Víťazný návrat P. Nemca na Slovakia Ring vo vypožičanom aute

  • Šport / Ostatné športy
  • 11. septembra 2015, 09:49
  • Autor:T. Horký

Piešťanský automobilový pretekár Patrik Nemec sa po ročnej pauze opäť predstavil na okruhu Slovakia Ring. Zo svojich pretekárskych kvalít však nestratil nič a na Veľkej Cene Slovenska 2015 ovládol svoju kategóriu a celkovo sa umiestnil na siedmej priečke. To všetko dosiahol na vypožičanom aute Praga R1, v ktorom sedel prvýkrát, nakoľko mal so svojím Seatom Leon technické problémy. Viac nám o kurióznej situácii, ktorá sa vyskytla počas pretekov, porozprával v exkluzívnom rozhovore.

► Po ročnej pauze ste sa opäť predstavili na Slovakia Ringu na Veľkej cene Slovenska. Chýbalo vám pretekanie na okruhu?
Išli sme tam v rámci srandy. S kolegom Vladom Hybáčkom sme mali pretekať v triede do 2000 kubických centimetrov so Seatom Leon (dvojliter, atmosferický). Jedny preteky mal ísť v sobotu Vlado a v nedeľu som si za volant mal sadnúť ja. Priebeh nám však trošku zmenil plány.

► Priblížte nám, čo sa udialo?
V piatok boli voľné tréningy, Vlado absolvoval v sobotu aj kvalifikáciu, aj preteky. V kvalifikácii mal druhý najlepší čas a celkovo aj skončil na druhom mieste. Sobota sa tak pre nás skončila celkom úspešne. Po pretekoch sme šli k technikom na kontrolu a zrazu sme nemohli auto naštartovať. Zisťovali sme, čo sa deje, a prišli sme na to, že je niečo s tesnením pod hlavou valcov. Unikal nám olej do vody, takže auto bolo nepoužiteľné a ja som nemohol v nedeľu štartovať.

P. Nemec pretekal vo vypožičanom aute Praga R1.

► Čo sa odohralo potom?
Najskôr sme to odpískali. Mne to však nedalo, obvolal som známych, čo majú lepšie autá, a o pol druhej ráno sa nám podarilo vybaviť vozidlo od Teamu Praga. Oni sa zúčastnili len sobotňajších vytrvalostných pretekov. A na nedeľu v triede D4 +2000 bolo voľné. Dohodli sme sa a dá sa povedať, že sme o druhej ráno na párty vybavili auto na moje ranné preteky. (smiech)

► Môžete nám priblížiť auto, do ktorého ste teda napokon nasadli?

Bola to Praga R1, dvojliter, atmosferický – 240-koňové žihadlo. Malo ešte menej koní ako náš Seat Leon, no keďže je to špeciálne auto, lepšie brzdilo, bolo ľahšie a sedelo vynikajúco v zákrutách. Je to tiež monokok, niečo ako formula.

Víťazný piešťanský pretekár.

► Nebolo to náročné sedieť v novom aute a hneď aj pretekať?
Ráno som išiel jeden desaťminútový tréning, polhodinu nato meraný tréning a popoludní normálne preteky. V aute som sedel prvýkrát a hneď som spravil taký istý čas, aký jazdili oficiálni jazdci z Pragy. To však nebolo všetko. V hlavných pretekoch som
ovládol svoju triedu a celkovo som skončil na siedmom mieste.

► V aute ste sedeli prvýkrát a ani zďaleka nebolo v štartovom poli obsahovo najsilnejšie, váš výsledok je teda určite výborný…
Je to tak. V mojej kategórii bol napríklad aj Mercedes SLS, ktorý mal takmer 700 koní. Na rovine som nemal šancu, ale v zákrutách som ho predbiehal. Pokojne aj z vonkajšej strany, keďže moje auto ohromne držalo na ceste.

► Zrejme to nenechalo chladných ani motoristických odborníkov a nadšencov. Aké ste mali na svoj výkon ohlasy?
Boli parádne. Dokonca ma z Teamu Praga pozvali na ďalšie preteky do Brna, aby som za nich štartoval ako fabrický pilot.

Nemcov monokok mal výhodu najmä v zákrutách.

► Aká je teda vaša ďalšia budúcnosť? Uvidíme vás v podobných pretekoch častejšie?
Teraz som mal ročnú pauzu, sem-tam som testoval nejaké autá, no nesúťažil som. Zatiaľ z toho nerobím nejaké závery, ale dá sa povedať, že som si potvrdil svoje jazdecké kvality. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Zatiaľ sa venujem mojim deťom, ktoré pretekajú na motokárach, a vychovávam nové motoristické nádeje.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 37, ktoré je v predaji od 8. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín