O. Kubo: Slovakman 113 mi ukázal, kde sa môžem zlepšovať

  • Šport / Ostatné športy
  • 2. októbra 2015, 08:39
  • Autor:T. Horký

Pred dvomi týždňami sa prvýkrát v novovybudovanom Elements Resorte pri Šamoríne uskutočnil triatlon Slovakman 113, kratšia verzia piešťanskej 226. Pretekov sa zúčastnil aj nádejný triatlonista Ondrej Kubo z Piešťan, ktorý na trati polovičného ironmana štartoval prvýkrát a hneď sa mu podarilo umiestniť na celkovom 24. mieste a treťom vo svojej kategórii.

► Prvýkrát ste štartovali na Slovakmanovi 113 a hneď sa podarilo pekné umiestnenie. Preteky zrejme dopadli nad očakávanie…
Som veľmi spokojný. Bol to môj prvý polovičný ironman, skončil som na 24. priečke a vo svojej kategórii na tretej. Umiestnenie v tretej desiatke nevyzerá až tak úžasne, ale treba povedať, že na štarte bolo 20 profesionálov a niektorých som dokázal aj poraziť. Ukázalo mi to, kde sa môžem zlepšovať a do budúcnosti je to určite veľká skúsenosť.

► Vyzerá to, že by vám trať polovičného ironmana mohla sedieť. Budete sa na tento typ pretekov zameriavať aj v budúcnosti?

Tieto preteky majú 113 kilometrov a najlepší vek na to budem mať o niekoľko rokov, takže ešte len smerujem k lepším výsledkom. Musím dokonale spoznať, čo moje telo znesie, a posúvať svoje limity čo najvyššie. Budúci rok by som chcel absolvovať dvoje pretekov na tejto trati, takže verím aj v zlepšenie.

Ondrej Kubo (vpravo) s víťazom pretekov Filipom Ospalým.

► Slovakman 133, kratšia odnož piešťanského Slovakmana 226, sa tento rok po prvýkrát uskutočnil v Šamoríne. Môžete nám priblížiť trať, ktorú ste museli absolvovať?
V Dunaji sme súperili s prúdom, vlnami a vetrom. Boli to dva plavecké okruhy s výbehom. Na začiatku bola poriadna mela. Tristo pretekárov a každý sa snaží dostať dopredu. V druhom okruhu sa to už natiahlo, ale začalo silno fúkať, čo len sťažilo podmienky. Cyklistika bola rozdelená do troch okruhov. Disciplína, od ktorej som najviac očakával, sa mi vydarila – mal som šiesty najlepší čas. Absolvovali sme ju na uzavretom okruhu, čo bolo pre bezpečnosť super. Beh bol veľmi ťažký, možno som prepálil začiatok, potom som mal jeden okruh krízu, ale myslím si, že to bola hlavne neskúsenosť a daň za prvé preteky. Silný vietor trápil aj počas bežeckej časti a po takej dávke kilometrov to bolo veľmi cítiť. Som rád, že som nemal žiadne kŕče ani iné problémy.

► Na organizáciu triatlonu práve v Elements Resorte išla po pretekoch samá chvála. Bolo to skutočne tak?
Bola to naozaj vydarená premiéra. Počul som slová uznania aj od iných pretekárov. Areál v Šamoríne má veľký potenciál. Málo pretekov na Slovensku má takéto zázemie. O triatlonistov bolo super postarané. Jediný problém som videl v stave niektorých úsekov cesty, ale to organizátor nezmení, je to celoslovenský problém. V Piešťanoch máme väčšieho brata týchto pretekov, ktoré organizujú tí istí ľudia, takže organizačne super zvládnuté. V Piešťanoch je výhoda nižšieho prietoku vody vo Váhu, ale inak veľmi podobné podmienky. Neviem posúdiť, ktoré preteky sú lepšie.

O. Kubo pri symbole Elements Resortu pri Šamoríne.

► Na Slovakmanovi ste mali možnosť pretekať so špičkovými triatlonistami, ako napríklad Filip Ospalý či Karol Džalaj. Aké to bolo stretnúť takýchto velikánov?
Triatlon je v tomto krásny. Koľko futbalistov alebo hokejistov si zahrá s Ronaldom či Jágrom? Aj keď len na štarte, ale môžem povedať, že som stál s majstrom Európy, olympionikom, niekoľkonásobným majstrom Slovenska. Takýchto pretekárov tam bolo niekoľko, nehovorím, že som ich ohrozoval, stretával som ich na obrátkach, je to neskutočné, čo dokážu. S Ospalým som skúšal chvíľu bežať a asi po sto metroch som to vzdal. Ako on beží poslednú disciplínu, 21 kilometrov, ju nezabehnem ani samostatne, nie po kilometroch, ktoré sme mali za sebou.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 29. septembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava