Pretekár Tomáš Vrábel: Opäť mám tie najvyššie ambície

  • Šport / Ostatné športy
  • 27. apríla 2017, 10:31
  • Autor:T. Horký

Po úspešnej minulej sezóne odštartoval piešťanský pretekár Tomáš Vrábel nový ročník opäť na dvoch frontoch. V Majstrovstvách Slovenska v rally bude jazdiť na novom aute Peugeot 208 R2 a v pretekoch, ktoré plánuje absolvovať, má tie najvyššie ambície. Na motokárach sa zase pokúsi o víťazstvo v Slovenskom kartingovom pohári.

► Po minuloročnom víťazstve v Majstrovstvách Slovenska v rally ste odštartovali novú sezónu. Aké novinky sa u vás v medzisezónnom období udiali?
Sezónu sme odštartovali na pretekoch Rally Rožňava, ktoré boli na prelome marca a apríla. Boli to prvé preteky seriálu a išli sme tam s Peugeotom 208 R2, ktorý sme vlani už skúšali. Je to špičkové auto a teší ma, že som na ňom mohol štartovať.

► Hoci ste v novom aute štartovali súťažne prvýkrát, hneď ste zajazdili pekné umiestnenie. Vládne s tretím miestom spokojnosť?

Dorazili sme tretí v triede a tretí aj v kategórii „dvojkoliek“, čo je super výsledok. Prebiehalo to asi tak, že prvá polovica súťaže sa išla v opatrnejšom tempe, než som si zvykol. Auto je ozaj rýchle, má veľmi dobrý podvozok i brzdy, a bolo si treba na to zvyknúť. V prvej jazde, ktorá bola mestská, to bola katastrofa. Šmýkalo sa, párkrát som nedobrzdil. Posledné tri rýchlostné skúšky sme sa už zlepšili a jazdili sme stabilné časy. Dokonca sme naháňali posádky pred nami, no predbehnúť sa nám ich už nepodarilo.

► Minulý rok ste jazdili na Honde Civic v triede do 1600 centimetrov kubických, teraz ste prešli do triedy 2WD, ktorá je ešte kvalitnejšia. Je medzi nimi veľký rozdiel?
Je tu oveľa vyššia konkurencia a medzi pretekármi sú veľmi malé rozdiely. Teraz nás bolo síce len šesť, ale zvyčajne štartuje okolo 10-15 áut. Kvalita jazdcov je oveľa väčšia, s takýmito autami už nejazdí hocikto. Boje o sekundy sú ozaj adrenalínové.

T. Vrábel (uprostred) vyhral kartingové preteky v Trebaticiach.

► Presun do inej triedy, navyše v novom aute, bol určite finančne náročnejší. Prečo ste sa rozhodli pre tento krok?
Samozrejme, vždy je to o financiách. Minulý rok sme s hondou získali titul a nemali sme motiváciu s autom ďalej jazdiť. Chceli sme sa pohnúť. Bol to veľký skok, vo všetkých smeroch, ale bol to logický krok. Finančne to, žiaľ, vyjde tak, že budem musieť jazdiť menej pretekov.

► Čo teda plánujete absolvovať?

Chcel by som ísť Rally Hustopeče, ale neviem, či dám dokopy peniaze. Navyše autá na prenájom sú v tom čase dosť obsadené, pretože sa zároveň ide aj český majstrák. Je teda možné, že vynecháme aj Hustopeče a pôjdeme až v júli Rally Lubeník. Potom by sme chceli ísť Rally Trebišov, Rally Košice a Autoshow na Slovakia Ringu.

► Spomínali ste, že na nový Peugeot 2018 R2 ste neboli vôbec zvyknutí. Mali ste možnosť si pred pretekmi auto aspoň trochu vyskúšať?
V minulosti bývali pred rally pretekmi testovacie jazdy, ale tie, bohužiaľ, zrušili. Takže som dostal auto a povozil som sa akurát v okolí Rožňavy, ale, samozrejme, to vôbec nestačilo.

Nové auto piešťanskej posádky – Peugeot 208 R2.

► V rally dlhodobo patríte na Slovensku k popredným jazdcom. V každej triede sa vám doposiaľ darilo víťaziť. Na čo si trúfate v tej novej aj vzhľadom na to, že neplánujete odjazdiť všetky preteky?
Ak by som išiel celú sezónu, veril by som si na boj o titul. Vzhľadom na to, že odjazdím len spomenuté preteky, na celkové umiestnenie nemôžem pomýšľať.

► Vlani ste jazdili s novým spolujazdcom Marcelom Hrankom a spolupráca pokračuje aj tento rok. Stihli ste sa už viac zohrať?
Bolo to oveľa lepšie ako v minulej sezóne. Samozrejme, boli tam nejaké nedostatky, ale môžem povedať, že som veľmi spokojný. Ak by bol diktát v tomto aute zlý, bola by to katastrofa. Veľmi dobre sme sa zladili, obhliadkam tratí sme venovali maximálnu energiu.

► Svoju druhú sezónu si odkrútite aj na motokárach v Slovenskom kartingovom pohári, kde ste vlani v kategórii štvortaktov skončili na celkovom druhom mieste. Aktuálnu sezónu ste odštartovali v Trebaticiach a opäť bravúrne…

Vynechal som prvé preteky, pretože boli akurát pred Rally Rožňava a mal som veľa povinností. Druhé preteky boli nedávno v Trebaticiach. V kategórii nás bolo sedem, čo bol rekord oproti minulému roku, a podarilo sa mi vyhrať. Prví štyria boli dosť natesno a som rád, že mi to vyšlo.

► Štart bol ideálny, cieľom teda zrejme bude vylepšiť minuloročné umiestnenie a na konci sezóny sa tešiť z celkového víťazstva…
V motokárach by som chcel podľa možností odjazdiť celú sezónu. Jazdím tú istú triedu ako vlani a opäť mám tie najvyššie ambície.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 16, ktoré je v predaji od 25. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela