Piešťanec už nebude reprezentovať Slovensko

  • Šport / Ostatné športy
  • 18. septembra 2017, 20:08
  • Autor:sita, th

Úspešný slovenský reprezentant v paracyklistike Jozef Metelka (30) sa definitívne rozhodol, že prijme ponuku jazdiť za inú krajinu. Prispelo k tomu aj údajné zlyhanie vedenia slovenského tímu na nedávnych majstrovstvách sveta v cestnej paracyklistike v Juhoafrickej republike v pretekoch s hromadným štartom, ktoré Piešťanec nedokončil.

Po piatkovom triumfe v časovke jednotlivcov si Metelka veril aj v nedeľných pretekoch s hromadným štartom. Cieľom napokon neprešiel. „Nie preto, že by som to fyzicky nezvládol alebo že by som spadol. Nedokončil som ich pre úplné zlyhanie vedúceho výpravy Branislava Režňáka, ktorý mi okrem iných vecí neodovzdal základné informácie z manažérskeho mítingu,“ povedal Metelka pre denník Nový Čas a pokračoval: „Tam všetkých upozornili, že tabule o počte kôl sa presunuli z ľavej strany cesty na pravú. Predchádzajúce roky boli vždy na ľavej strane, teraz boli vpravo. To som ja na štarte nevedel. V domnienke, že idem posledné kolo, a tým, že som na ľavej strane nevidel žiadne číslo, ma to len utvrdilo a vyrazil som naplno. Bol som vo vedení a náskok som len zvýšil. Myslel som si, že som vyhral, len mi bolo čudné, že za páskou nikto nespomaľuje, až mi jeden z organizátorov povedal, že to ešte nie je cieľ… No pretekárov, ktorí ma obehli, už nešlo dobehnúť.“
Metelka je už niekoľko rokov absolútnou špičkou medzi slovenskými paralympionikmi. Z majstrovstiev sveta na dráhe aj ceste vlastní päť zlatých medailí a najmä je dvojnásobný paralympijský šampión a trojnásobný medailista z Ria de Janeiro 2016. Metelka prišiel o časť ľavej dolnej končatiny po motocyklovej havárii v marci 2009 počas štúdia športového koučingu na Oxford Brookes University v Anglicku, kde dodnes žije a pripravuje sa. Už vlani nahlas vyslovil možnosť reprezentovania inej krajiny v prípade, ak sa nezlepšia podmienky pre jeho športovú prípravu na Slovensku.
K aktuálnym problémom na svetovom šampionáte pre Nový Čas ešte Metelka kriticky dodal: „Počas pretekov nebola žiadna komunikácia od manažéra, čísla som dostal až na štarte… Teraz sa môžem zbaliť a ísť domov za letenky, ktoré som musel sám kúpiť, lebo rozpočet je prečerpaný. Celá moja príprava vyšumela. Pre niekoho to bol asi turistický výlet, a nie špičkové preteky. Bohužiaľ, bola to posledná kvapka a môj pohár trpezlivosti pretiekol. Boli to moje posledné preteky za Slovensko. Toto utvrdilo moje rozhodnutie odísť. Je to definitívne. Nebudem jazdiť za turistický oddiel, prijmem niektorú z ponúk zo zahraničia. Je ich viac, takže to nechávam otvorené.“

Piešťanec už farby Slovenska hájiť nebude.

O. Strečko: Metelka má pokrivený charakter


Kritika Jozefa Metelku na vedenie slovenskej výpravy na majstrovstvách sveta v cestnej paracyklistike v Juhoafrickej republike by skôr mala smerovať na neho samého. Myslí si to jeho reprezentačný kolega Ondrej Strečko, ktorý rovnako ako Jozef Metelka a Patrik Kuril absolvoval v slovenských farbách preteky s hromadným štartom v Pietermaritzburgu.
„Podľa mňa to mal Jozef všetko dopredu naplánované a vedel, že nemá šancu uspieť, lebo v etape bol kopec, vedel, že ho Paťo Kuril nabije, keďže Paťo je skvelý vrchár s jeho 60 kilami. Touto situáciou by Jozefovo ego veľmi utrpelo, ako sa to stalo už aj v minulosti, keď Paťo vyhral nad Jozefom a Jozef od zúrivosti po prejazde cieľom hodil bicykel o zem a začal nadávať, za čo, sa mi vidí, dostal aj trest za nešportové správanie,“ uviedol Strečko ako diskutér na webe mtbbiker.sk.
Na vyjadrenia Metelku, že nevedel o tom, že ešte nie je koniec pretekov, tiež zareagoval jeho reprezentačný kolega Strečko: „Vymyslel si počas etapy narýchlo taktiku, že zašpurtuje akože na koniec pretekov, urobí zo seba na chvíľu idiota a potom zvalí túto chybu na Braňa Režňáka, že mu nehovoril počet kôl. Samozrejme, ja som čísla napravo videl aj celý ‚balík‘, len on nie. Čudné. A potom, keď som ho obiehal, ako zvesil nohy, tak mal dosť priestoru, aby sa k nám zase pridal, keďže vtedy sme vôbec ‚nebombovali‘. Ale on namiesto toho odhodil bicykel aj protézu a nadával, že ma kŕče. To nám hovorila česká výprava. Takže raz hovorí tak a potom tak?“
Podľa Strečka po pretekoch sa Metelka už v slovenskom stane neukázal, iba poslal svojho anglického trénera po trenažér, ktorý si nechal v stane. „Takisto sa neukázal pri nás ani počas celého pobytu v Južnej Afrike. Za celú túto situáciu je zodpovedný iba Jozef Metelka, jeho nevybúrené ego, diskutabilná inteligencia a pokrivený charakter,“ dodal Strečko.

Údajne odmietol získavať body UCI


Po obvineniach Jozefa Metelku sa za trénera Branislava Režňáka postavil Slovenský paralympijský výbor (SPV) aj Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov (SZTPŠ). Svojou troškou prispel aj Slovenský zväz cyklistiky (SZC), ktorý Metelka v predchádzajúcom období obviňoval z nečinnosti v súvislosti s jeho vôľou štartovať na svetových podujatiach.
„Hoci fakty ohľadom jeho rozhorčenia nesúvisia s naším zväzom, keďže sa Jozef Metelka spomína aj v súvislosti s cyklistikou, považujeme za potrebné doplniť niektoré informácie. Z hľadiska slovenskej štruktúry športu paracyklisti podliehajú SPV a SZTPŠ, nie SZC. Týka sa to aj financovania, získavania dotácií za dosiahnuté výsledky aj ich prerozdeľovania. Rovnako tak organizačného a logistického zabezpečenia pretekov – či už ide o Svetové poháre alebo majstrovstvá sveta. Keďže SZC nie je poberateľom žiadnej dotácie za výsledky dosiahnuté v tomto odvetví, nie je ani oprávnený prerozdeľovať financie do tohto odvetvia. Paracyklistika je zaradená pod SZC z dôvodu, že je jedným z odvetví Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI). A tak, aby mohli pretekári participovať na svetových podujatiach tohto odvetvia, majú licenciu SZC, ktorá je zároveň licenciou UCI. V tomto považujeme spoluprácu so SPV a ich zástupcom pre cyklistiku Branislavom Režňákom za profesionálnu, férovú a konštruktívnu,“ uvádza sa v stanovisku SZC.
Metelka v minulosti viackrát vyjadril túžbu štartovať v pretekoch kategórie elite a vedenie SZC s ním o tom rokovalo. „Upozornili sme ho však na fakt, že v elitnej dráhovej cyklistike platia pravidlá kvalifikácie na MS a SP. Vstupenkou je poradie vo svetovom rebríčku na základe počtu bodov UCI,“ priblížil situáciu reprezentačný tréner dráhovej cyklistiky Michal Rohoň. Podľa tlačovej správy SZC mal Metelka možnosť podieľať sa v aktuálnej sezóne na vyjazďovaní UCI bodov, dostal ponuku byť súčasťou reprezentačného tímu za rovnakých podmienok ako ďalší športovci a vyjazdiť si miestenku na SP a MS. „Na predošlých MS nemohol štartovať len z jediného dôvodu, hoci sme preňho žiadali ústupok na UCI. A tým bol nedostatok bodov, ktoré si Jožko Metelka v sezóne nevyjazdil. Nie preto, že by mu v tom niekto z našej strany bránil,“ dodal Rohoň.

VYJADRENIE PARACYKLISTU JOZEFA METELKU


Rád by som reagoval na súčasnú mediálnu búrku, ktorú strhla moja reakcia a nespokojnosť so situáciou v slovenskom paracyklistickom tíme. Médiami koluje veľa neprávd a poloprávd a rád by som to uviedol na správnu mieru.
Mojím cieľom je venovať sa vrcholovému športu a budovať most medzi parašportom a športom. V posledných štyroch rokoch som získal päť titulov majstra sveta vo svojej kategórii a som aj dvojnásobný paralympijský šampión. Robiť šport na vrcholovej úrovni nie je jednoduché. Získanie titulov bolo veľmi náročné. Tieto výsledky veľkou mierou ovplyvňuje zázemie, ktoré som si vytvoril tak, aby mi na pretekoch umožnilo dať zo seba maximum. Pritom som kládol dôraz na pozitívny prístup, dobrú prípravu, špičkový tréning a materiál.
Mám cieľ a vytvorím si podrobný plán na jeho dosiahnutie. Následne postupujem podľa neho. Ak by som to mal prirovnať, je to, ako keď sa firma rozhodne vyvinúť produkt a uviesť ho na trh. Nepovažujem vrcholové preteky za dovolenku, ale za finiš mojej prípravy. S takýmto plánom som išiel aj na majstrovstvá sveta do Juhoafrickej republiky. Postupoval som podľa neho a úspešne som dosiahol svoj cieľ – vyhral som preteky v časovke a som majster sveta.
Môj, pre niekoho možno nadštandardný, plán obsahoval nielen tréningovú prípravu, ale aj vytvorenie dočasného zázemia v mieste pretekov. Som si vedomý, že moje zdravotné požiadavky sú špecifické a cestoval som na vrcholové preteky sezóny. Preto som si v dostatočnom predstihu rezervoval nielen letenky, ale aj ubytovanie, ktoré vyhovujú mojim zdravotným požiadavkám. Uprednostnil som obstaranie leteniek v značnom časovom predstihu – už v apríli, aby som minimalizoval náklady. Prvotnú finančnú investíciu som hradil úverom, Slovenský paralympijský výbor (SPV) mi následne preplatil letenky, mimo extra batožiny, a hotel. Na základe zlých skúseností z minulých rokov som sa ubytoval oddelene. Takto môžem hneď po prílete naskočiť do tréningového procesu a na preteky idem oddýchnutý.
Pri pretekoch považujem za dôležitú aj komunikáciu v tíme – nielen informácie k pretekom, taktické pokyny, ale aj vzájomnú podporu. Neverím, že v 21. storočí môže rozdielne ubytovanie členov tímu spôsobiť problém v komunikácii skúsenému manažérovi. Som zastihnuteľný na piatich rôznych komunikačných kanáloch a predmetný email s informáciami od manažéra som, žiaľ, nedostal. Nechápem, prečo sa manažér neubezpečil, že som k tým informáciám mal prístup. Pred hromadným pretekom som bol v slovenskom stane, čo ostatne aj potvrdil v jednom zo svojich komentárov môj tímový kolega Ondrej Strečko. Ani toto stretnutie realizačný manažér nevyužil na overenie obdržania informácií.
Som rád, že moja dôkladná príprava vyústila v úspešný výsledok a tento rok som dvojnásobný majster sveta. K mojim výsledkom v neposlednom rade prispela aj podpora zo strany SPV, za čo mu veľmi ďakujem. O podmienkach v reprezentácii sa rozprávame už
niekoľko rokov a často sme diskutovali o mojich potrebách. Finančné náklady na moju reprezentáciu krajiny sa môžu zdať vysoké, ale výsledky dokazujú, že sú oprávnené. Veľmi si vážim, že SPV vynakladá na ne nemalé zdroje, avšak zvyšnú časť nákladov, vyše 20-tisíc eur, musím zohnať ináč. A v tom nie sú zahrnuté životné náklady.
Na komunikačné a iné problémy som upozorňoval už dávnejšie. Sťažoval som sa opakovane aj na neprofesionalitu manažovania tímu – objavili sa už počas Svetového pohára pred dvomi rokmi. Tieto problémy ma nútia neustále čeliť existenčnej otázke, či ukončiť kariéru vrcholového športovca alebo zvážiť ponuku na reprezentáciu inej krajiny.
Rád by som aj naďalej šiel za svojím cieľom, ktorým je, ako som už spomenul, venovať sa vrcholovému športu a budovať most medzi parašportom a športom. Verím, že mojím profesionálnym prístupom a výsledkami dokážem verejnosti ukázať, že odhodlaním a správnym prístupom nič nie je nemožné.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf