T. Beitlová: Z majstrovstiev Európy v Spartan Race chcem medailu

  • Šport / Ostatné športy
  • 3. júla 2015, 14:59
  • Autor:T. Horký

Brodiť sa v bahne, plaziť sa popod ostnatý drôt či prekonať ďalšie náročné prekážky nie je práve najjednoduchšie. Problém s tým však nemá Piešťanka Terézia Beitlová. Rozhodla sa vyskúšať si preteky Spartan Race. Hneď pri prvých dvoch štartoch dosiahla výborné výsledky a v exkluzívnom rozhovore nám prezradila viacero zaujímavostí z týchto náročných pretekov i ďalšie „spartanské“ ambície.

► Ste hlavne vytrvalostná bežkyňa a atlétka. Čo vás na prekážkovom behu Spartan Race najviac zaujalo?
Oslovil ma Peter Žiška – jeden z najlepších pretekárov v Spartan Race na Slovensku. Na škole je môj doktorand a prišiel za mnou, že im do tímu chýba dievča. Chvíľku som premýšľala a rozhodla sa vyskúšať. Bála som sa najmä zranení, pretože pri Spartan Race je väčšia pravdepodobnosť ako pri normálnom behu.

► Prvý Spartan Race ste absolvovali 16. mája v poľskej Gdyni. Tam sa pretekalo na najkratšej možnej päťkilometrovej trati. Pri premiére vám vyšiel husársky kúsok, nemýlim sa?
Áno, hneď sa mi podarilo vyhrať elitnú kategóriu žien s náskokom takmer 20 minút. Síce v menšej konkurencii, ale predbehla som aj veľa chalanov.

Na Spartan Race sa T. Beitlová musela brodiť bahnom.

► O pár týždňov ste na rovnako dlhej trati v českom Litoveli skončili tesne pod stupňami víťazov na štvrtom mieste. Prečo to nevyšlo na medailu?
Baba, čo vyhrala, mala veľký náskok. Bežecky aj prekážkovo ma prevyšovala. Ďalšie dve dievčatá predo mnou sa vyšplhali po lane, čo sa mne nepodarilo a 30 trestných „angličákov“ ma pribrzdilo. Nezvládla som ešte aj hod oštepom a šplh na lane.

► Porovnajte oboje preteky. Kde vám to viac vyhovovalo?

Viac sa mi páčil kopcovitý terén na veľmi peknom mieste v Gdyni. V jednom úseku sa naskytol pohľad aj na Baltské more. V Litoveli viac-menej na rovine sme sa napríklad 500 metrov brodili cez vodu.

► Absolvovať Spartan Race nie je len tak. Mali ste špeciálnu prípravu?

Trénovala som hlavne oštep a začala robiť aj niektoré cviky z crossfitu s vlastnou váhou, ktoré potom môžem využiť pri pretekoch.
Piešťanka Terézia Beitlová

► Najviac vás potrápil šplh na lane a hod oštepom. Aké ďalšie prekážky ste absolvovali?
Šplh mi robil ozaj problém. Vyšplhať sa z vody nie je najjednoduchšie. Oštepom hádžem príliš málo, takže sa potrebujem aj v tomto zlepšiť. Ostatné prekážky, napríklad rúčkovanie cez hrazdy, prekážkové steny, lezenie pod ostnatý drôt, sú v pohode. Tiež tam bol memory test – musela som si zapamätať heslo a číslo, ktoré mi dali pri štarte.

► V akom stave ste prišli do cieľa? Zraniť sa asi nie je príliš náročné…
Nohy, celé od modrín a škrabancov, som celý týždeň skrývala pod dlhé nohavice. V krátkych sa na mňa všetci pozerali, či som obeťou domáceho násilia (smiech). Nie je to beh po cestičke, v niektorých úsekoch sme prechádzali po pás v žihľave.

► Pre chlapa podobné prekážky väčšinou neznamenajú problém. Ženy sú viac „zhýčkané“, brodiť sa cez blato nemusí byť najpríjemnejšie. Vás to netrápi?
Vôbec, neprekáža mi to. Spomínam si na jeden nechutný úsek v Litoveli. V blatovom jazierku sme podplávali prekážku. Blato sa ale po pretekoch umyje.

Šplh jej robil najväčšie problémy.

► Prvé preteky vyhrať a na druhých skončiť tesne pod stupňami víťazov sa nepodarí len tak hocikomu. Aké sú ohlasy?
Všetci boli z toho v šoku a pýtali sa, kto som. Po Litoveli mi napríklad písala Peťa Veselá z Čiech, ktorá skončila predo mnou, že čo som zač a pogratulovala mi za výborný výkon.

► Aká panuje pri Spartan Race medzi pretekárkami nálada? Zrejme si nič nedarujete…

Niekedy to nie je práve fair-play. Napríklad v Litoveli sme utekali dve pretekárky k bežeckej stene, a keďže tam chcela byť moja konkurentka prvá, odstrčila ma a predbehla. Na prekážkach musím byť priebojná.

► Sezóna pokračuje. Čo vás čaká v najbližšom období?

Chystám sa 13. júla na Donovaloch postaviť na stupeň víťazov. Potom sú preteky v poľskej Krynici. Ešte sa rozhodujem, či pôjdem. Najväčší cieľ je absolvovať začiatkom septembra v Tatranskej Lomnici majstrovstvá Európy na najdlhšej trati, teda zdolať vyše 20 kilometrov a asi 29 prekážok.
Na preteky ju nahovoril Peter Žiška, jeden z najlepších „spartanracerov“.

► Na európskom šampionáte v Tatrách sa zídu najlepšie pretekárky starého kontinentu. Veríte si?
Poškuľujem po stupňoch víťazov. Neviem, či mám na víťazstvo, konkurencia je veľká, ale druhá-tretia priečka sú celkom reálne. Čo mám správy, Tereza Janečková je na tom bežecky veľmi dobre. Ostatné baby sú možno fyzicky silnejšie, čo využijú hlavne na prekážkach, ale bežecky som na tom určite lepšie. A práve vytrvalosť bude v Lomnici veľmi dôležitá. v zime som nabehala každý mesiac asi 500 kilometrov, dúfam, že forma vydrží.

► V októbri sa uskutočnia v USA majstrovstvá sveta v Spartan Race. Štart v Amerike vás neláka?
Za víťazstvo v Gdyni mi patrí tzv. zlatá minca, čím som sa na majstrovstvá sveta kvalifikovala. Je to však finančne dosť nákladné, takže sa mi tam podarí ísť, len ak zoženiem sponzora.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 30. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín