Slovenskí ragbisti nestačili v Piešťanoch na Cyprus

  • Šport / Ostatné športy
  • 6. decembra 2017, 01:30
  • Autor:th

Počas posledného novembrového víkendu sa odohral jeden z najťažších súbojov slovenskej mužskej reprezentácie v ragby. Tá v rámci kvalifikačných súbojov v Conference 2 South nastúpila v sobotu 25. novembra na domácom ihrisku v Piešťanoch proti kvalitne pripravenému reprezentačnému výberu Cypru, ktorého tím sa skladal z viacerých hráčov pôsobiacich na Britských ostrovoch.

Zraz reprezentácie bol už dva dni pred stretnutím, aby hráči naplno využili domáce prostredie a absolvovali dostatočné množstvo tréningových jednotiek pred dôležitým zápasom. Prípravy sa zúčastnil aj dlhoročný český reprezentant a odborník na roj Pavel „Varan“ Šťastný, ktorého rady a postrehy počas tréningov boli na vysokej profesionálnej úrovni.
Do kúpeľného mesta za ragby dobrodružstvom pricestovala i československá ragbyová legenda Eduard Krützner starší spolu s manželkou. V rámci sprievodného programu hráči „prepadli“ Gymnázium Pierra de Coubertina, na ktorom spolu so študentmi besedovali o ragby. Hosťami bolo spomínané duo Krützner-Šťastný, ku ktorým sa pripojili kapitán reprezentácie Daniel Puha (1. RC Slovan Bratislava) a zástupca kapitána Marián Múdrik (RC Slavia Praha).
V piatok hráči absolvovali dvojfázové tréningové zaťaženie zamerané na aktívnu obranu a štandardné situácie. V hrací deň na tzv. Captain´s rune doladili detaily a boli motivovaní a sústredení na zápas.
Pred výkopom zástupcovia únie slávnostne odovzdali pamätné plakety Slovenskej rugbyovej únie (SRÚ) hosťom z Českej republiky – E. Krütznerovi a P. Šťastnému – a takisto ľuďom, ktorí sa priamo podieľajú na vzostupe slovenského ragby – zástupcovi spoločnosti Respect Slovakia, Dušanovi Guľášovi, a tiež večnému optimistovi a zakladateľovi ragby v Piešťanoch Terrymu Purtonovi. Tesne pred zápasom si hráči a diváci minútou ticha uctili pamiatku bývalého športového riaditeľa SRÚ Vladimíra „Vladkyho“ Kubalu.
V samotnom stretnutí slovenská reprezentácia prehrala s Cyprom 6:40. V úvodnom vystúpení si začiatkom novembra pripísala neúspech 15:29 v Slovinsku. Slovensko pod trénerským vedením Pavla Lištvana a E. Krütznera prežíva v tejto výkonnostnej kategórii premiéru.
„Oba naše polčasy boli rozdielne. V prvej polovici sa nám s favorizovaným súperom darilo držať krok. Hlavne tvrdá a koncentrovaná obrana držala súpera ďaleko od nášho bránkoviska. Polčasové skóre 6:12 dávalo prísľub k možnému prekvapeniu. Po zmene strán išla kondícia oboch družstiev o niečo dole, ale Cyprus nás nijako extrémne neprehrával. Až naša zlá prihrávka súperovi priamo do rúk v 67. minúte nás, bohužiaľ, poslala do kolien a potom iniciatívu prebral súper. Ragby sa hrá ako každý šport na chyby a tých zatiaľ robíme viac ako naši súperi. Je to škoda, pretože za priebeh hry v druhom polčase by sme si päťku zaslúžili. Prekvapenie sa teda nekonalo. Máme na to celú zimnú pauzu, aby sme si oba zápasy rozobrali a pripravili sa na Rakúsko a Srbsko, s ktorými budeme hrať na jar. Celé mužstvo musím pochváliť za bojovný a obetavý výkon proti favoritovi a zrejme aj víťazovi skupiny, hoci konečný výsledok na pochvalu nevyzerá,“ zhodnotil zápas P. Lištvan.
Rakúsko a Srbsko sú ďalší súperi, tímy si zmerajú sily každý s každým doma i vonku. Iba víťaz skupiny postúpi do vyššej kategórie, na posledné mužstvo čaká baráž o udržanie s najmenej úspešným zástupcom Konferencie 2 Sever.
Zostava SR: Májovský, Kovács, Černohorský, Berger, Badura, Hankovszki, Child, Vereš, Guľáš, Procházka, Náse, Gildbertson, Němec, Puha, Walek, Múdrik, Malý, Varga, Székely, Ľoch, Ťažký, Fialka, Minárik

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava