T. Vrábel, majster Slovenska v rally, úspešný aj na motokárach

  • Šport / Ostatné športy
  • 5. novembra 2016, 21:05
  • Autor:T. Horký

Motoristický pretekár Tomáš Vrábel z Piešťan má za sebou ďalší úspešný rok. V rámci Majstrovstiev Slovenska v rally sa vo svojej kategórii umiestnil na prvom mieste a získal majstrovský titul. Okrem automobilových pretekov si sezónu spestril jazdami na motokárach, kde v Slovenskom kartingovom pohári obsadil v premiérovej sezóne druhú priečku.

► V nedávno skončenej motoristickej sezóne ste súťažili na dvoch frontoch. Pretekali ste v rámci Majstrovstiev Slovenska v rally a takisto na motokárach v Slovenskom kartingovom pohári. Ako ste spokojný s výsledkami?
Rally som bral skôr primárne a motokáry sekundárne. Nakoniec to vyšlo tak, že som v rally niektoré preteky vynechal a v motokárach som absolvoval všetky. Rally je pre mňa prioritou. Dopadlo to tak, že som vo svojej kategórii majstrom Slovenska a v motokárach som skončil na druhom mieste.

► Koľko pretekov v rally ste počas roka absolvovali?
Sezóna sa skladala z piatich podujatí, z toho boli tri dvojdňové a dve jednodňové. To je celkovo osem súťažných dní. Finančne to nakoniec vyšlo tak, že som išiel všetky dvojdňové, takže som odjazdil šesť súťažných dní. Spolu s mojím navigátorom sme jazdili v Maďarsku na Rally Eger, v Čechách na Rally Hustopeče a u nás na Rally Košice. Vo všetkých sme vyhrali a vyšlo to na majstrovský titul.

Okrem rally si T. Vrábel zajazdil aj na motokárach.

► Sériu majstrovstiev Slovenska ste jazdili prvýkrát, predtým ste s autom daihatsu kraľovali Slovenskému rally poháru. Prechod do vyššej série vám však vyšiel na jednotku…

Prial by som, ak by bola konkurencia o niečo silnejšia. Teraz sme jazdili prvý rok majstrovstvá Slovenska a hneď sme získali titul. Súťažili sme v triede do 1600 centimetrov kubických, čo síce bolo lepšie ako v minulých sezónach, ale želal by som si ešte väčšiu kvalitu jazdcov.

► Dlhé roky ste jazdili na aute daihatsu, teraz ste prešli k Honde Civic, ktorá je výkonnejšia. Ktoré auto vám lepšie sedí?
Je to neporovnateľné. Určite sa lepšie jazdí s hondou, je oveľa silnejšia. Daihatsu je super na snehu alebo na blate, ale na ňom sa preteky príliš nejazdia. V štandardných podmienkach je honda rozhodne lepšia.

Piešťanec odjazdil majstrovstvá Slovenska v rally na Honde Civic.

► V závere sezóny sa chcete predstaviť na exhibičných pretekoch Autoshow na Slovakiaringu, kde by ste mali sedieť v úplne inom automobile…
Budem mať požičaný Peugeot 208 R2, auto aktuálnej špecifikácie. Je to jedna z najlepších predokoliek, ktoré sa na rally používajú, takže som zvedavý, ako mi bude sedieť.

► V minulosti ste jazdili spoločne s navigátorom Pavlom Michalcom, v tejto sezóne však bol vaším spolujazdcom Marcel Hranka. Aká bola spolupráca?
Nebolo to zlé, ale potrebovali by sme spolu viac odjazdiť. Súhra nebola úplne stopercentná. Potrebovali by sme to ešte vyladiť, ale do budúcnosti to môže byť super.

► Čo sa týka budúcej rally sezóny, môžete nám už prezradiť nejaké plány?

Chcel by som so spomínaným peugeotom odjazdiť nejaké preteky, ale uvidíme, čo bude. Je to auto, ktoré patrí do najobľúbenejšej a najobsadzovanejšej triedy, takže by to mohlo byť veľmi zaujímavé.

V Slovenskom kartingovom pohári skončil na druhom mieste.

► Prvýkrát v živote ste vymenili auto za motokáru a odjazdil ste celý seriál Slovenského kartingového pohára, kde ste v kategórii štvortaktov skončili na celkovom druhom mieste. Na začiatok celkom dobré, nie?

Motokáry som jazdil prvýkrát a hneď som skončil druhý. Zvažujem, čo ďalej. Rád by som pokračoval, možno aj v inej kategórii. Uvidím, veľmi ma to chytilo.

► Keď porovnáte rally s motokárami, kde sa cítite lepšie?
Rally je moja srdcovka. Tam je nádherná celková atmosféra okolo pretekov a je to oveľa rôznorodejšie. Motokáry sú zase intenzívnejšie, čo sa týka jazdy. Ťažko sa mi to porovnáva, bavia ma obe disciplíny.

► Druhá priečka hneď v prvej kartingovej sezóne je rozhodne výborný výsledok. Na prvé miesto vám chýbalo veľa?
Na víťaza som stratil pár bodov, ale poviem, že reálne som naňho nemal. Bol lepší a zaslúžene vyhral. Jazdil som prvýkrát, tak som sa s tým ešte len zoznamoval a učil som sa za jazdy.

► V čom vidíte svoje najväčšie nedostatky, ktoré by potrebovali vylepšiť?
Pokiaľ sa tomu chcem venovať, budem musieť potrénovať, pretože mám veľké rezervy. Teraz som chodil niekoľkokrát trénovať, ale nebolo to rozhodne dostačujúce. Na motokárach je to namáhavejšie a je to hlavne o precíznosti a detailoch. Každý milimeter hrá dôležitú úlohu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 44, ktoré je v predaji od 31. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava