Sezóna v prvej lige dala florbalistom FBC Páv cenné skúsenosti

  • Šport / Ostatné športy
  • 3. marca 2017, 12:19
  • Autor:T. Horký

Florbalisti FBC Páv Piešťany už majú po sezóne. Ročník 2016/17 bol pre Piešťancov premiérový v prvej lige, z hľadiska výsledkov však vydarený príliš nebol. FBC Páv totiž skončil na poslednom mieste a zostúpil do druhej ligy, skupina západ. Hodnotenie uplynulého ročníka piešťanských florbalistov nám poskytol prezident klubu Matúš Kromholc.

Posun do prvej ligy aj vďaka diplomacii


Ligovú púť 2015/16 a následné play-off ukončili piešťanskí florbalisti na treťom mieste. Postup však mali istý len prvé dva kluby. Pávom sa však podarilo do druhej najlepšej súťaže na Slovensku dostať legislatívnym spôsobom. „Na rad prišla diplomacia a účasť na konferencií Slovenského florbalového zväzu, kde som loboval za postup FBC Páv Piešťany do prvej ligy. Po miernych peripetiách sa administratívny postup nakoniec podarilo dotiahnuť do úspešného konca,“ povedal M. Kromholc a priblížil, ako prebiehalo zabezpečenie prvoligovej sezóny i sťahovanie do novej haly – Diplomat arény: „Ďalšou fázou bolo zabezpečiť čo najľahší priebeh sezónou pre všetky kategórie. Nastal presun mužov z Gymnázia Pierra de Coubertina do Diplomat arény a štafetu na gymnáziu prevzali dorastenci. Dve haly, jedny mantinely. Tréningový proces florbalistov nemôže byť bez mantinelov, a tak vyskočila položka vyše štyritisíc eur. Začalo sa naháňanie finančných prostriedkov na ich kúpu. Vďaka dobrým ľuďom a dvom percentám z daní sa podarilo vyzbierať nielen na nákup mantinelov, licencie v prvej lige, ale i na nákup dresov, kde sme sa mohli revanšovať partnerom. Podotýkam, že prenájom haly si platia sami hráči z členských poplatkov. Letnú prípravu sme začali v auguste už priamo v hale, pričom trénera sa nepodarilo zabezpečiť. Zodpovednosť za tréningový proces som prevzal ja a v polovici sezóny sa ochotne podujal robiť trénera Juraj Polák.“

Matúš Kromholc je hrajúcim prezidentom klubu.

Melanchólia verzus nová výzva


Do novej sezóny nastúpili piešťanskí florbalisti odhodlaní zotrvať v prvej lige a sezónu FBC Páv odštartoval veľmi sľubne. Dokonca na zápasy do Diplomat arény chodilo dosť divákov, no od začiatku sezóny sa hráči trápili s nečakanými problémami. „Na poslednú chvíľu si svoj štart niektorí rozmysleli. Náš najlepší obranca a stmeľovač tímu sa vážne zranil hneď v prvom zápase. Ako bude vyzerať naše pôsobenie v druhej najvyššej súťaži, sa napokon ukázalo už pri prvom dlhšom výjazde do Ružomberka. Desať hráčov v poli, z toho viac ako polovica nováčikovia, ktorí nastupovali na svoj prvý zápas v živote. Zo skúsených hráčov nemohol prísť takmer nik. Krátko po začatí sezóny som pristúpil k absenciám hráčov ako k novej výzve. Riešenie bolo jediné, a to dať príležitosť mladým. Vidina hrať prvú ligu motivuje, pričom ich rast skúseností i herný rozvoj sa po odohraných zápasoch zvyšoval a som veľmi rád, že sa tejto výzvy chopili skutočne zodpovedne. Svedomito si plnili svoje povinnosti na tréningoch i zápasoch,“ prezradil prezident klubu.

Florbal v Piešťanoch si získal aj fanúšikov.

Nová vízia piešťanského florbalu


Počas sezóny sa z nováčikov vyprofilovali kvalitní hráči, na ktorých sa dá stavať, a skúsenosti, ktoré získali v prvej lige, sú na nezaplatenie a mladým florbalistom môžu len a len pomôcť. „Ďakujem tým, ktorí vytrvali, aj keď to chcelo slušnú dávku trpezlivosti a sebazaprenia. Ďakujeme fanúšikom, že vydržali, aj keď často sledovali boj Dávida s Goliášom a progres stagnoval. Zahrať si prvú ligu bol cieľ minulej sezóny a ten sme splnili. Mladí hráči získali veľmi veľa skúseností, ktoré v druhej lige výborne zúročia. Ak ich to posunulo, tak to stálo za to. Napokon, historicky prvú účasť v druhej najvyššej lige nám nikto nezoberie,“ pokračoval M. Kromholc.

Pávi vyhrali v prvoligovej sezóne 2016/2017 len jeden zápas.

Času na prípravu novej sezóny majú v FBC Páv dosť, preto sa zameriavajú najmä na mládež. Florbal je rovnako aj jedným zo športov (futbal i basketbal), ktorý usiluje o obnovenie športových tried na Základnej škole na Holubyho ulici v Piešťanoch. „Aktuálne máme viac ako pol roka na štart novej sezóny, a preto sa začal od februára venovať dorastencom kondičný tréner Michal Srnec. V marci absolvuje trénerské školenie so špecializáciou na florbal, a tak v Piešťanoch bude prvý licencovaný florbalový tréner. Kvalitu našej mládeže zároveň posilnia v nasledujúcich rokoch formujúce sa športové triedy, ktoré budú v oblasti florbalu zastrešené práve spomínaným trénerom,“ dodal na záver prezident FBC Páv.

Tabuľka základnej časti 1. florbalovej ligy:


Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 28. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava