Ocenili prácu Štefana Domonkosa

  • Šport / Ostatné športy
  • 24. januára 2018, 06:32
  • Autor:Miroslav Petráš

Slovenský olympijský výbor (SOV) na slávnostnom decembrovom stretnutí v Bratislave udelil ocenenia v mnohých kategóriách. Okrem SOV na akcii participovali pridružené organizácie – Klub fair play SOV a Nadácia SOV. Medzi ocenenými bol i Štefan Domonkos, bývalý pedagóg piešťanského gymnázia.

Klub fair play SOV si uctil jeho prácu ako propagátora športu s príkladnou dobrovoľníckou činnosťou, ktorý podnietil vznik viacerých mládežníckych športových podujatí. Vždy vystupoval v duchu fair play a viedol mládež k rešpektovaniu zásad čestného súťaženia.
V mladosti sa Štefan Domonkos aktívne venoval atletike, rýchlostnej kanoistike a vzpieraniu. V roku 1962 spolu s R. Žákom založili piešťanský kanoistický oddiel a kanoistické preteky Pohár SNP. Ako držiteľ prvej trénerskej triedy v kanoistike trénoval členov oddielu do roku 1972.
Na gymnáziu sa od roku 1972 venoval hlavne atletike a jeho zverenci okrem iných súťaží obsadili dvakrát na školských majstrovstvách Československa tretie miesto. Na jeho podnet v roku 2004 založilo Centrum voľného času v Piešťanoch atletické preteky žiakov materských škôl, ktoré trvajú dodnes.
V roku 2011 sa Š. Domonkos ako dôchodca presťahoval do Moravian nad Váhom, kde sa ponúkol na základnej škole trénovať atletiku a gymnastiku. Na jeho podnet spolu s riaditeľom J. Jankechom založili atletické preteky s názvom Moravianska Venuša, na ktorých sa každoročne zúčastňuje päť základných škôl.
Po atletike prešiel na gymnastiku a moravianski žiaci ihneď začali víťaziť nad piešťanskými školákmi a každoročne (päťkrát) sa dostali aj cez krajské kolá na majstrovstvá Slovenska.
Dnes už dôchodca Š. Domonkos i v pokročilom veku žije piešťanským športom a ako generálny rozhodca, delegát alebo aj garant sa zúčastňuje na všetkých atletických a gymnastických súťažiach, ktoré fungujú pod záštitou CVČ Ahoj.
Želáme mu, aby nám ešte dlho v zdraví mohol pomáhať svojím odborným a profesionálnym prístupom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav