Premiéru na Slovakmanovi si odbijú traja triatlonisti z regiónu

  • Šport / Ostatné športy
  • 29. júla 2015, 10:58
  • Autor:T. Horký

Už nadchádzajúcu sobotu sa na piešťanskej Lodenici stretnú najlepší triatlonisti z Česka a Slovenska, keď budú súťažiť na jediných pretekoch v dlhom triatlone na Slovensku – Slovakman 226. V štartovnom poli sa okrem hviezd typu Petra Vabrouška objavia aj traja zástupcovia piešťanského regiónu – Pavol Sedliačik, Marian Böhm a Roman Loučka. Pre všetkých troch to bude prvý triatlon na ironmanskej trati.

Triatlonistov čaká v sobotu tvrdá drina – 3,8 kilometra plávania vo Váhu, 180 kilometrov jazde na bicykli medzi Piešťanmi a Madunicami a záverečný 42-kilometrový maratón medzi Lodenicou a centrom Piešťan. Už len postaviť sa na štart treba mať odvahu a na svoje prvé preteky na ironmanskej trati sa odhodlali aj traja triatlonisti z piešťanského regiónu. My sme všetkých oslovili s otázkami, aká bola ich príprava, ale aj s akými očakávaniami idú do svojho prvého Ironmana.
Piešťanec P. Sedliačik pretekajúci za Trian UMB Banská Bystrica prispôsobil prípravu hlavnému cieľu – absolvovať Slovakmana 226. „Triatlonov som tento rok absolvoval sedem, hlavná objemová príprava na Slovakmana. Čo sa týka formy, až do uplynulej soboty som sa cítil skvele, keď mi na pohotovosti povedali, že mám črevnú chrípku. Tak dúfam, že sa dám čím skôr dokopy. Budú to moje prvé preteky na ironmanskej trati, ktorá je nevyspytateľná. S manželom našej najlepšej triatlonistky Kristíny Néč-Lapinovej, ktorý je tiež výborný triatlonista, sme prebrali občerstvovanie počas pretekov, ktoré je neskutočne dôležité a u každého úplne iné. Mojím cieľom bude hlavne prísť do cieľa a časom sa nechám prekvapiť. Musím začať s rozumom, pretože neviem, aké utrpenie ma čaká. Rád by som pozval fanúšikov, aby nás prišli podporiť. Sú to úžasné preteky.
Len predstava odplávať 3,8 kilometra, potom 180 kilometrov na bicykli a na záver maratón je veľká porcia. Nič krajšie, plné emócií a utrpenia, už na Slovensku tento rok nebude a my máme to šťastie, že sa tieto preteky konajú v Piešťanoch,“
prezradil nám triatlonista.

Triatlonisti z Vrbového (zľava) Roman Loučka a Marián Böhm.

Triatlon zažíva v poslednom období veľký rozmach a svoje uplatnenie našiel aj vo Vrbovom, kde sa mu venujú nadšenci z klubu Triatlon Vrbové. A práve z tohto oddielu budú v Slovakmanovi štartovať hneď dvaja pretekári – M. Böhm a R. Loučka. Obaja sa na Slovakmana už veľmi tešia, no majú zdravý rešpekt.
„Keď som v roku 2012 začínal s triatlonom, mal som sen raz sa postaviť na štart Ironmana. Mám rad výzvy a môžem povedať, že toto je asi jedna z najväčších. S tréningom som začal vlastne hneď po skončení minuloročnej sezóny. Tréning na takýto typ pretekov je časovo náročný, lebo treba natrénovať veľké objemy kilometrov. Čo sa týka mojich osobných cieľov, sú skromné, keďže štartujem na týchto vzdialenostiach prvýkrát. Veľmi veľa bude záležať od počasia, posledné roky bolo extrémne horko. Každopádne by som Slovakmana chcel dokončiť a keby som sa dostal pod 12 hodín, bol by to bonus navyše. Ale čas nie je pre mňa priorita. Dôležité je to zvládnuť psychicky, lebo je isté, že to bude veľmi bolieť. Ale ja sa riadim heslom Bolesť pominie, hrdosť zostane,“ uviedol R. Loučka.
Jeho kolega z oddielu M. Böhm má za sebou podobne tvrdú prípravu a teší sa, že ho prídu podporiť najbližší kamaráti a rodina: „Príprave som sa v podstate venoval poctivo celý rok, ale odvážil som sa prihlásiť na môjho prvého Ironmana až po štyroch triatlonových sezónach. V zimných mesiacoch som sa snažil nabehať čo najväčšie kilometrové objemy, vycibriť plaveckú techniku a nabrať na sile v posilňovni. Po kvalitnej príprave som sa zúčastnil na niekoľkých jarných duatlonoch, ktoré boli pre mňa super intervalovým tréningom, ku ktorému sa ináč nedonútite. Tiež som absolvoval zopár bežeckých súťaží a majstrovstvá Slovenska v olympijskom triatlone v Ďanovej, kde sa mi celkom darilo. Vo svojej kategórii som skončil piaty. Na môjho prvého Ironmana takmer na domácej pôde sa cítim byť dobre pripravený, avšak mám zároveň veľký rešpekt pred týmito najťažšími vytrvalostnými pretekmi. Nikdy neviete, ako vaše telo zvládne takú záťaž, musíte mať aj svoj deň a tiež veľkú úlohu bude zohrávať počasie. Preto sa nechcem vyjadrovať dopredu, za aký čas absolvujem preteky, skromne si čas nechám pre seba, ale viem, že dám do toho všetko. Teším sa na náš super fanklub Triatlonu Vrbové, kamarátov a priateľku, ktorí spravia určite super atmosféru. Tiež budem na trati s tímovým kolegom Romanom, ktorému držím palce.“
Jediný dlhý triatlon na Slovensku, Slovakman 226, sa začína v sobotu 1. augusta o siedmej hodine ráno na piešťanskej Lodenici a diváci budú mať určite nezabudnuteľný zážitok.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 31, ktoré je v predaji od 28. júla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava