Úspech triatlonistu Kuba na elitných pretekoch

  • Šport / Ostatné športy
  • 9. júna 2017, 09:35
  • Autor:T. Horký

Piešťanský triatlonista Ondrej Kubo dosiahol počas uplynulého víkendu mimoriadny úspech. Na elitných pretekoch The Championship 2017 v Šamoríne, ktoré sú neoficiálnymi majstrovstvami sveta, zvíťazil vo svojej kategórii a v celkovom poradí mužov skončil na vynikajúcom 19. mieste. Hoci sa mladý Piešťanec venuje tomuto nesmierne náročnému športu len pár rokov, je veľkou nádejou slovenského triatlonu.

► Na elitnom triatlonovom podujatí v Šamoríne ste dosiahli vynikajúce umiestnenie. Medzi špičkovými svetovými triatlonistami sa vám podarilo ovládnuť svoju kategóriu a v celkovom poradí mužov ste skončili na 19. mieste. Očakávali ste takýto úspech?
The Championship pritiahol na Slovensko najväčšiu elitu súčasného triatlonu. Kvalifikoval som sa vo vekovej kategórii 18-24 rokov a môj zámer vyhrať sa podaril. Zo všetkých „age-group“ pretekárov sa dostal predo mňa len jeden. Takže si myslím, že je to naozaj super úspech. Navyše, umiestnenie v TOP 20 na pretekoch takejto kvality je skutočne niečo, čo ukazuje, že idem správnym smerom.

► Trať v Šamoríne ste absolvovali s celkovým časom 4:10:45,2 hodiny a boli ste tretím najlepším Slovákom za Richardom Vargom a Karolom Džalajom. Môžete priblížiť dianie na trati a ako ste spokojný s výsledným časom?
Opäť som posunul svoje osobné maximum a so svojím časom som spokojný. Veľmi výrazne som si vďaka trénerovi Jánovi Roziakovi vylepšil plávanie a taktiež som si zlepšil cyklistickú časť. Avšak dosť silnou krízou som si prešiel na behu. Možno som až veľmi silno „tlačil“ na bicykli a možno to spôsobilo teplé počasie. Už po plávaní som bol na popredných priečkach, keď som zaplával 1,9 km za 25:43 minút. Cyklistickú časť (90 km) som absolvoval za 2:07:01 hodiny s priemernou rýchlosťou 42,51 km/h. Tu som v amatérskych kategóriách dominoval a vytvoril tak základ úspechu. Beh, ako som spomínal, nebol z môjho pohľadu vydarený. Bežal som 21,1 km s časom 1:31:04 h. Do cieľa som prišiel s 11-minútovým náskokom na Nemcov, ktorí brali druhú a tretiu priečku. Preteky som absolvoval za vyše tri a pol hodiny.

Ondrej Kubo (uprostred) vyhral kategóriu mužov od 18 do 24 rokov.

► Na štarte v Šamoríne sa objavili hviezdy svetového triatlonu ako Sebastian Kienle, Lionel Sanders, Richard Murray i ďalší. Čo vám dala táto skúsenosť?
Pre mňa to bolo úžasné. Sú to borci, ktorých sledujem na sociálnych sieťach, a zrazu stojím vedľa nich. Toto je na triatlone to najkrajšie. Aj úplný amatér má možnosť štartovať so svetovou špičkou. Porovnať svoj výkon s nimi je veľmi zložité. To, v akých podmienkach trénujú oni, je neporovnateľné. Preteky mi ukázali len to, že by to mala byť moja posledná amatérska sezóna.

► Stretli ste sa mimo pretekov aj s niektorými zo spomenutých hviezd a prehodili s nimi pár slov?

Keď som ich stretol v hoteli na oficiálnom stretnutí, bol som dosť prekvapený. Na fotkách, kde som ich doteraz mohol vidieť, mi pripadali mohutnejší, najmä ich nohy. Ale zdanie klame a ja mám zase silnejšiu motiváciu schudnúť. Aj môj tréner si robí so mňa srandu, že som morbídne obézny. Ale inak sú to super chalani, žiadne namyslené hviezdy. S každým sa odfotili a aj prehodili pár slov. Nikoho neodmietli a vždy boli priateľskí. Mne sa podarilo stretnúť pre mňa najväčšie legendy triatlonu Kienleho a Sandersa a odfotiť sa s nimi.
Cyklistická časť vyšla piešťanskému triatlonistovi podľa predstáv.

► The Championship 2017 bola zatiaľ asi najprestížnejšia akcia, ktorá sa konala v šamorínskom X-bionic sphere. Môžete vniesť trošku pohľadu do zákulisia? Bola organizácia pretekov na svetovej úrovni?

Ešte som zatiaľ neabsolvoval veľa pretekov po celom svete, ale keď dvojnásobný olympijský víťaz a víťaz Ironmana na Hawaii povedia, že to boli jedny z najlepšie zorganizovaných pretekov, na ktorých boli, veľa vám to naznačí. Nič nebolo nechané na náhodu. Všetci účastníci aj rodinní príslušníci museli byť nadmieru spokojní. Preteky takejto úrovne väčšinou vyžadujú príchod deň vopred. Piatok som sa musel zúčastniť brífingu, kde nám vysvetlili pravidlá a prezentovali trate. Večer sme už museli odovzdať bicykle do depa, aby sobota ráno prebiehala bez väčších zdržaní. Pri takom počte štartujúcich je to nutné.

► Hoci sa venujete triatlonu len pár rokov, vaše posledné umiestnenia sú ozaj skvelé. Chcete sa tomuto športu venovať naďalej a atakovať ešte vyššie priečky?
Áno, tento rok sa mi podarilo v rámci prípravy na tieto preteky získať titul Majstra Slovenska v duatlone, titul vicemajstra Slovenska v šprint duatlone a vylepšiť osobné maximum na polmaratóne (1:17:34 h). Dúfam, že zdravie vydrží, budem mať vhodné podmienky na tréning a budem schopný nejakým spôsobom financovať pretekanie. Ak sa toto podarí, budem veľmi rád pokračovať s týmto športom aj naďalej na stále lepšej úrovni.

Piešťanec s hviezdnym triatlonistom Sebastianom Kienlem.

► Momentálne pretekáte za triatlonový klub 3NT Bratislava. Aké podmienky vám vytvorili, máte už ponuky stať sa profesionálom?

Majiteľ tímu Peter Králik aj tréner Ján Roziak mi vytvárajú pravdepodobne najlepšie tréningové podmienky na Slovensku. 3NT Bratislava je najlepší triatlonový klub na Slovensku. Je tu výborná partia ľudí, ktorí majú veľkú vášeň a zanietenie pre tento šport. To, že pretekám práve za nich, nebude náhoda. Chcem sa teda všetkým z 3NT poďakovať, ako aj Maťovi Brnovi za podporu. Ako som už spomínal, dúfam, že toto bude posledná hobby sezóna. Musím zohnať sponzorov, pretože ak chcem robiť triatlon na svetovej úrovni, musím získať licenciu, ktorá stojí ročne tisíc eur. Preteky sú po celom svete, takže tam musíte cestovať s bicyklom, ubytovať sa a tak ďalej. Nie je ľahké všetko to utiahnuť sám s rodičmi.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín