Tomáš Líška uspel na fitnes súťaži v Dubaji

  • Šport / Ostatné športy
  • 23. júna 2017, 09:12
  • Autor:Tomáš Horký

Piešťanec Tomáš Líška, ktorý sa v minulosti venoval horskej cyklistike, žije už jeden a pol roka v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. Popri práci sa začal aktívne venovať fitnes a nedávno sa predstavil aj na amatérskej súťaži Dubai Muscle Beach IFBB Amateur Championship, kde sa mu podarilo dvakrát umiestniť na stupňoch víťazov.

► Môžete nám priblížiť súťaž, ktorú ste absolvovali?
V úvode by som chcel pozdraviť všetkých čitateľov Piešťanského týždňa z Dubaja. Súťaž sa konala 28. apríla. Bolo to väčšie podujatie, súťažilo sa vo všetkých IFBB (International Federation of Bodybuilding and Fitnes) kategóriách: bodybuilding, classic bodybuilding, classic physique a mens physique. Odhadujem, že počet súťažiacich mohol byť medzi 350 až 400.

► V dvoch kategóriách ste stáli na stupňoch víťazov. Kategóriu Mr. Swimwear ste dokonca vyhrali. Ste s výsledkami spokojný?
Najskôr som sa predstavil v kategórii IFBB mens physique, kde nás bolo v mojej divízii 24, a tu sa mi podarilo obsadiť tretie miesto, čo beriem ako výborný výsledok. V kategórii Mr. Swimwear sa mi podarilo zvíťaziť. Keďže to bola moja prvá súťaž a pripravoval som sa na ňu úplne sám, som s výsledkami neskutočne spokojný.

► Čo všetko vašim úspechom predchádzalo? Fitnes je tvrdá drina plná odriekania, striktného dodržiavania stravy a tréningového procesu. Aký režim ste mali v posledných týždňoch pred súťažou?

Dva mesiace pred súťažou boli naozaj náročné, keďže to bolo potrebne skĺbiť aj s prácou. Snažil som sa trénovať šesťkrát do týždňa, jeden deň som mal voľno. Veľkú výhodu som mal v tom, že v obchodnom centre, kde pracujem, máme výborné fitnescentrum, čo mi veľmi pomohlo s prispôsobením tréningov.

Piešťanec žije v Dubaji

► Priblížte nám v krátkosti, ako prebiehal váš bežný deň, keď ste sa pripravovali na súťaž?
Ráno som si pripravil stravu na celý deň, niekedy som to stihol aj večer predtým. Záležalo, aké som mal pracovné zaradenie. Hneď po prebudení som však nalačno absolvoval kardiotréning. Počas pracovnej prestávky alebo po práci som zase bežal do posilňovne odcvičiť silový tréning.

► Pri fitnes záleží veľa na strave. Ako ste prispôsobovali svoj jedálniček tréningovým dávkam?
V posledných dvoch mesiacoch sa ide na kalorický deficit pre dosiahnutie čo najlepšieho výsledku. Takže môžem povedať, že som bol viac unavený, podráždený a náladový, pretože jedlo milujem a môžem povedať, že som gurmán. Keď som si pripravoval menu na daný deň, všetko som vážil, aby som dodržiaval moje Macros (MACROS – proteíny, sacharidy a tuky). Tiež v tom období bola mojím najlepším priateľom aplikácia MyFitnessPal, ktorá mi pri dodržiavaní Macros pomáhala.

už jeden a pol roka.

► V minulosti ste sa venovali horskej cyklistike. Prečo ste sa rozhodli presedlať na fitnes? Zavážilo aj to, že žijete v Dubaji?
V minulosti som sa venoval cyklistike, ktorá patrila neodmysliteľne k môjmu životu, ako aj samotný šport. Po presťahovaní sa do Dubaja som si musel nájsť niečo, čomu sa môžem venovať, a najjednoduchšie bolo cvičiť. Ale keďže som súťaživý typ a mám rád výzvy, nechcel som cvičiť bez nejakého cieľa. Náhodou som sa dostal cez kamaráta k tejto súťaži a povedal som si, že to bude môj cieľ a idem sa na to naplno pripravovať.

► Pracujete pre populárnu americkú módnu značku Hollister. Ako ste sa k tejto práci dostali a prečo práve miesto v jednom z arabských emirátov?
K tejto práci som sa dostal cez spolužiačku z vysokej školy, ktorá mi dala kontakt. Najskôr som absolvoval tri pohovory cez Skype a potom si ma vybrali. V Dubaji som už jeden a pol roka.

► Aký je život na arabskom polostrove pre Slováka, ktorý na podobné extrémne horúčavy nie je príliš zvyknutý?

Určite to je iný život ako na Slovensku. Prežiť tu letné mesiace neprajem nikomu, pretože to je ozaj peklo. Aby to človek pochopil, musí to zažiť.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 24, ktoré je v predaji od 20. júna.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel