Ožije zašlá sláva motoristickej Ceny Slovenska v Piešťanoch?

  • Šport / Ostatné športy
  • 29. júla 2016, 08:45
  • Autor:Jozef Vojčiniak/Tomáš Horký

O oživenie zašlej slávy motoristickej Ceny Slovenska sa idú pokúsiť organizátori 30. ročníka podujatia, ktoré sa naposledy v Piešťanoch uskutočnilo v roku 1989. Ak sa všetko dobre skončí, mali by sa súťažné dvojkolesové špeciály objaviť na dráhe piešťanského letiska v termíne od 19. do 21. augusta. A že je na čo nadväzovať, si pre Piešťanský týždeň zaspomínal niekdajší športový riaditeľ Ceny Slovenska Július Mendl.

História motorizmu siaha v Piešťanoch ešte do obdobia spred prvej svetovej vojny. Pod patronátom kúpeľov sa v letných mesiacoch konalo „Kvetinové korzo“ pre automobilistov, ale i konské záprahy. Prvá ozajstná súťaž sa však uskutočnila koncom dvadsiatych rokov na futbalovom ihrisku v mieste dnešného Floreátu. Išlo o jazdu zručnosti pre motocyklistov, ale aj vodičov áut.

V rokoch 1932 až 1937 bolo kúpeľné mesto cieľom dojazdu bratislavského auto-moto klubu. V kúpeľnom parku a neskôr na Kúpeľnom ostrove sa uskutočňovala aj súťaž Concours d´Elegance, ktorej sa zúčastňovali i významné osobnosti ako napríklad Vlasta Burian na športovom Z4 či grófka Geraldina Apponyiová z Oponíc, ktorá sa neskôr vydala za albánskeho kráľa.

Novoveká história motoristických športových podujatí sa začala písať v roku 1948 založením piešťanského auto-moto klubu. Ešte v ten rok usporiadali jazdu zručnosti. V ďalšom roku to už boli prvé skutočné preteky, takzvaný Piešťanský trojuholník. Trať viedla ulicami Kukučínova, Winterova, Štefánikova, Štúrova a Bernolákova. Mestský okruh s obmenami štartu, cieľa a ulíc, po ktorých sa jazdilo, trval až do roku 1956.

1950: Voľakedy sa preteky jazdievali v uliciach mesta.

O dva roky neskôr sa už začala éra Ceny Slovenska (CS). Jej prvý ročník sa jazdil od terajšej benzínovej pumpy Slovnaft na Žilinskej ceste smerom na Hornú Stredu, kde sa trať obrátila späť po starej ceste a cez letisko viedla do cieľa.

CS postupne získavala na popularite v Československu aj v celej Európe. Neskôr sa tu jazdili i preteky sidecarov a automobilov. Celkovo sa uskutočnilo 29 ročníkov. Najviac sa asi spomína na prvý, keď si cestu na letisko našlo stotisíc fanúšikov, čo bolo možno najväčšou návštevou športového podujatia v histórii Slovenska.

„Preteky boli veľmi dobre spropagované, všade sa o nich písalo. Ľudia sa na ne veľmi tešili, pretože to bola pre nich novinka a boli zvedaví,“ uviedol na margo historickej návštevnosti J. Mendl. Za celú históriu CS sa jej zúčastnili pretekári z 26 štátov Európy, ale napríklad aj z Rodézie, Juhoafrickej republiky, Anglicka a ďalších. Štartovalo tu osem majstrov sveta (niektorí sa nimi stali až po štarte na CS) – Jim Redman, Gary Hocking, K. Caruters, Eugenio Lazzarini, Pierpaolo Bianchi, Walter Villa, Tom Phillis či Stefan Dörflinger.

Po 46 rokoch: Július Mendl (vpravo), posledný športový riaditeľ Ceny Slovenska, so šesťnásobným motocyklovým majstrom sveta Jimom Redmanom.

Medzi svetovými jazdcami sa nestratili ani Slováci. Piešťanci Edo Bertoli, Rudolf Mitošinka či Peter Baláž z Hlohovca, ale i ďalší skvelí jazdci boli medzi špičkovými pretekármi veľmi uznávaní. Počas 29 ročníkov nazbieral v rôznych kubatúrach najviac štartov Bohumil Staša – 36, za ním je s 33 štartmi P. Baláž a R. Mitošinka, ktorý na CS pretekal 31-krát.

Pretekári si podujatie obľúbili aj pre ústretovosť usporiadateľov – tí lepší mali napríklad k dispozícii aj tlmočníkov. Populárne boli vyhodnotenia CS v Kursalone, ktoré v prvých ročníkoch organizovali kúpele. Neskôr sa akcia presunula do hotela Eden.

1977: Na piešťanskom letisku sa schádzali desiatky tisíc fanúšikov motošportu.

Zväčša sa darilo CS dostať do kalendára FIM na termín buď pred, alebo po majstrovstvách sveta v Brne a viacerí pretekári preto počas voľného týždňa v Piešťanoch oddychovali. CS bola isto najväčšími dlhodobo usporadúvanými medzinárodnými pretekmi na Slovensku. „Takmer celý život som sa motal okolo motorizmu, no stále nechápem, ako sa hŕstke ľudí z auto-moto klubu podarilo zaangažovať nemotoristov do práce na CS, ktorí to brali ako svoju povinnosť a každý vydarený ročník ako svoj úspech. CS bola jednoducho fenomén, aký nemal široko-ďaleko obdoby,“ spomenul organizátor.

Napriek veľkej obľube podujatia u motoristov aj návštevníkov sa jubilejný 30. ročník nikdy neuskutočnil. Prišiel záver roku 1989, ktorý priniesol zmenu politických pomerov v bývalom Československu. Ako nám J. Mendl prezradil, vtedajší funkcionári štátnej správy aj armády, bez ktorých to nešlo, mali namiesto starosti o preteky existenčné problémy, ktorým dali prednosť.

1989: Cenu Slovenska zabezpečovali nadšenci bez nároku na honorár.

I keď sa neskôr o organizáciu CS ešte pokúšali, chýbalo nadšenie a ochota pomáhať zo strany firiem či politických činovníkov. „Dnes chce každý len VIP lístky a žiadna pomoc,“ skonštatoval J. Mendl.

V súčasnosti sa obnovy tejto voľakedy športovej udalosti roka v kúpeľnom meste chopila partia ľudí okolo Piešťanského motocyklového klubu v spolupráci s Moto Classic Racing Clubom Kopčany. „Budem im držať palce, ale jednoduché to mať nebudú,“ dodal J. Mendl.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 26. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel