Vlek na Ahoji preložili a predĺžili o sto metrov

  • Šport / Ostatné športy
  • 11. novembra 2016, 09:11
  • Autor:vd

Len čo sa skončili Majstrovstvá Slovenska v lyžovaní na tráve, na svahu Ahoj nad obcou Banka začali piati nadšenci spolu s rodičmi detí, ktoré sa venujú lyžovaniu, vykonávať prekládku vleku. Nielenže ho umiestnili na výhodnejšie miesto, ale ho aj predĺžili približne o sto metrov.

Pomohol im inzerát, v ktorom ponúkali odpredaj starého vleku v obci Utekáč, aby z neho mohli demontovať potrebné komponenty. Práce finišujú, potrebná je i revízia. Vlek, ktorý po novom meria 365 metrov, chcú dokončiť skôr, ako ich predbehne sneh. O aktivite porozprával správca lyžiarskeho strediska Martin Jánoška z Banky.

► Aký je názov vášho klubu a odkedy funguje?
Neoficiálne sme Lyžiarsky klub Ahoj, ale to je názov len pre naše potreby, pretože lyžiarske stredisko Ahoj patrí pod Obec Banka. Ja som určený ako správca strediska a so mnou sa oň starajú ďalší štyria nadšenci – Michal Klampár, Ján Vittek, Martin Filo a Andrej Masaryk. Ahoj funguje od roku 1979 a v tomto zložení sa o neho staráme od roku 2006.

► Kedy a akým spôsobom ste realizovali predĺženie vleku, kto vám najviac pomohol, prípadne poskytol finančnú injekciu?
Prekládku vleku sme začali realizovať v septembri hneď po skončení Majstrovstiev Slovenska v lyžovaní na tráve. Momentálne je totiž Ahoj oficiálnym centrom pre tento šport na Slovensku. Na predĺžení vleku z 260 na 365 metrov sa podieľali všetci z obsluhy vlekov a tiež rodičia lyžiarov, ktorí tu trénujú a každoročne organizujú nielen majstrovstvá Slovenska, ale každý druhý rok i medzinárodné FIS preteky detí do 15 rokov. Finančne pomohla okrem Obce Banka aj Slovenská lyžiarska asociácia, ktorá sa postarala o dokúpenie potrebnej dĺžky lana a jeho záplet.

► Čo bolo na naddlžovaní či prekládke technicky najnáročnejšie a prečo?

Najnáročnejšia časť na prekládke bol záplet lana. Ten musela robiť špecializovaná firma. Odborníci tiež museli osadiť 150 metrov kábla.

► Vraj zháňanie komponentov na staré typy vlekov je riadna fuška, ako sa vám to podarilo?
Náhradné diely na vleky typu EPV sa už nové zohnať nedajú, a tak sme radi, že sa nám to podarilo cez inzerát. Demontovali sme ho vo veľmi náročnom teréne v Utekáči. Museli sme to vykonať ručne, bez pomoci akejkoľvek techniky, za čo som všetkým zúčastneným Ahojákom veľmi vďačný!

► Ako to na Ahoji teraz vyzerá?

Výhoda tejto aktivity spočíva v predĺžení hornej zjazdovky a hlavne v oveľa väčšej bezpečnosti, keďže už vlek nejde stredom zjazdovky, ale jej krajom. Lyžiari budú mať väčší komfort.

► Kedy vlek sprístupníte verejnosti?
Dúfame, že nám počasie ešte nejakú dobu bude priať, aby sme do začiatku zimy mali aj s revíziou všetko pripravené. Veď čo ak nás tento rok náhodou Perinbaba príjemne prekvapí a pošle do tejto lokality trošku snehu!

► Väčšina ľudí z okolia vaše lyžiarske stredisko pozná, skúste ho však predstaviť tým, čo sa na Ahoji ešte nevyskytli.

Na ahojáckych zjazdovkách sa učilo lyžovať už množstvo detí zo širokého okolia Banky i z Piešťan. Spodná zjazdovka má približne 500 metrov, horná 365. Hlavne horná je pre svoju polohu ideálna na učenie detí prvým lyžiarskym krôčikom a v lete spĺňa parametre pre lyžovanie na tráve.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 8. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel