Piešťanskí športovci na najťažších štafetových pretekoch sveta

  • Šport / Ostatné športy
  • 21. septembra 2016, 12:32
  • Autor:ts

Na majstrovstvách sveta extrémnych štafiet Dolomitenmann v rakúskom Lienzi mala opäť zastúpenie aj Slovenská republika. Polovicu tímu úspešnej štvorčlennej štafety tvorili Piešťanci. Niekoľkonásobný víťaz ultramaratónu Baba – Kamzík a majster Slovenska v behu na sto kilometrov Martin Vrábel a biker Branislav Sivák, tohtoročný víťaz dubnického aj karpatského bike maratónu vo svojej kategórii. Ďalší dvaja borci, skúsený inštruktor paraglidingu Aleš Hrebík a kajakár – juniorský majster sveta v K1 na divokej vode Ján Šajbidor, prišli z Liptovského Mikuláša.

V Dolomitoch sa predstavili pretekári z 20 krajín. Slovenský tím s názvom Korec Foundation Slovak Elements (Slovenské živly pod Nadáciou Jána Korca) bojoval na 60-kilometrovej trati s prevýšením 6700 metrov niečo vyše päť hodín.

Bežec M. Vrábel sa vydal za podpory povzbudzujúcich desaťtisíc divákov priamo z hlavného námestia v Lienzi (600 m.n.m.) do nadmorskej výšky 2400 metrov. S trasou dlhou 12 kilometrov s úctyhodným prevýšením 1800 metrov sa popasoval za 1:49 hodiny. Čip odovzdal paraglidistovi A. Hrebíkovi, ktorý absolvoval dva prelety. Pri prvom pristávaní musel trafiť do úzkeho priestoru medzi lanovky, po druhom prelete pristál na vyhradené miesto na štadióne. Na bikera B. Siváka čakala 16-kilometrová trasa s 26-percentným sklonom a 10-kilometrový extrémny zjazd dolu po skalách, v lese, ale i na mokrej tráve na zjazdovke. Posledný zo štafety sa vydal na trať kajakár J. Šajbidor, ktorého jazda medzi bránami začala brodením sa cez ľadovcovú riečku s teplotou sedem stupňov a skokom zo štvormetrovej výšky do vody v kajaku. Po jazde medzi bránami a takmer celej trati v protiprúde musel na konci ešte bežať takmer kilometer s pätnásťkilovým kajakom v ruke do cieľa – do centra mesta, za burácajúceho povzbudzovania obecenstva. Tím Korec Foundation Slovak Elements si nakoniec vybojoval 32. miesto medzi 88 štafetami z celého sveta.

Piešťanec Martin Vrábel (uprostred) bežal 12-kilometrovú trať s prevýšením 1800 m.

Všetci členovia štafety vrátane manažérky Jany Beňačkovej z Piešťan, ktorá zháňala sponzorov, len štartovné totiž stojí 600 eur, boli šťastní, že sa nikomu nič nestalo, keďže tento rok diskvalifikovali pre nezdolanie trate desať tímov.

Medzi pretekármi sú každoročne aj hviezdy športového neba. Tento rok medzi ne patril český majster Európy v horskej cyklistike Kristián Hynek či majster sveta v behu do vrchu Petro Mamu z Eritrey.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 38, ktoré je v predaji od 20. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava