovárali o dôvodoch prestupu i o dojmoch z nového pôsobiska.

► V posledných sezónach ste patrili k oporám bratislavského tímu Pinerola, s ktorým ste získali aj majstrovský titul. Teraz ste sa však rozhodli o krok dopredu. Ako sa zrodil prestup do Slavie Praha?
So Slaviou som bol v kontakte už dlhší čas, dokonca tesne predtým, ako som začal hrávať v Pinerole. Vtedy som však už bol dohodnutý s Bratislavčanmi a nechcel som narýchlo meniť svoje rozhodnutie. Potom, ako sme sa stali majstrami Slovenska, nás čakala Liga majstrov, zo skupiny sme však nepostúpili a jednania so Slaviou sa zintenzívnili.

► Čo najviac zavážilo, že ste sa rozhodli prestúpiť do tímu z českej metropoly?
Slavia minulý rok dosiahla tretie miesto v českej lige, navyše je tam viacero mladých perspektívnych hráčov doplnených o niekoľko skúsených. Páčila sa mi teda skladba mužstva, prostredie, história klubu aj dlhodobejšia vízia, ktorá môže aj nemusí byť naplnená. Navyše, česká liga je v súčasnosti o level vyššie ako slovenská. Preto som chcel práve do Českej republiky prestúpiť a nazbierať ďalšie skúsenosti.

► V Pinerole Bratislava ste patrili ku kľúčovým hráčom. Ako prijali váš odchod? Určite pre nich budete citeľnou stratou…

Ako kto. Spoluhráči mi prestup priali, vidia, že je to krok dopredu, a želali mi veľa úspechov bez zranení. Horšie to bolo s vedením, nakoľko odchádzam počas rozbehnutej sezóny, keď Pinerola chce opäť zabojovať o obhajobu titulu. Nebolo to príliš jednoduché, ale snažil som sa odísť v prestupovom termíne, aby klub mohol doplniť káder o nových hráčov.

M. Směřička sa na pôsobenie v pražskom klube teší.

► Vraveli ste, že Slavia si vás oťukávala už v minulosti. Prečo sa prestup „upiekol“ práve teraz?
Ako som už spomenul, pred dvomi rokmi sme boli prvý raz v kontakte, vtedy som však bol dohodnutý v Bratislave. Koniec koncov, bolo to dobré rozhodnutie, mali sme úspešnú majstrovskú sezónu, zahral som si Ligu majstrov, presadil som sa v reprezentácii a v lige som dával dosť gólov. Počas posledného polroka sa “nedalo” odísť, pripravovali sme sa na Ligu majstrov, po jej odohratí sa na mužstvo nalepilo veľa zranení a stretnutia sme hrali v núdzovom režime bez viacerých hráčov. Pred Vianocami som si v Gruzínsku počas zápasu zase zlomil sánku ja, čím sa prestup opäť posunul až do súčasnosti.

► Do Slavie prichádzate ako reprezentant a jeden z najlepších slovenských futsalistov. Čo od vás očakávajú v novom pôsobisku? Budú sa aj v Prahe na vás spoliehať ako na oporu?
O prestupe som jednal skôr len s manažérom, s trénerom som sa stretol až na prvom tréningu a následnom zápase. Jednoznačne by chceli skvalitniť a doplniť mužstvo, tak dúfam, že im v tom pomôžem. Snažia sa dlhodobo budovať solídny a mladý tím, ktorý bude postupne konkurovať v boji o titul.

► V aktuálnej sezóne patrí Slavia do stredu tabuľky, no ambície má zaiste vyššie. Aké máte poznatky o kvalite najvyššej českej súťaže?

Je omnoho kvalitnejšia a vyrovnanejšia ako slovenská. V popredí je Era-pack Chrudim, dlhoročný majster Česka, konkurentom je Benago. Slavia skončila vlani na treťom mieste, čo by určite chcela dokázať aj tento rok. Momentálne je v strede tabuľky, ale po mojom premiérovom víťaznom zápase sme sa posunuli na štvrté miesto. Je to momentálne o každom stretnutí, každý môže vyhrať s každým, čiže tabuľka sa bude meniť do posledného momentu základnej časti.

► Ako vás prijali v kolektíve? Poznáte už nových spoluhráčov?
Áno, v tíme som poznal jedného hráča, proti ktorému som nastupoval ešte na reprezentačnej úrovni v dvadsaťjednotke, tak mi aj s prvým dňom v Prahe pomáhal, aby som sa trošku zorientoval.

Pobedimčan patrí medzi najlepších futsalistov na Slovensku.

► Praha je svetoznáme mesto a turistická metropola, ktorá vo voľnom čase ponúka veľa lákadiel. Tešíte sa už na život v hlavnom meste Česka?
Sám neviem, vyhovuje mi veľkosť mesta, akú majú Piešťany, tak som naozaj zvedavý, ako sa v Prahe budem cítiť. Určite to bude niečo nové, ale som mladý a dúfam, že si na všetko rýchlo zvyknem.

► Okrem toho, že sa venujete futsalu, nastupujete aj za futbalové Trebatice. Bude sa to dať skĺbiť alebo s vami v Trebaticiach nebudú môcť rátať v jarnej časti piatej ligy?
Nakoľko sa väčšina zápasov českej ligy hrá v piatok, mal by som byť počas víkendov doma, teda aspoň do konca tejto sezóny. Za Trebatice by som teda ešte mal nastupovať a pomôcť im k postupu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 3, ktoré je v predaji od 24. januára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava